Рецепти

От градината до трапезата

Вкусна лятна зеленчукова мусака

Вкусна лятна зеленчукова мусака

Да, лято е - времето, в което можем да се радваме на изобилието от пресни и разнообразни зеленчуци и подправки. Един израз на тази радост е нашата рецепта за лятна мусака, която ви предлагаме. Лека, разнообразна и много пъстра.

Ориз с лапад, джоджен, зелен чесън и заливка с яйце и мляко

Ориз с лапад, джоджен, зелен чесън и заливка с яйце и мляко

Както вероятно сте се убедили, лападът е едно от най-леснодостъпните, полезни и вкусни растения. Известно и широкоизползвано растение е още от древни времена. Той вирее свободно сред природата, може да бъде открит до водни източници, но не само. Също така може да бъде отглеждан и в домашните ни градини. Лападът е многогодишно растение и веднъж посаден в градината не изисква допълнителни грижи. Освен на пролет, той може отново да пусне листа на есен и така можем да му се насладим в прясно състояние и през двата сезона. За зимата спокойно можем да си замразим от вкусните му листа. Макар че рецепти с лапад има много, нашето предложение е за лапад с ориз и заливка на фурна.

Грис халва

Грис халва

Грис халвата е десерт, характерен за Изтока, но също толкова популярен и приготвян у нас. Е, поне в близкото минало. Днес някои домакинства са запазили традицията да го приготвят и не са го изключили от менюто си. При други нишката се е прекъснала дали от недолюбване на десерта или просто от навлизането на други модерни десерти. Затова сега ви предлагаме нашия вариант на рецептата, с която бързо можете да разнообразите списъка с домашните десерти.

Крем супа от броколи

Крем супа от броколи

Броколи - от италиански означава цъфтящи върхове на зелето. Да, всъщност ние използваме цветовете на растението като зеленчук. Той е на особена почит в Италия, но е ценен по целия свят, като богат източник на витамини, минерали и фибри. Може да се консумира сготвен или суров, листата му също са ядивни. Ние ви предлагаме вариант за лесна и бърза за приготвяне крем супа от броколи.

Крем супа от тиква с батат

Крем супа от тиква с батат

Тиква ...ммм... вкусно нали? Освен това тя е много полезен плодов зеленчук. Ето защо се използва и за десерти, и за солени ястия. Тиквата е един от златните подаръци на есента, който може да ни поддържа в добро здраве и през цялата зима. Тя съдържа много витамини и минерали, а семките ѝ незаменими аминокиселини. Тиквата е диетична, диуретична и фантастична (превръща се в каляски, фенери, сладкиши, супи и какво ли още не?)


Сега ще ви споделим как като нас да превърнете тиквата в крем супа, а друг път ще ви разкажем и за други тиквени фантастични кулинарни превъплъщения.

Карамелизиран ябълков сладкиш

Карамелизиран ябълков сладкиш

За мнозина сладкишите са неустоима част от делничното меню, за други, те означават някакъв повод и изключителнст. За трети десертите са отдавна изключени от менюто.


Домашният сладкиш обаче си има отделно място в сърцето на всеки и често ароматът и вкусът му предизвикват носталгия по детството, по отминалите дни и вкусове, които днес трудно се постигат. Трудно, но не и невъзможно. Когато избираме продуктите с внимание и загриженост, когато готвим с любов и отношение, храната се насища с благодат. И колкото повече от съставките ѝ са домашни, толкова по-добре.


Като първо наше предложение ви споделяме рецепта за карамелизиран ябълков сладкиш, който е ефектен, пухкав и много вкусен, особено когато ябълките са домашни.