top of page

Кюфтета от тиквички

Green Goodness

Рецептите, публикувани в тази секция на сайта, са сезонни и са част от нашето меню. Ястията могат да бъдат опитани в къща за гости „Ботаника“ в село Надарево. Но също така искаме да споделим рецептите с вас, за да можете да ги приготвите вкъщи и да им се насладите.

Кюфтета от тиквички

Тиквичката е зеленчук с разнообразно приложение. Може да се ползва за супи, ястия, салати и дори десерти. Но знете ли, че от тиквичките могат да се приготвят невероятни кюфтета на фурна – рецепта особенно интригуваща през есента.

Начин на приготвяне

Настъргвате тиквичката, картофите, моркова и крушата/ябълката. Продуктите отделят сок, който трябва да отстраните като изтискате няколко пъти сместа. След като в сместа вече няма течност, добавяте подправките. Добавяте нарязан на ситно лук и натрошените хляб или сухари. Добавате галета и царевично брашно до сгъстяване на сместа, така че от нея да могат да се оформят малки топки. Оформяте топките като кюфтета, овалвате ги в царевично брашно и ги нареждате в тава върху омазнена хартя за печене. Намазвате отгоре кюфтетата с малко олио посредством четка. Печете на добре загрята фурна (190 градуса) около 20 минути докато кюфтетата придобият златист цвят. При нужда, можете да ги обърнете за по-добро изпичане.


Сервират се с млечен чеснов сос, поръсен с пресен копър.


Ястието е сезонно и се предлага в къща за гости „Ботаника“.

Green Goodness

Продукти:

Продукти за 2-3 порции:


1 средно голяма тиквичка (желателно да е от тъмно зеления или жълт сорт);

3 картофа;

1 морков;

1 глава лук;

1 зелена круша или ябълка (по желание);

2 филийки сух хляб или сухари;

галета;

царевично брашно;

сол (на вкус);

слънчогледово олио;

подправки: чубрица, кимион, черен пипер, червен пипер, връзка магданоз и джоджен, нарязани на ситно.

bottom of page