top of page

Отзиви

Portrait of Smiling Man

Милена Анълър

участник в индивидуални уроци по градинарство 2023г., част от програма „Устойчиво Земеделие“ на Фондация Ботаника Лайф.

Прекарах четири много ползотворни и преди всичко, вдъхновяващи дни в Надарево. Този престой беше моят първи директен допир с почвата. През краткото време успях да получа не само основни теоретични познания, но и много практични съвети. Г-н Апостолов отдели достатъчно време, за отговаряне на всички мои лични въпроси по планирането на моята градинка. Разгледа внимателно и с много търпение снимките на почвата. Гостоприемството, чистата и много вкусна храна допълниха положителните впечатления. Тръгнах си с много идеи и импулси, които възнамерявам в най-скоро време да осъществя. Благодаря ви още веднъж!

Portrait of Smiling Man

Теодора Стефанова

участник в онлайн курс "Алелопатия и съвместни насаждения", април 2023 г.

Придобих нови, по-дълбоки познания и разбиране за взаимоотношенията между растенията и отглеждането на устойчива градина. Отново се изумих колко са сложни и дълбоко свързани всички процеси, които се случват в природата и как нашето неразбиране на тях води до грубо вмешателство в установения вече баланс. Лекциите с Апостол Апостолов бяха вдъхновяващи и ми дадоха храна за размисъл. Благодаря на лектора и Фондация Ботаника Лайф за прекрасния курс и топлото отношение! Много съм доволна и препоръчвам!

Portrait of Smiling Man

Весела Маринишева

участник в онлайн семинар „За билките, помощници и защитници“, октомври - ноември 2022 г.

Благодарна съм за възможността да участвам в това безкрайно полезно, вдъхновяващо и обогатяващо и знанията, и душата изживяване! Безупречна организация, интересна и ангажираща дискусия, както и заразяваща любов към билките и цялата природа!

Portrait of Smiling Man

Антония Ангелова

участник в онлайн курс по устойчиво земеделие, февруари - март 2022 г. и онлайн семинар „За билките, помощници и защитници“, октомври - ноември 2022 г.

Професионално структурирани семинари, ценна и изчерпателна информация, поднесена в интерактивна форма. Изключително добре подготвени и мотивирани лектори. Благодаря сърдечно на тях и на Botanica life за предоставената възможност. Препоръчвам на всички любители на Билките, растенията и природата да се възползват от тях и да почерпят вдъхновение и знания!

Portrait of Smiling Man

Силвия Василева

участник в практически семинар "За билките, помощници и защитници", май 2022

От Барселона специално пътувах, за да участвам в курса „За билките", май 2022 воден от Лора. Заслужаваше си и горещо препоръчам Ботаника Лайф, като място съчетаващо прекрасна природа, удобна нова база, мил и  гостоприемен персонал.  Начина на обучение на Лора беше активен, интензивен и много интересен, редуващ разходки сред  природата с практикуване на рецепти включващи билки. Ще се върна отново за курса по устойчиво земеделие. Благодаря на Апостол и Симона, че са създали този оазис където може да се свързваме и опознаваме природата по един по-осъзнат начин!

Portrait of Smiling Man

Жасмина Гладийска

участник в онлайн курс по устойчиво земеделие, януари 2022 и онлайн семинар "За билките, помощници и защитници", март - април 2022

Вдъхновяващи знания, споделен опит и безценни напътствия. И това не е всичко, защото хората, които стоят зад цялото това начинание, са всеотдайни, посветени на каузата си и вдъхновяващи. А това е най-ценното, да срещнеш подкрепа, любов и знание на едно място! Благодаря Ви! С уважение и благодарност. 

Portrait of Smiling Man

Стела Христова

участник в онлайн курс по устойчиво земеделие, януари 2022

Курсът е изключително полезен. Разбрах в дълбочина защо дадени методи при отглеждането на растенията не са благоприятни за нас и природата, което е от съществена важност, за да мога да продължа с убеденост, че искам да отглеждам чиста храна. 

Portrait of Smiling Man

Екатерина Лулова

участник в онлайн курс по устойчиво земеделие, януари 2022 и онлайн семинар "За билките, помощници и защитници", март - април 2022

Информацията е разнообразна, добре структурирана и добре поднесена. Атмосферата е много добра, споделянето от участниците и разискването по различни казуси е много ценно.

Portrait of Smiling Man

Борислав Банков

участник в онлайн курс по устойчиво земеделие, януари - февруари 2021 и в практически семинар за изграждане на пещ с естествени материали, октомври 2021

Участвах в първия онлайн курс по устойчиво земеделие, организиран от Фондация Ботаника Лайф. Курсът се проведе през зимата, когато нямаше възможност за практическа част, но информацията беше така добре организирана и поднесена, че си заслужаваше напълно. А възможност за практика беше предоставена през пролетта. На мен лично много ми хареса възможността да видя различните гледни точки през натуралното земеделие, пермакултурата и другите практики. Получих нови за мен познания и бях силно впечатлен, когато осъзнах колко е съвършена Майката природа, как всичко е взаимно свързано и колко грубо се намесва човек в тези процеси. Използвам наученото като го адаптирам за моята малка градинка в двора на къщата.

В началото на октомври, участвах и в курса за изграждане на глинена пещ с естествени материали. Уникално изживяване, което не мога да опиша с думи. Намерих нови приятели с разностранни интереси, но обединени от любовта към природата и вярата, че можем да живеем по-чисто и природосъобразно.

Благодарен съм, че имах възможността да участвам в тези събития и с нетърпение очаквам новите предизвикателства.

Portrait of Smiling Man

Доц. д-р Севджихан Еюбова

участник в практически билков семинар „В царството на растенията“, юли 2021 и практически семинар "За билките, помощници и защитници", май 2022

Едно от най-хубавите неща, които направих за себе си тази година е да намеря време да се потопя в природата и да се огледам във всички дарове, които тя ни предлага. Изключително благодарна съм на фондация Botanica Life и природният педагог Лора Николова, които помогнаха за пътуването ми "В царството на растенията". Наученото и преживяното по време на този билков семинар е толкова живо и все още с мен, че съм убедена в успеха и на следващите събития, които ще организират заедно.

Portrait of Smiling Man

Деяна Стоева

участник в практически семинар за изграждане на пещ с естествени материали, октомври 2021

Моята страст и любов към строителството с глина ме срещна с едни прекрасни хора и тяхната страст и желание да споделят знания, да показват, да обучават и насърчават сбъдването на още добри мечти.

Пет вълнуващи дни с кал по ръцете, ентусиазъм и трепет в душите, като деца строящи замък в пясъчник. Дъжд, хлад, конски фъшкии, слама и кирпич в косите - едно незабравимо приключение, а накрая и вълшебството на Хляба!

Благодаря на целия екип за уюта, чистата и вкусна храна на трапезата и отворените ви сърца! Търсейки умения, намерих и ценни приятелства.

Мястото на срещата е Botanica Life - Благодаря, че ви има и до нови срещи!

Portrait of Smiling Man

Дамян Петков

курсист от практически курс по устойчиво земеделие, юли 2021 и практически семинар за изграждане на пещ с естествени материали, октомври 2021

"През юли 2021 имах удоволствието да присъствам на курса по устойчиво земеделие организиран от Ботаника лайф. Представената информация е безценна за начинаещ градинар, като мен. Естествено материята е с много широк спектър и няма как да бъде обхваната в 5 дни, нито в една година. Става въпрос за работа с живи организми и се изисква много наблюдение и мисъл в действията на практикуващия. Но с помощта на курса ми бяха "отворени вратите" в правилната посока. Устойчивото земеделие е въпрос на устойчиво мислене във всеки един аспект от живота.

Благодаря на всички замесени!"

bottom of page