top of page

Баница на тиган с кейл и спанак

Green Goodness

Рецептите, публикувани в тази секция на сайта, са сезонни и са част от нашето меню. Ястията могат да бъдат опитани в къща за гости „Ботаника“ в село Надарево. Но също така искаме да споделим рецептите с вас, за да можете да ги приготвите вкъщи и да им се насладите.

Баница на тиган с кейл и спанак

На нашата страница вече публикувахме рецепта за приготвяне на баница. За изпичането ѝ е нужна фурна, но знаете ли, че може да бъде приготвена и на тиган с похлупак. Така баницата не само се изпича, но и задушава, което ѝ придава допълнителна сочност, като заслужено може да бъде наречена деликатес.

Начин на приготвяне

На дъното на тигана слагаме една цяла кора, като оставяме краищата ѝ извън съда. Накъсваме на парчета половин кора и разстиламе равномерно върху първата.


В отделен съд смесваме олиото и кравето масло, като ги загряваме до получаването на хомогенна смес.


В купа смесваме и разбъркваме останалите съставки и предварително бланшираните кейл и спанак.


Омасляваме корите в тигана и добавяме част от плънката. Върху така получената основа, разполагаме останалите кори, леко намачкани във формата на розички, като заливаме с плънката и останалата част от мазнината. Покриваме с лист кора и завиваме със стърчащата извън тигана кора, като я прилепяме с останалата част от плънката и малко мазнина.


Слагаме капака и печем на котлон на средна температура за около 25-30 минути до получаване на златист цвят на долната страна. Обръщаме с помощта на капак или подходяща чиния и печем още толкова време.


Охлаждаме леко върху решетка, за да се запази хрупкавата коричка.


Ястието е сезонно и може да бъде опитано в Къща за гости „Ботаника“ (с предварителна заявка).

Green Goodness

Продукти:

за 6 - 7 порции


  • 1 пакет дебели кори

  • 3 яйца

  • 200 гр натрошено сирене

  • 400 гр кисело мляко

  • 60 гр краве масло

  • 60 гр слънчогледово олио

  • 120 гр кейл (или коприва)

  • 120 гр спанак

bottom of page