top of page

Покана за обучение

Растенията на България

Ботанически курс + експедиция
Logo_curv_new.png

Дати на провеждане: 26 – 28 април 2024

На най-цветния празник от календара „Цветница“, ви каним да се потопим в света на растенията. Всеки би могъл да даде своя отговор на въпроса „Какво са растенията?“. Но, какво наистина са те? Какви са техните тъкани и органи? Как функционират? Какво означава „семейство“ при растенията? Тези и други основни понятия от науката Ботаника ще бъдат поднесени по достъпен и интересен начин от водещия на курса – Росен Василев. Курсът е подходящ за участници с различно ниво на познания по темата. Целта на обучението е да се даде полезна информация за това как да разбираме и използваме разумно растенията около нас - и не на последно място - как да ги опазваме.


График на събитията: Ще се срещнем на 26-ти април (петък) и след кратко представяне на лектора, домакините и участниците, ще започнем с теоретичната част. Вечерта ще завърши с кратка разходка до градините на фондацията. В събота и неделя ни очакват разходки в природата, на които ще продължим с опознаване на растенията в естествената им среда. По време на ботаническите разходки, може да очакваме среща с интересни растителни видове като блатно кокиче, левурда, черен оман, горска майка, маймунски салеп, двурога пчелица, урумово лале, мускари и други. Ще посетим и естествените находища на див рожков и див кестен в Преславската планина. Местата, които ще посетим се намират в природните резервати „Патлейна“ и „Дервиша“ и природен парк „Шуменско плато“. Придвижването до там ще бъде със собствен транспорт (споделено пътуване). Местата, които ще посетим са на около 15 до 30 км от базата за нощувки. Пешеходните преходи са по маркирани горски маршрути. Приключваме в неделя в ранния следобед.


Организаторите запазват правото да променят програмата в зависимост от метеорологичните условия и други обстоятелства.


Водещ на курса: Росен Василев е еколог и природозащитник, участвал в проучвания на флората и растителността на България, съавтор на научни публикации, един от създателите на компютърната база данни „Flora bulgarica“ и на Конспекта на висшата флора на България. Дългогодишен сътрудник на Българска фондация „Биоразнообразие”. Организира ботанически семинари и велосипедни пътешествия в България и Европа. Също така, той e и един от администраторите на Facebook група "Растенията в България" с повече от 40'000 участници.


Организатори на курса: Фондация Ботаника Лайф. Фондацията организира множество присъствени и онлайн обучения, посветени на растенията в градината и природата, между които: "За билките, помощници и защитници", "Устойчиво земеделие", "Биодинамично земеделие",  "Алелопатия и съвместни насаждения" и “Персонални уроци по градинарство


Домакин на курса – Апостол Апостолов, водещ на "Алелопатия и съвместни насаждения" и “Персонални уроци по градинарство“.Записване

За записване, моля, изпратете имейл на info@botanicalife.org.

В имейла посочете:

  • трите имена на желаещите да бъдат записани за участие

  • мобилен номер за контакт.


След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим банкови детайли и информация.


За информация тел. 0894412349.


Такса и краен срок за записване:

  • ранно записване и плащане до 01.03.2024 - 185 лева

  • краен срок за записване и плащане до 22.04.2024 - 205 лева


Плащането се извършва по банков път по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще Ви бъде предоставена след заявка за записване. Участието е гарантирано след заплащане на таксата.


Брой на участниците: 10 – 15 човека


Участие без такса: Предлагаме две места за безплатно участие на младежи от 18 до 29 години, които са неучащи и безработни (до изчерпване на бройката по реда на записване). За удостоверение, че кандидатът отговаря на условията,са необходими: служебна бележка и/или декларация и данни от лична карта. Моля, свържете се с нас, ако смятате, че отговаряте на условията за участие без такса.Настаняване и храна (не са включени в таксата за участие)


Настаняване и храна за участниците са осигурени в къща за гости „Ботаника“. Базата е новопостроена, с три звезди. Всяка стая има собствен санитарен възел. Ако желаете нощувка, може да направите своята резервация заедно с регистрацията за курса.

  • Цена за нощувка – 40 лв. на човек, на вечер, в споделена стая с 2/3/4 легла.

  • Самостоятелна стая – 55 лв. (ако има места)

Нощувката включва закуска, а обяд и вечеря може да заявите на място. Храната е домашно приготвена и включва продукти от нашите градини.

  • Цена за един обяд или вечеря – 16 лв на човек. 


Приходите от къща за гости „Ботаника“ подпомагат образователната дейност на Фондация Ботаника Лайф.Теми на курса


1. Какво са растенията?

С какво растенията са различни от животните и гъбите? Кои са нисшите и кои са висшите растения? Защо са толкова важни за нас?


2. Частите на растенията

От какво се състоят растенията? И те ли имат тъкани и органи? Какво са прилистниците и за какво служат тичинките? И какво по-точно са чашелистчетата?


3. Функционирането на растенията

Как работи растението? И как се размножава? А какво общо имат тук пчеличките?


4. Еволюцията на растенията

Най-после: кои са по-умни – двусемеделните или едносемеделните растения? Дърветата или тревичките? Анемофилните или ентомофилните?


5. Систематиката на растенията

Я, и растенията си имали семейства? И колко са много! Какво си спомняме от училище – Сложноцветни, Пеперудоцветни, Устноцветни?


6. Социалният живот на растенията

Как растенията се групират по интереси? Какво са растителните асоциации? Защо едни видове живеят в буковите гори, а други – във влажните ливади?


7. Растенията в България

Колко вида има у нас? Кои са най-интересните? Кои са си наши и кои – вносни? Ендемити – що е то? И наистина ли има орхидеи в България?


8. Използването на растенията

Къде е тънката граница между отровните и лечебните растения? Кои растения лекуват болести и кои стават за салата?


9. Опазването на растенията

От какво са заплашени растенията? Как да ги запазим? Кои са най-интересните ботанически резервати в България? За какво служат ботаническите градини? А какво е ген-банка?


10. Как се използва определител на растенията: практическо упражнение, за което ще използваме събраните на експедицията растителни екземпляри. Ще се проведе събота вечерта.

Fruit Pie

Fruit Pie

Nature Photographer

Nature Photographer

Cherry Tomatoes

Cherry Tomatoes

Merry Christmas

Merry Christmas

Woman in Red

Woman in Red

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

image

image

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page