Рецепти

От градината до трапезата

Баница с праз и манголд

Баница с праз и манголд

Баницата е традиционно балканско тестено ястие, приготвяно от нашите деди. Състои се от навити или наредени на пластове листи разточено тесто, между които се поставят различни видове плънка. Най-често тя е от сирене, яйца и кисело мляко, но може да се добавят и зеленчуци.

Есенно изкушение с броколи и карфиол

Есенно изкушение с броколи и карфиол

В тази рецепта ви представяме ястие с броколи и карфиол - част от зеленчуците, които отглеждаме в градините на Фондация Ботаника Лайф.

Антиоксидантите и фибрите в броколито подпомагат контрола на кръвната захар, а сулфорафанът, съдържащ се в карфиола, улеснява детоксикацията на организма и спомага за храносмилането. Една уникална комбинация, която е не само вкусна, но и изключително полезна.

Морковен кекс

Морковен кекс

Наред с популярните „герои“ в морковите - каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С и редица минерали, те съдържат и захари. По тази причина, през средновековието, когато подсладителите са били рядък и скъп продукт, морковения сладкиш е придобил голяма популярност. Морковения кекс е добре познат и днес с различни вариации в рецептите. Предлагаме ви един много лесен за приготвяне вариант, който ще бъде оценен както от запалените кулинари, така и от начинаещите ентусиасти.

Кюфтета от тиквички

Кюфтета от тиквички

Тиквичката е зеленчук с разнообразно приложение. Може да се ползва за супи, ястия, салати и дори десерти. Но знете ли, че от тиквичките могат да се приготвят невероятни кюфтета на фурна – рецепта особенно интригуваща през есента.

Боб с бамя плакия

Боб с бамя плакия

Една от интересните комбинации, разнообразяваща рецептите за боб през лятото е да му добавим бамя. Не само това, но и да го изпечем на фурна. Разбира се, получава се вкусно ястие, което би изненадало и най-скептичните. Като добавим и факта, че бамята е зеленчук с високо съдържание на магнезий и витамините K и C, които добре се запазват при този щадящ бамята метод на приготвяне, то ястието става не само вкусно, но и много полезно.

Вкусна лятна зеленчукова мусака

Вкусна лятна зеленчукова мусака

Да, лято е - времето, в което можем да се радваме на изобилието от пресни и разнообразни зеленчуци и подправки. Един израз на тази радост е нашата рецепта за лятна мусака, която ви предлагаме. Лека, разнообразна и много пъстра.

Ориз с лапад, джоджен, зелен чесън и заливка с яйце и мляко

Ориз с лапад, джоджен, зелен чесън и заливка с яйце и мляко

Както вероятно сте се убедили, лападът е едно от най-леснодостъпните, полезни и вкусни растения. Известно и широкоизползвано растение е още от древни времена. Той вирее свободно сред природата, може да бъде открит до водни източници, но не само. Също така може да бъде отглеждан и в домашните ни градини. Лападът е многогодишно растение и веднъж посаден в градината не изисква допълнителни грижи. Освен на пролет, той може отново да пусне листа на есен и така можем да му се насладим в прясно състояние и през двата сезона. За зимата спокойно можем да си замразим от вкусните му листа. Макар че рецепти с лапад има много, нашето предложение е за лапад с ориз и заливка на фурна.

Грис халва

Грис халва

Грис халвата е десерт, характерен за Изтока, но също толкова популярен и приготвян у нас. Е, поне в близкото минало. Днес някои домакинства са запазили традицията да го приготвят и не са го изключили от менюто си. При други нишката се е прекъснала дали от недолюбване на десерта или просто от навлизането на други модерни десерти. Затова сега ви предлагаме нашия вариант на рецептата, с която бързо можете да разнообразите списъка с домашните десерти.

Крем супа от броколи

Крем супа от броколи

Броколи - от италиански означава цъфтящи върхове на зелето. Да, всъщност ние използваме цветовете на растението като зеленчук. Той е на особена почит в Италия, но е ценен по целия свят, като богат източник на витамини, минерали и фибри. Може да се консумира сготвен или суров, листата му също са ядивни. Ние ви предлагаме вариант за лесна и бърза за приготвяне крем супа от броколи.

Крем супа от тиква с батат

Крем супа от тиква с батат

Тиква ...ммм... вкусно нали? Освен това тя е много полезен плодов зеленчук. Ето защо се използва и за десерти, и за солени ястия. Тиквата е един от златните подаръци на есента, който може да ни поддържа в добро здраве и през цялата зима. Тя съдържа много витамини и минерали, а семките ѝ незаменими аминокиселини. Тиквата е диетична, диуретична и фантастична (превръща се в каляски, фенери, сладкиши, супи и какво ли още не?)


Сега ще ви споделим как като нас да превърнете тиквата в крем супа, а друг път ще ви разкажем и за други тиквени фантастични кулинарни превъплъщения.

Карамелизиран ябълков сладкиш

Карамелизиран ябълков сладкиш

За мнозина сладкишите са неустоима част от делничното меню, за други, те означават някакъв повод и изключителнст. За трети десертите са отдавна изключени от менюто.


Домашният сладкиш обаче си има отделно място в сърцето на всеки и често ароматът и вкусът му предизвикват носталгия по детството, по отминалите дни и вкусове, които днес трудно се постигат. Трудно, но не и невъзможно. Когато избираме продуктите с внимание и загриженост, когато готвим с любов и отношение, храната се насища с благодат. И колкото повече от съставките ѝ са домашни, толкова по-добре.


Като първо наше предложение ви споделяме рецепта за карамелизиран ябълков сладкиш, който е ефектен, пухкав и много вкусен, особено когато ябълките са домашни.