top of page

Боб с бамя плакия

Green Goodness

Рецептите, публикувани в тази секция на сайта, са сезонни и са част от нашето меню. Ястията могат да бъдат опитани в къща за гости „Ботаника“ в село Надарево. Но също така искаме да споделим рецептите с вас, за да можете да ги приготвите вкъщи и да им се насладите.

Боб с бамя плакия

Една от интересните комбинации, разнообразяваща рецептите за боб през лятото е да му добавим бамя. Не само това, но и да го изпечем на фурна. Разбира се, получава се вкусно ястие, което би изненадало и най-скептичните. Като добавим и факта, че бамята е зеленчук с високо съдържание на магнезий и витамините K и C, които добре се запазват при този щадящ бамята метод на приготвяне, то ястието става не само вкусно, но и много полезно.

Начин на приготвяне

Предварително накисваме боба за поне 12 часа. Варим боба и когато уври, добаваме първо тиквичката, нарязана на кубчета, а после и лука, морковите и пипера. Към края на варенето добавяме единият домат, също нарязан на кубчета. Оставяме на огъня, докато бобът е добре сварен, така че да е пуснал нишестето си, а водата да е почти извряла. Сваляме бобът от котлона и добаваме солта, мазнината и всички подравки без джоджена. В намазнена тавичка разстиламе боба и нареждаме бланшираната бамя, като леко я заравяме в боба. Отгоре нареждаме кръгчета домати и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато всичко придобие приятен лек загар.


Сервираме, като посипем с пресен джоджен.

Green Goodness

Продукти:

За 7-8 порции:


500 г бял боб

300-400 г бланширана бамя

1 лук

2 - 3 моркова

1 зелена и 1 червена пиперка

2 домата

1 малка тиквичка

Магданоз

Черен пипер

Целина

Сол

Джоджен

Растителна мазнина

bottom of page