top of page

Новини

Ботанически курс и експедиция

29.04.2024

Ботанически курс и експедиция

Успешно измина ботаническият курс „Растенията на България“. Времето беше с нас и в слънчевите, празнични дни на Лазаровден и Цветница се наслаждавахме на богатството на растенията в някои много интересни местности в близост до село Надарево. След теоретичната част на курса, направихме разходки в природен парк „Шуменско плато“, природните резервати „Патлейна“ и „Дервиша“, а за финал се насладихме на разцъфналите божури край хижа „Младост“. За пореден път се убедихме, че природата на страната ни е безценна и трябва да положим всички усилия да я съхраним не само за себе си, но и за тези след нас. Опазване на биоразнообразието е важен акцент в нашата дейност, а най-добрият начин да дадем гласност на темата е чрез образование и възможност за лично изживяване. Нашите курсисти са многобройните посланици на природата.


Благодарим на всички участници за това, че бяха с нас, учиха и се забавляваха. Благодарим на водещия на курса, Росен Василев, за увлекателно представените лекции, както и за това, че избра да отпразнува имения си ден заедно с нас! Благодарим му и за ценните книги, които подари на библиотеката на Фондация Ботаника Лайф, между които и Червената книга на Република България, Том I - Растения и гъби. Благодарности и на доц. д-р Антоанета Петрова от ботаническата градина на БАН за споделените безценни знания!



Ето какво сподели Анна Стоянова, участник в курса:


"Организаторите са впечатляващи, искрени, топли, гостоприемни, сърцати истински човеци, с които ме събра любовта към природата и родината.

Мястото е съвсем близо до град Шумен. Само на 4 часа и половина път от София. Настаняването е в база, смея да кажа, че достойна поне за четири звезди. Храната е божествена и наистина домашна.

Лекторите са едни от големите имена в своята област и беседите са изпълнени с любопитни факти и нови знания. Занятията на терен напомнят на National geographic, ама на живо. Дали за бягство от злободневието, за нахранване на душичката или с академичен интерес - там са мястото и хората."



Предстоящи събития:

Строителство с естествени материали“, практическа работилница за работа с дърво

Готвене с диворастящи растения“, кулинарна работилница и разходка сред природата

Познавате ли птиците?“, въведение в орнитологията и наблюдения сред природата

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page