top of page

Покана за обучение

Готвене с диворастящи растения

кулинарна работилница и разходка сред природата
Logo_curv_new.png

Дати на провеждане: 31 май - 2 юни 2024

Познавате ли дивите ядливи растения? А ползвате ли ги? Знаете ли, че в далечното минало някои диворастящи растения са били основна храна за българите? Ще се изненадате ли да научите, че в България има над 700 растения в дивата природа, които имат ценни хранителни качества. Искате ли заедно да си наберем и сготвим интересни ястия с дарове от природата?  Началото на лятото е чудесно време да открием и да опитаме невероятно вкусни и полезни диви растения.


График на събитията: Ще започнем в петък с кратко теоретично изучаване на някои диворастящи ядливи растения от Българската флора. Ще ви запознаем с нашите фаворити в кулинарията, а участниците ще могат да споделят опит от тяхната кухня. Всички участници ще получат като подарък рецепти за ястия и салати с някои любими наши диворастящи растения. В събота ще се отправим на ботаническа разходка, за да открием ядливи диви растения в естествената им среда и да си наберем определени видове за нашата кулинарна работилница. След като се завърнем в базата, ще се отдадем на готвене, а за това ще ни помага шеф-готвач Кирил Георгиев. В неделя ще направим кратка разходка до градините на Ботаника Лайф, където ще открием черния оман и някои други ценни диви растения. Отново ще сготвим нещо вкусно за обяд и приключваме събитието в ранния следобед.


По време на разходките, можем да очакваме да открием и да си наберем от следните растения: овчарска торбичка, левурда, лапад, многогодишна паричка, бяла куча лобода, полска поветица, голям репей, врабчови чревца, обикновен щир, лечебно глухарче, обикновен киселец, ливадна детелина, ланцетолистен живовляк, обикновена коприва, мъртва коприва, горски слез, тученица, горска теменужка и др. Безспорно, ще срещнем и много билки, които ще ползваме за овкусяване на ястията, например дива мента, мащерка, маточина, самобайка и др.


Ще направим разходки около село Надарево и ще организираме един похода до Шуменското Плато. Ще ходим пеша на кратките разстояния, а до платото ще организираме споделено пътуване с коли. В този сезон е възможно да попаднем и на ценни диви гъби, като печурки, челядинки, смръчкули и др.


Записване

За записване, моля, изпратете имейл на info@botanicalife.org.

В имейла посочете:

  • трите имена на желаещите да бъдат записани за участие

  • мобилен номер за контакт.

След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим банкови детайли и информация.


За информация: тел. 0894412349


Такса и краен срок за записване:

  • ранно записване и плащане до 30.04.2024 - 95 лева

  • краен срок за записване и плащане до 27.05.2024 - 105 лева

Плащането се извършва по банков път по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще Ви бъде предоставена след заявка за записване. Участието е гарантирано след заплащане на таксата.


Храна – без такса, приготвяме си я сами с диворастящи растения (ако желаете, може да носите допълващи продукти за споделяне, по ваш избор).


Нощувки – 40 лв на човек на вечер в споделена стая, 55 лв в самостоятелна стая (ако има места). Цената включва закуска.


Водещ: д-р Апостол Апостолов

Апостол е доктор на науките на Бирмингамския университет, Великобритания. Макар че неговата мисия в живота е да бъде учител, от дълги години негови учители в живота са растенията и градината. Наследствен градинар и градинар по сърце, той създава Фондация Ботаника Лайф и обучителен център за устойчиво земеделие в базата на фондацията в село Надарево. Черпи вдъхновение от природата, а опит от природосъобразните форми на земеделие като пермакултура и биодинамика. Не прилага сляпо никоя от тези форми и вярва, че всеки трябва да намери „своя начин“ в „своята градина“. Занимава се със земеделие от малък, а с провеждане на практически курсове по устойчиво земеделие от 2016г. 


Главен готвач: Кирил Георгиев

Шеф-готвач Георгиев има много опит в приготвянето на вкусни ястия, както с домашно отгледани, така и с диви растения. В кулинарията обича да експериментира, да ферментира, да декорира и резултатите са впечатляващи.


Специален гост: Очакваме в събитието да се включи и наш гост от Кентърбъри, Великобритания – Джоу Кид. Тя е природолюбител и природозащитник, радетел на веган движението и майстор на веган ястията. Привърженик е на природното земеделие без участието на животни, има собствена ферма, където със семейството си отглеждат сами храната си. От нея можем да научим много неща по темите: горско земеделие, веган градинарство, градинарство без окопаване (no-dig), агроекология, горско земеделие и др. Очакваме Джоу да се присъедини към събитието, но тъй като ще пътува от Англия с влак, датите на пристигането ѝ все още не могат да бъдат потвърдени. 


Организатор на работилницата: Фондация Ботаника Лайф. Фондацията организира множество присъствени и онлайн обучения, посветени на растенията в градината и природата, между които: "Растенията на България", ботанически курс + експедиция, "За билките, помощници и защитници", "Устойчиво земеделие", "Биодинамично земеделие",  "Алелопатия и съвместни насаждения" и “Персонални уроци по градинарство

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page