top of page

Покана за обучение

Алелопатия и съвместни насаждения
онлайн курс

Logo_curv_new.png

Дати на провеждане:

30 януари - 10 февруари 2023 г.

Какво трябва да знаем за взаимоотношенията на растенията, техния биохимичен състав, и влиянието им върху другите организми в градината? Как да се възползваме от „приятелските“ и „неприятелските“ връзки на всички обитатели на нашата градина?


Познавайки растенията, но и разбирайки как те си взаимодействат, можем да извлечем ценно знание, с помощта на което да поддържаме здрава и балансирана нашата градина. Както диворастящите растения, така и култивираните, съдържат биохимични вещества, с които влияят на пространството около тях. Тези вещества, използвани в определени концентрации, могат да повлияят и на други организми като насекоми, гъбичкови образования и др. Влиянието може да е както директно, чрез естествено излъчване на вещества, така и чрез допълнителна човешка намеса – посредством приготвянето и използването на растителни отвари, настойки и други препарати.


В този модул:

  • Ще научим как растенията си влияят едно на друго, и как чрез тяхното взаимодействие можем да постигнем здравословна градина по един напълно естествен начин.

  • Ще разгледаме примери на растителни съобщества в природата и ще разберем как растенията реагират когато са в съжителство с един или друг растителен вид около тях.

  • Ще научим за някои биологично-активни вещества, произвеждани от растенията и как те влияят на другите растения и организми около тях.

  • Ще научим как отделяните от различните части на растението (корен, листа и др.) биологично-активни вещества, могат да имат стимулиращо или потискащо развитието на други растения влияние.

  • Ще научим за някои фунгицидни и инсектицидни свойства на растенията и как можем да се възползваме от тях в грижата за нашата градината.

  • Ще разгледаме примери за подпомагащи се съвместни насаждения, както и примери за съвместни насаждения, които потискат жизнените функции на някои плевели или други растения.

  • Ще разгледаме примери за съвместни насаждения, които имат отблъскващ ефект към нежеланите насекоми в градината (листни въшки, зелева бълха, листогризещи гъсеници и др.).

  • Ще разгледаме примери за съвместно отглеждане на дървета и ще разберем кои дървесни видове се развиват по-добре или по-зле в компанията на други. Ще дадем примери за подходящи комбинации за горски насаждения.


БОНУС! В допълнение към темата, ще се запознаем с примери за растителни отвари и настойки от конкретни растения, или комбинация от растения, които могат да се използват за справяне с болести или вредители по растенията. Ще научим някои „рецепти“ за растителна защита, съдържащи лесно-достъпни билки и зеленчуци (например: коприва, хвощ, чесън, хрян, лайка, бъз и др.).


ВАЖНО! В този модул ще ви предоставим полезна информация, почерпена от научни публикации по темата и ще споделим с вас нашия практически опит от поддържането на градини за устойчиво земеделие в базата на Фондация Ботаника Лайф в село Надарево.


Този модул е за тези, които вярват в силата на растенията! Не е нужно да сте експерт, но е нужно да цените живота в Природата.


Дати и място на провеждане: 30 януари – 10 февруари 2023 година.


Обучението ще се проведе в 4 онлайн срещи (в дните понеделник и петък), като всяка е с продължение 1.5 астрономически часа (от 18:30 до 20:00 часа). 

Начална дата: 30 януари 2023 (понеделник) от 18:30 часа. Следващите сесии ще бъдат в същия час на 03 февруари (петък), 06 февруари (понеделник) и 10 февруари (петък) 2023 г.


Курсът се провежда в платформата на Google meetизисква се активен Google акаунт.


Такси и краен срок за записване:

  • ранно записване и плащане до 05 януари 2023 - 210 лева

  • краен срок за записване и плащане до 23 януари 2023 - 230 лева

  • такса пакет: онлайн курс "Алелопатия и съвместни насаждения" + видео курс "Устойчиво земеделие" - 400 лева

 

Плащането се извършва по банков път по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще Ви бъде предоставена след заявка за записване.


Отстъпки:

Mладежи от 18 до 29 години, които са неучащи и безработни, са освободени от такса за участие, която се поема от външен спонсор (5 места, до изчерпване на бройката по реда на записване). За удостоверение, че кандидатът отговаря на условията са необходими: служебна бележка и/или декларация и данни от лична карта. Моля, свържете се с нас, ако смятате, че отговаряте на условията за участие без такса.


Записване:

За записване, моля, изпратете имейл на info@botanicalife.org.

В имейла посочете:

  1. трите имена на желаещите да бъдат записани

  2. мобилен номер за контакт

  3. активен gmail (към който ще бъдат споделяни записите на срещите)

След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим банкови детайли и информация.


За информация телефон: 0894412349


Всеки, записал се за онлайн курса „Алелопатия и съвместни насаждения“, получава:

  • обучителни материали и рецепти 

  • временен достъп до запис на лекциите (един месец)

  • възможност за активен диалог и консултиране с лектора Апостол Апостолов

  • достъп до Facebook група, в която участници от наши изминали земеделски обучения обменят опит

  • отстъпка от таксата за присъствени обучения в базата на Фондация Ботаника Лайф  в с. Надарево през 2023 г.

  • електронен сертификат за участие


ПРОГРАМА

Модулът се състои от четири сесии, които са структурирани по следния начин:

  • Сесия 1. Терминология: биологично-активни вещества (Алелохимикали, Фитонциди, Фитоалексини, Токсични вещества), Примери за свойства на веществата при различни растения.

  • Сесия 2. Алелопатия. Какво е алелопатия? Условни категории на алелопатичното влияние – „отрицателно“, „неутрално“, „положително“. Положителни алелопатични ефекти.

  • Сесия 3. Съвместно отглеждане – алелопатични взаимоотношения на зеленчуци, билки, плевели и други растения. Примери и таблици за съвместяване. Примери от зеленчуковите градините на Фондация Ботаника Лайф. Съвместяване на дървесни видове.

  • Сесия 4. Свойства на някои растения за растителна защита – примери. Рецепти. Какво да си приготвим сами.


Програмата е предварителна. Запазваме си правото да нанасяме корекции в програмата с цел нейното подобряване в процеса на подготовка на обучителния материал.


Лектор: д-р Апостол Апостолов

Апостол е доктор на науките на Бирмингамския университет, Великобритания. Макар че неговата мисия в живота е да бъде учител, от дълги години негови учители в живота са растенията и градината. Наследствен градинар и градинар по сърце, той създава Фондация Ботаника Лайф и обучителен център за устойчиво земеделие в базата на фондацията в село Надарево. Черпи вдъхновение от Природата, а опит от природосъобразните форми на земеделие като пермакултура и биодинамика. Не прилага сляпо никоя от тези форми и вярва, че всеки трябва да намери „своя начин“ в „своята градина“.

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page