Отзиви

Лилия_edited.jpg

Борислав Банков

участник в онлайн курс по устойчиво земеделие януари - февруари 2021 и в практически семинар за изграждане на пещ с естествени материали, октомври 2021

Участвах в първия онлайн курс по устойчиво земеделие, организиран от Фондация Ботаника Лайф. Курсът се проведе през зимата, когато нямаше възможност за практическа част, но информацията беше така добре организирана и поднесена, че си заслужаваше напълно. А възможност за практика беше предоставена през пролетта. На мен лично много ми хареса възможността да видя различните гледни точки през натуралното земеделие, пермакултурата и другите практики. Получих нови за мен познания и бях силно впечатлен, когато осъзнах колко е съвършена Майката природа, как всичко е взаимно свързано и колко грубо се намесва човек в тези процеси. Използвам наученото като го адаптирам за моята малка градинка в двора на къщата.

В началото на октомври, участвах и в курса за изграждане на глинена пещ с естествени материали. Уникално изживяване, което не мога да опиша с думи. Намерих нови приятели с разностранни интереси, но обединени от любовта към природата и вярата, че можем да живеем по-чисто и природосъобразно.

Благодарен съм, че имах възможността да участвам в тези събития и с нетърпение очаквам новите предизвикателства.

Лилия_edited.jpg

Доц. д-р Севджихан Еюбова

участник в практически билков семинар „В царството на растенията“ юли 2021

Едно от най-хубавите неща, които направих за себе си тази година е да намеря време да се потопя в природата и да се огледам във всички дарове, които тя ни предлага. Изключително благодарна съм на фондация Botanica Life и природният педагог Лора Николова, които помогнаха за пътуването ми "В царството на растенията". Наученото и преживяното по време на този билков семинар е толкова живо и все още с мен, че съм убедена в успеха и на следващите събития, които ще организират заедно.

Лилия_edited.jpg

Деяна Стоева

участник в практически семинар за изграждане на пещ с естествени материали, октомври 2021

Моята страст и любов към строителството с глина ме срещна с едни прекрасни хора и тяхната страст и желание да споделят знания, да показват, да обучават и насърчават сбъдването на още добри мечти.

Пет вълнуващи дни с кал по ръцете, ентусиазъм и трепет в душите, като деца строящи замък в пясъчник. Дъжд, хлад, конски фъшкии, слама и кирпич в косите - едно незабравимо приключение, а накрая и вълшебството на Хляба!

Благодаря на целия екип за уюта, чистата и вкусна храна на трапезата и отворените ви сърца! Търсейки умения, намерих и ценни приятелства.

Мястото на срещата е Botanica Life - Благодаря, че ви има и до нови срещи!

Лилия_edited.jpg

Дамян Петков

курсист от практически курс по устойчиво земеделие, юли 2021

"През юли 2021 имах удоволствието да присъствам на курса по устойчиво земеделие организиран от Ботаника лайф. Представената информация е безценна за начинаещ градинар, като мен. Естествено материята е с много широк спектър и няма как да бъде обхваната в 5 дни, нито в една година. Става въпрос за работа с живи организми и се изисква много наблюдение и мисъл в действията на практикуващия. Но с помощта на курса ми бяха "отворени вратите" в правилната посока. Устойчивото земеделие е въпрос на устойчиво мислене във всеки един аспект от живота.

Благодаря на всички замесени!"

Лилия_edited.jpg

Антонина Карова

курсист от практически курс по устойчиво земеделие, август 2021 г.

„Винаги съм вярвала, че когато ученикът е готов, учителят сам ще се появи! Винаги съм вярвала и че когато силно вярваш в нещо, животът те събира с правилните хора, с единомишленици и енергията ви става синергия!

В с. Надарево се случи точно това.

Благодаря на екипа за добрата организация от началото до самия финал на курса, за вкусната храна, за специалното отношение към децата ми.

Благодаря на Галя, че освен теория, сподели с удоволствие и личния си опит (не само в градинарството).

Благодаря и на „отбора“ - отидох на курс по устойчиво земеделие, а получих семейство!

С нетърпение очакваме ЧАСТ 2“

Лилия_edited.jpg

Детелина Иванова

курсист от практически курс по устойчиво земеделие, август 2021 г.

„Благодарение на екипа на Botanica Life и на Галина Пенчева вече имам основа, на която да стъпя. Безценно е, богатство! Радвам се, че отделих това време, за да инвестирам в здраве за мен и моето семейство. На всички, които искат да си имат хармонична и устойчива градинка и да си отглеждат сами чиста храна, които не искат да орат, копаят и плевят до изнемога, препоръчвам курса по устойчиво земеделие на Botanica Life. На мен лично ми спести много време за четене на литература и много горчив опит. Като бонус - уютна среда, божествена храна и запознанство с прекрасни единомислещи и вдъхновяващи човеци, приятелства. Благодаря!“

Лилия_edited.jpg

Мария Цонева

курсист от практически курс по устойчиво земеделие, май 2021 г.

„Любопитството към алтернативните методи на земеделие ме отведе в с. Надарево. Привлечена от желанието да срещна хора с опит в тази сфера, се записах на курса „Устойчиво земеделие“.

Материалът беше поднесен много увлекателно и съчетан с практики в градината. За кратко време придобих ценни знания и умения, които ми дадоха увереност и идеи за работата в моята градинка.

Базата е спокойна и уютна -  предразполага към почивка и релакс.

Няма да забравя прекрасната група от участници, с които ще продължим да обменяме опит.

С голямо удоволствие ще посетя Botanical Life отново!“

Лилия_edited.jpg

Веселин Петров

курсист от практически курс по устойчиво земеделие, юли 2020 г.

„Вторият ми селски практически опит. 4 дни в с. Надарево, в градината на Botanica Life - един вдъхновен и много личен проект за чисто земеделие. С малко пръст по ръцете сутрините, храна от градината през цялото време и уютна и мека постеля в края на деня. Благодаря на Апостол Апостолов за гостоприемството и на Галина Пенчева за сърдечно споделенотo чувство към почвата и растенията!

Ако ви се излиза от градска среда и ви се попада в спокойно и слънчево място с къщи от 1930-та, където баба Емине осигурява млякото, а съседката продава в магазина, след което вечерта прибира кравите от паша - https://goo.gl/maps/SFHygNPA9zoeT8Qy8.“

Лилия_edited.jpg

Лилия Аракчиева

курсист от практически курс по устойчиво земеделие, юли 2020 г.

„... И съм много щастлива, че се уча на правилното място - Botanica Life. Та ако искате и вие да се докоснете до устойчивото градинарство и да прекарате няколко дни на страхотно място (много подходящо и за деца на всякаква възраст), препоръчвам с две ръце. Благодаря на Галя и на Апостол.“