top of page

Покана за обучение

Алелопатия и съвместни насаждения
видео курс

Logo_curv_new.png

Записване по всяко време

Можете да гледате всички лекции от най-новият ни курс „Алелопатия и съвместни насаждения“ в удобно за вас време. Не е нужно да се съобразявате нито с ден, нито с час на провеждане. Ще получите видео записи на лекциите, както и всички презентации и материали предоставени по време на курса. 


Какво трябва да знаем за взаимоотношенията на растенията, техния биохимичен състав, и влиянието им върху другите организми в градината? Как да се възползваме от „приятелските“ и „неприятелските“ връзки на всички обитатели на нашата градина?


Познавайки растенията, но и разбирайки как те си взаимодействат, можем да извлечем ценно знание, с помощта на което да поддържаме здрава и балансирана нашата градина. Както диворастящите растения, така и култивираните, съдържат биохимични вещества, с които влияят на пространството около тях. Тези вещества, използвани в определени концентрации, могат да повлияят и на други организми като насекоми, гъбичкови образования и др. Влиянието може да е както директно, чрез естествено излъчване на вещества, така и чрез допълнителна човешка намеса – посредством приготвянето и използването на растителни отвари, настойки и други препарати.


В този модул:

 • Ще научим как растенията си влияят едно на друго, и как чрез тяхното взаимодействие можем да постигнем здравословна градина по един напълно естествен начин.

 • Ще разгледаме примери на растителни съобщества в природата и ще разберем как растенията реагират когато са в съжителство с един или друг растителен вид около тях.

 • Ще научим за някои биологично-активни вещества, произвеждани от растенията и как те влияят на другите растения и организми около тях.

 • Ще научим как отделяните от различните части на растението (корен, листа и др.) биологично-активни вещества, могат да имат стимулиращо или потискащо развитието на други растения влияние.

 • Ще научим за някои фунгицидни и инсектицидни свойства на растенията и как можем да се възползваме от тях в грижата за нашата градината.

 • Ще разгледаме примери за подпомагащи се съвместни насаждения, както и примери за съвместни насаждения, които потискат жизнените функции на някои плевели или други растения.

 • Ще разгледаме примери за съвместни насаждения, които имат отблъскващ ефект към нежеланите насекоми в градината (листни въшки, зелева бълха, листогризещи гъсеници и др.).

 • Ще разгледаме примери за съвместно отглеждане на дървета и ще разберем кои дървесни видове се развиват по-добре или по-зле в компанията на други. Ще дадем примери за подходящи комбинации за горски насаждения.

 • Ще се запознаем с примери за растителни отвари и настойки от конкретни растения, или комбинация от растения, които могат да се използват за справяне с болести или вредители по растенията.

 • Ще научим някои „рецепти“ за растителна защита, съдържащи лесно-достъпни билки и зеленчуци (например: коприва, хвощ, чесън, хрян, лайка, бъз и др.). Ще направим преглед на над 40 полезни растения.


ВАЖНО! В този модул ще ви предоставим полезна информация, почерпена от научни публикации по темата и ще споделим с вас нашия практически опит от поддържането на градини за устойчиво земеделие в базата на Фондация Ботаника Лайф в село Надарево.


Този модул е за тези, които вярват в силата на растенията! Не е нужно да сте експерт, но е нужно да цените живота в Природата.


Обучението се състои от 4 видеа, като всяко е с продължение от около 1.5 астрономически часа.


Такси и записване: 

 • такса за видео курс "Алелопатия и съвместни насаждения"  - 215 лева

 • такса пакет: видео курс "Алелопатия и съвместни насаждения" + видео курс "Устойчиво земеделие" - 400 лева.

 • такса пакет: видео курс "Алелопатия и съвместни насаждения" + видео курс "Биодинамично земеделие" - 400 лева.

 • такса пакет: видео курс "Алелопатия и съвместни насаждения" + видео курс "За билките, помощници и защитници" - 565 лева.


Плащането се извършва по банков път по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще Ви бъде предоставена след заявка за записване.


Записване:

За записване, моля, изпратете имейл на info@botanicalife.org.

В имейла посочете:

 1. трите имена на желаещите да бъдат записани

 2. мобилен номер за контакт

 3. активен gmail (към който ще бъдат споделяни видеата)


След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим банкови детайли и информация.


За информация телефон: 0894412349


Всеки, записал се за онлайн курса „Алелопатия и съвместни насаждения“, получава:

 • достъп до запис на лекциите

 • растителни рецепти за растителна защита (като част от лекциите)

 • допълнителен материал – схема за съвместяване и схема за редуване на растения в градината

 • достъп до две Facebook групи, в които участници от наши изминали обучения и други наши съмишленици имат възможност да споделят полезна информация и да обменят опит

 • абонамент за нашия месечен електронен бюлетин с актуална информация за дейността ни и други свързани теми.


ПРОГРАМА

Модулът се състои от четири сесии, които са структурирани по следния начин:


Първа сесия:

 • Тема 1: Биоценози (съобщества).

 • Тема 2: Алелопатия. Какво е алелопатия и какъв е принципът на действие на алелопатичните влияния на растенията?


Втора сесия:

 • Тема 3: Биологично активни вещества, чрез които растенията оказват алелопатично въздействие (алелохимикали, фитонциди, фитоалексини, токсични вещества).

 • Тема 4: Условни категории на алелопатичното влияние – „отрицателно“, „неутрално“, „положително“.


Трета сесия:

 • Тема 5: Алелопатична почвена умора.

 • Тема 6: Съвместни насаждения – проява на алелопатично влияние (зеленчуци, плевели, дървесни видове.)


Четвърта сесия:

 • Тема 7: Растения с изявен алелопатичен ефект. Ползи и рецепти.


Лектор: д-р Апостол Апостолов

Апостол е доктор на науките на Бирмингамския университет, Великобритания. Макар че неговата мисия в живота е да бъде учител, от дълги години негови учители в живота са растенията и градината. Наследствен градинар и градинар по сърце, той създава Фондация Ботаника Лайф и обучителен център за устойчиво земеделие в базата на фондацията в село Надарево. Черпи вдъхновение от Природата, а опит от природосъобразните форми на земеделие като пермакултура и биодинамика. Не прилага сляпо никоя от тези форми и вярва, че всеки трябва да намери „своя начин“ в „своята градина“.

Fruit Pie

Fruit Pie

Nature Photographer

Nature Photographer

Cherry Tomatoes

Cherry Tomatoes

Merry Christmas

Merry Christmas

Woman in Red

Woman in Red

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

image

image

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page