top of page

Домашна пробиотична боза

Green Goodness

Рецептите, публикувани в тази секция на сайта, са сезонни и са част от нашето меню. Ястията могат да бъдат опитани в къща за гости „Ботаника“ в село Надарево. Но също така искаме да споделим рецептите с вас, за да можете да ги приготвите вкъщи и да им се насладите.

Домашна пробиотична боза

Думата боза произлиза от персийски: buuze darı, а предположението на историците е, че куманите* са донесли бозата на Балканския полуостров от Централна Азия през XI век.

Лесно може да бъде приготвена в домашни условия, а естествените и пробиотични свойства влияят благотворно върху здравето на целия организъм.

Представяме ви тази иновативна авторска рецепта на нашия главен готвач шеф Кирил Георгиев.

Начин на приготвяне

Приготвяне на закваската: в стъклен съд разбъркайте добре брашното с изворна вода докато постигнете каша с консистенцията на кексово тесто. Количеството трябва да е около 100 мл. Към него добавете щипка захар и отново разбъркайте докато се разтвори. Последната стъпка е добавянето на стартера с който разполагате, 1-2 ч.л. към готовата смес, смесете много добре и оставяте да шупне на стайна температура.


Приготвяне на карамела: сложете 1/3 ч.ч. захар в метален съд и подгрейте до златисто. Внимавайте да не прегори.


Приготвяне на бозата:

Сложете брашното в предварително нагорещен сух тиган и го запечете, като го разбърквате непрекъснато с дървена лъжица, за да не загори. Ще разберете, когато е готово по златистия цвят, който ще придобие и приятното ухание на запечено.


В отделен съд сложете разтвореният карамел в половин литър вода и добавете към течността готовото брашно, като го разбиете добре.


В по-голяма тенджера загрейте до кипване 2 литра вода и сложете кафявата захар. Разбъркайте, докато се разтвори, след което добавете готовата вече каша, разбъркайте я добре. Върнете я на котлона и я оставете да кипне без да се вари, след което я оставете да изстине до около 35-40 градуса. Добавете закваската и разбъркайте добре готовата боза. 


Налейте я в бутилки и ѝ се наслаждавайте прясна, но най-добре след ден или два, вече приятно ферментирала и с множество полезни пробиотични бактерии в нея.


Домашна пробиотична боза може да бъде опитана в нашата къща за гости по всяко време на годината (с предварителна заявка).


*Куманите са номадски тюркоезичен народ, който се е формирал в степите на Азия и е нахлул в Европа през 10 век. Първоначално те се появяват в земите на Източна Украйна и Среднодунавската низина.

Green Goodness

Продукти:

  • 2 к.ч ръжено брашно

  • 1/2 ч.ч кафява захар

  • 2.5 литра вода

За карамела:

  • 1/3 ч.ч захар

За закваската:

  • ръжено брашно

  • захар

  • изворна вода

  • стартер: суроватка от домашно кисело мляко или суроватка от млечен кефир, квас от червено цвекло или ферментирал зелев сок.

bottom of page