top of page

Покана за обучение

Биодинамично земеделие
видео курс

От България до Швейцария
Logo_curv_new.png

Записване по всяко време

В обученията ни по устойчиво земеделие, вече сме засягали и темата за едно от най-разпространените течения в чистото земеделие, а именно биодинамичното. Развито като идея от философа и антропософ Рудолф Щайнер в първата половина на 20-ти век, то набира популярност и последователи, а идеите на Щайнер биват доразвити и прилагани в много страни и до днес.


С този курс надграждаме знанията по устойчиво земеделие и навлизаме в дълбочина в темата за биодинамиката. В курса ще научите най-важните неща за биодинамичното земеделие, които ще ви позволят да взимате информирани решения за вашите градини или ферми.


Щастливи сме, че в този курс лектори са едни от водещите имена в биодинамиката – Мими Найденова от България и д-р Рето Инголд от Швейцария. С Рето Инголд се познаваме от много години, като през 2018-та година му гостувахме в Швейцария и имахме възможност да почерпим опит от дейността на много биодинамични ферми в страната, а през 2019-та година той посети градините на Фондация Ботаника Лайф в село Надарево. И двамата лектори са сертифицирани консултанти по биодинамично земеделие по системата Деметер.


Курсът „Биодинамично земеделие“ обхваща следните теми:


Тема 1:

Антропософски основи и главни принципи на биодинамичното земеделие. 

Лектор: Мими Найденова


Тема 2:

Биодинамичните препарати - същност, приготвяне и прилагане. 

Лектор: Мими Найденова


Тема 3:

Лунният календар на Мария и Матиас Тун. История, принципи и как да го използваме на практика. 

Лектор: Мими Найденова


Тема 4:

Биодинамични ферми в България – примери и добри практики. Какво можем да научим от другите ако искаме да започнем наша биодинамична ферма или градина? 

Лектор: Мими Найденова


Тема 5:

Живата почва-ключ към успешното биодинамично земеделие. Компостиране и наторяване с биодинамичен компост. 

Лектор: д-р Рето Инголд


Тема 6:

Биодинамични ферми в Швейцария – примери и добри практики. Какво можем да научим от другите ако искаме да започнем наша биодинамична ферма или градина? 

Лектор: д-р Рето Инголд


Лекциите на д-р Инголд са на английски с превод от д-р Апостол Апостолов.


Курсът се състои от 6 видеа. Обща продължителност на курса - около 11 астрономически часа.


Такси, записване и отстъпки:



Плащането се извършва по банков път по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще Ви бъде предоставена след заявка за записване.


Записване:

За записване, моля, изпратете имейл на info@botanicalife.org.

В имейла посочете:

  1. трите имена на желаещите да бъдат записани

  2. мобилен номер за контакт

  3. активен gmail (към който ще бъдат споделяни видеата)


След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим банкови детайли и информация.

За информация телефон: 0894412349


Мими Веселинова Найденова е дипломиран агроном с дългогодишен стаж. От 2007 година се занимава с биологично и биодинамично земеделие. Собственик и управител на Биометоди-БГ ЕООД. Извършва консултантска дейност. Приготвя и предлага биодинамични препарати по методите на Рудолф Щайнер, и обучава тези, които желаят да си ги направят сами.

От 2019 година е съветник по биодинамично земеделие към BFDI -Biodynamic Federation Demeter International.


Д-р Рето Инголд е част от екипа на Швейцарския Институт за Биодинамично Земеделие (Verein für Biologisch-Dynamisch Landwirtschaft), който е основан през 1980 година от първите биодинамични фермери в страната. Днес институтът предлага четиригодишна обучителна програма по биодинамично земеделие. Рето Инголд има богат професионален опит в преподаването на биологично и биодинамично земеделие, разработването на обучителни програми и развитието на малки ферми и предприемачески земеделски бизнеси.

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page