Рецепти

От градината до трапезата

Песто от левурда

Песто от левурда

Пролетно време обичаме да казваме „Да се хванем за зелено“. Някои зеленинки отглеждаме в градината, като маруля, спанак, пресен лук, пресен чесън. Други, като популярната коприва, берем по гори и полянки. Има и някои не чак толкова познати на всички „зелени съкровища“. Такава е левурдата (Allium ursinum), наричана още мечи лук или див чесън, която можем да намерим по поляните в широколистните гори. За да не объркате листата ѝ с тези на други подобно изглеждащи растения, ръзтрийте листенцито в дланите си и ще усетите характерния мирис на чесън. Твърди се, че е по-полезна от култивирания си събрат, а ето и една идея как да я консумирате.

Баница на тиган с кейл и спанак

Баница на тиган с кейл и спанак

На нашата страница вече публикувахме рецепта за приготвяне на баница. За изпичането ѝ е нужна фурна, но знаете ли, че може да бъде приготвена и на тиган с похлупак. Така баницата не само се изпича, но и задушава, което ѝ придава допълнителна сочност, като заслужено може да бъде наречена деликатес.

Домашна пробиотична боза

Домашна пробиотична боза

Думата боза произлиза от персийски: buuze darı, а предположението на историците е, че куманите* са донесли бозата на Балканския полуостров от Централна Азия през XI век.

Лесно може да бъде приготвена в домашни условия, а естествените и пробиотични свойства влияят благотворно върху здравето на целия организъм.

Представяме ви тази иновативна авторска рецепта на нашия главен готвач шеф Кирил Георгиев.

Супа от кисело зеле и сушени манатарки

Супа от кисело зеле и сушени манатарки

Киселото зеле е естествен пробиотик и любима храна на българите от незапомнени времена. Лютите чушки са с високо съдържание на витамин С, а манатарките на витамин B. Какво ли ще се случи, ако комбинираме тези 3 продукта? Отговорът е: нестандартна, но изключителна вкусна и полезна комбинация, носеща не само здраве, но и наслада. Споделяме с вас поредната запомняща се рецепта на нашия главен шеф готвач Кирил Георгиев.

Баница с праз и манголд

Баница с праз и манголд

Баницата е традиционно балканско тестено ястие, приготвяно от нашите деди. Състои се от навити или наредени на пластове листи разточено тесто, между които се поставят различни видове плънка. Най-често тя е от сирене, яйца и кисело мляко, но може да се добавят и зеленчуци.

Есенно изкушение с броколи и карфиол

Есенно изкушение с броколи и карфиол

В тази рецепта ви представяме ястие с броколи и карфиол - част от зеленчуците, които отглеждаме в градините на Фондация Ботаника Лайф.

Антиоксидантите и фибрите в броколито подпомагат контрола на кръвната захар, а сулфорафанът, съдържащ се в карфиола, улеснява детоксикацията на организма и спомага за храносмилането. Една уникална комбинация, която е не само вкусна, но и изключително полезна.

Морковен кекс

Морковен кекс

Наред с популярните „герои“ в морковите - каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С и редица минерали, те съдържат и захари. По тази причина, през средновековието, когато подсладителите са били рядък и скъп продукт, морковения сладкиш е придобил голяма популярност. Морковения кекс е добре познат и днес с различни вариации в рецептите. Предлагаме ви един много лесен за приготвяне вариант, който ще бъде оценен както от запалените кулинари, така и от начинаещите ентусиасти.

Кюфтета от тиквички

Кюфтета от тиквички

Тиквичката е зеленчук с разнообразно приложение. Може да се ползва за супи, ястия, салати и дори десерти. Но знете ли, че от тиквичките могат да се приготвят невероятни кюфтета на фурна – рецепта особенно интригуваща през есента.

Боб с бамя плакия

Боб с бамя плакия

Една от интересните комбинации, разнообразяваща рецептите за боб през лятото е да му добавим бамя. Не само това, но и да го изпечем на фурна. Разбира се, получава се вкусно ястие, което би изненадало и най-скептичните. Като добавим и факта, че бамята е зеленчук с високо съдържание на магнезий и витамините K и C, които добре се запазват при този щадящ бамята метод на приготвяне, то ястието става не само вкусно, но и много полезно.

Вкусна лятна зеленчукова мусака

Вкусна лятна зеленчукова мусака

Да, лято е - времето, в което можем да се радваме на изобилието от пресни и разнообразни зеленчуци и подправки. Един израз на тази радост е нашата рецепта за лятна мусака, която ви предлагаме. Лека, разнообразна и много пъстра.

Ориз с лапад, джоджен, зелен чесън и заливка с яйце и мляко

Ориз с лапад, джоджен, зелен чесън и заливка с яйце и мляко

Както вероятно сте се убедили, лападът е едно от най-леснодостъпните, полезни и вкусни растения. Известно и широкоизползвано растение е още от древни времена. Той вирее свободно сред природата, може да бъде открит до водни източници, но не само. Също така може да бъде отглеждан и в домашните ни градини. Лападът е многогодишно растение и веднъж посаден в градината не изисква допълнителни грижи. Освен на пролет, той може отново да пусне листа на есен и така можем да му се насладим в прясно състояние и през двата сезона. За зимата спокойно можем да си замразим от вкусните му листа. Макар че рецепти с лапад има много, нашето предложение е за лапад с ориз и заливка на фурна.

Грис халва

Грис халва

Грис халвата е десерт, характерен за Изтока, но също толкова популярен и приготвян у нас. Е, поне в близкото минало. Днес някои домакинства са запазили традицията да го приготвят и не са го изключили от менюто си. При други нишката се е прекъснала дали от недолюбване на десерта или просто от навлизането на други модерни десерти. Затова сега ви предлагаме нашия вариант на рецептата, с която бързо можете да разнообразите списъка с домашните десерти.