top of page

Покана за обучение

Познавате ли птиците?

Въведение в орнитологията и наблюдения сред природата
Logo_curv_new.png

Дати на провеждане: 24 – 26 май 2024

Обичате ли да наблюдавате птиците? Познавате ли някои от тях? А, искате ли да научите още за птичия свят, който ни заобикаля? Каним ви на орнитоложка разходка с един от най-изтъкнатите специалисти в страната. Ще наблюдаваме птици във водоемите, полята и горите край Шумен, Велики Преслав и околните села. Курсът е подходящ за любители орнитолози с различно ниво на познания, както и за природолюбители без опит в орнитологията.


График на събитията:  Очакваме ви на 24-ти май и в духа на деня на просветата, ще започнем с образователна презентация на нашия гост-лектор Любомир Профиров. В събота и неделя ще сме на терен и ще се насладим както на красотата на птичия свят, така и на богатата и красива природа в района. Приключваме в неделя на обяд. Снимките и списъците на наблюдаваните птици, направени от организаторите, ще бъдат споделени с вас.


Какво да си носите?

  • бинокъл

  • репелент срещу комари

  • антиалергични препарати (ако са необходими)

  • шапка и крем срещу слънце

  • удобни обувки и дрехи за разходка сред природата (препоръчително дълги крачоли)


Организаторите осигуряват зрителна тръба за наблюдение на птици от по-далечно разстояние. Ако обичате да правите снимки, може да вземете фотоапарат. В случай, че не разполагате с бинокъл или идвате семейно и нямате достатъчно бинокли за всички, ние може да осигурим няколко бройки.


Водещ: Любомир Профиров е орнитолог с дългогодишен опит, автор на определители за птици и други тематични книги. Той е председател на Българския национален комитет по редките видове птици (BUNARCO.org). Развива образователни програми в сферите екология и орнитология. Работи по мониторинг на видове птици и техните територии. Водач на наши и чуждестранни групи за наблюдение и опознаване на птици, растения и защитени територии.


Теми на презентациите и прожекциите в петъчния следобед.

1. Птиците на Балканския полуостров – видове, територии и дейности по опазването им.

2. Орнитологичното богатство у нас.

3. Нови сфери за опознаване на птиците: Групи по интереси в социалните мрежи за изучаване на разнообразието от птици. Активно участие със заснемане на птици и публикуване: BirdsInBulgaria.org - Птиците в България.

4. Специализирани онлайн платформи, предоставящи база за обучение и възможност за личен принос към науката: Птиците в България, eBird.org, Observation.org, In Nature.


Видове които може да срещнем: Част от видовете, които може да се видят в този район и в този сезон: Ням лебед (Cygnus olor), Червен ангъч (Tadorna ferruginea), Лятно бърне (Spatula querquedula), Белоока потапница (Aythya nyroca), Голям горски водобегач (Tringa ochropus), Голям гмурец (Podiceps cristatus), Малък гмурец (Tachybaptus ruficollis), Лиска (Fulica atra), Голям корморан (Phalacrocorax carbo), Клопач (Spatula clypeata), Зеленоглава патица (Anas platyrhynchos), Голяма бяла чапла (Ardea alba), Сива чапла (Ardea cinerea), Черен щъркел (Ciconia nigra), Бял щъркел (Ciconia ciconia), Гарван гробар (Corvus corax), Папуняк (Upupa epops), Тръстиков блатар (Circus aeruginosus), Обикновен мишелов (Buteo buteo) и други грабливи птици, различни видове кълвачи, множество пойни птици и други.


Записване

За записване, моля, изпратете имейл на info@botanicalife.org.

В имейла посочете:

  • трите имена на желаещите да бъдат записани за участие

  • мобилен номер за контакт.


След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим банкови детайли и информация.

За информация тел. 0894412349.


Такса и краен срок за записване:

  • ранно записване и плащане до 07.05.2024 - 185 лева

  • краен срок за записване и плащане до 21.05.2024 - 205 лева


Плащането се извършва по банков път по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще Ви бъде предоставена след заявка за записване. Участието е гарантирано след заплащане на таксата.

Брой на участниците: 10 – 15 човека


Участие без такса: Предлагаме две места за безплатно участие на младежи от 18 до 29 години, които са неучащи и безработни (до изчерпване на бройката по реда на записване). За удостоверение, че кандидатът отговаря на условията,са необходими: служебна бележка и/или декларация и данни от лична карта. Моля, свържете се с нас, ако смятате, че отговаряте на условията за участие без такса.


Настаняване и храна (не са включени в таксата за участие)

Настаняване и храна за участниците са осигурени в къща за гости „Ботаника“. Базата е новопостроена, с три звезди. Всяка стая има собствен санитарен възел. Ако желаете нощувка, може да направите своята резервация заедно с регистрацията за курса.

  • Цена за нощувка – 40 лв. на човек, на вечер, в споделена стая с 2/3/4 легла.

  • Самостоятелна стая – 55 лв. (ако има места)


Нощувката включва закуска, а обяд и вечеря може да заявите на място. Храната е домашно приготвена и включва продукти от нашите градини.

  • Цена за един обяд или вечеря – 16 лв на човек.


Приходите от къща за гости „Ботаника“ подпомагат образователната дейност на Фондация Ботаника Лайф.


Организатор на курса: Фондация Ботаника Лайф. Фондацията организира множество присъствени и онлайн обучения, посветени на устойчивото развитие и растенията в градината и природата, между които: 

"Растенията на България", ботанически курс + експедиция, 

"Строителство с естествени материали", практическа работилница за работа с дърво

"Готвене с диворастящи растения", кулинарна работилница и разходка сред природата

"За билките, помощници и защитници",  видео курс

"Устойчиво земеделие",  видео курс

"Биодинамично земеделие",  видео курс 

"Алелопатия и съвместни насаждения", видео курс 

Персонални уроци по градинарство“, присъствени и онлайн

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page