top of page

Вкусна лятна зеленчукова мусака

Green Goodness

Рецептите, публикувани в тази секция на сайта, са сезонни и са част от нашето меню. Ястията могат да бъдат опитани в къща за гости „Ботаника“ в село Надарево. Но също така искаме да споделим рецептите с вас, за да можете да ги приготвите вкъщи и да им се насладите.

Вкусна лятна зеленчукова мусака

Да, лято е - времето, в което можем да се радваме на изобилието от пресни и разнообразни зеленчуци и подправки. Един израз на тази радост е нашата рецепта за лятна мусака, която ви предлагаме. Лека, разнообразна и много пъстра.

Начин на приготвяне

Сваряваме картофите предварително. Намазняваме тавата, в която ще печем лятната мусака, и на дъното се нареждаме картофите. После ги натрошаваме чрез притискане с дървена шпатула, така че да се получи плътен картофен слой, примесен с прясната чубрица и сол. Върху тях поръсваме част от магданоза и граха.


На тиган леко запържваме лука, а после и морковите. Добавяме по желание 2-3 с.л. бяло вино и ситно нарязани дръжки от магданоз. Сваляме от огъня и ги нареждаме върху картофите и граха. Добавяме тиквичката и пиперите, нарязани на кубчета. Посоляваме отново и поръсваме с останалия магданоз и грах. Поръсваме с черен пипер.


Докато лятната мусака се пече за около 20-25 минути на 180 градуса, приготвяме заливката. В дълбок съд на умерен огън стопяваме маслото, дръпваме го от огъня и постепенно добавяме брашното. Връщаме съда на огъня и добавяме млякото при непрекъснато бъркане. Добавяме солта и куркумата и варим соса няколко минути, като не спираме да бъркаме.


После заливаме лятната мусака и печем още малко, докато се получи апетитен златист загар.

Green Goodness

Продукти:

за 5-6 порции:


1кг картофи

2 моркова

1 голям лук

1 тиквичка

1 червен и 1 зелен пипер

80 г грах

растително олио

сол

магданоз

черен пипер

прясна чубрица


За заливката - (не е задължителна, а може да се направи и във веган вариант):


1 и 2/3 ч.ч. прясно мляко/соево мляко

4 с.л. масло/кокосово олио без аромат

3 с.л. брашно

1 к.л. сол

½ к.л. куркума

bottom of page