top of page

Песто от левурда

Green Goodness

Рецептите, публикувани в тази секция на сайта, са сезонни и са част от нашето меню. Ястията могат да бъдат опитани в къща за гости „Ботаника“ в село Надарево. Но също така искаме да споделим рецептите с вас, за да можете да ги приготвите вкъщи и да им се насладите.

Песто от левурда

Пролетно време обичаме да казваме „Да се хванем за зелено“. Някои зеленинки отглеждаме в градината, като маруля, спанак, пресен лук, пресен чесън. Други, като популярната коприва, берем по гори и полянки. Има и някои не чак толкова познати на всички „зелени съкровища“. Такава е левурдата (Allium ursinum), наричана още мечи лук или див чесън, която можем да намерим по поляните в широколистните гори. За да не объркате листата ѝ с тези на други подобно изглеждащи растения, ръзтрийте листенцито в дланите си и ще усетите характерния мирис на чесън. Твърди се, че е по-полезна от култивирания си събрат, а ето и една идея как да я консумирате.

Начин на приготвяне

Измийте добре леврудата и копривата, след което ги оставете да се изцедят от водата. Запечете ореховите ядки в сух тиган за 4-5 минути. Изчакайте да се охладят. Изцедете сока на един лимон. В блендер сложете всичко без пармезана и блендирайте до хомогенност. Накрая добавете сол на вкус (и пармезан по желание).


Ако е необходимо, добавете още зехтин и лимонов сок.


Приберете готовото песто в стъклен съд с капак в хладилник. За да може да се съхранява по-дълго време, всеки път щом го ползвате, доливайте по малко зехтин, колкото да покрие повърхността.


Песто от левруда може да бъде опитано в Къща за гости „Ботаника“ (с предварителна заявка).

Green Goodness

Продукти:

  • 3 - 4 шепи листа от левруда

  • стиска коприва

  • орехи - 200 г

  • пармезан - 50 г (може да се пропусне за веган версия)

  • сокът от един лимон

  • зехтин - 100 мл

  • сол

bottom of page