top of page

Покана за обучение

Биодинамично земеделие

От България до Швейцария
Logo_curv_new.png

Онлайн курс


Дати: 14, 15, 17, 20, 22 февруари 2023 

от 18:30 часа

В обученията ни по устойчиво земеделие, вече сме засягали и темата за едно от най-разпространените течения в чистото земеделие, а именно биодинамичното. Развито като идея от философа и антропософ Рудолф Щайнер в първата половина на 20-ти век, то набира популярност и последователи, а идеите на Щайнер биват доразвити и прилагани в много страни и до днес.


С този курс надграждаме знанията по устойчиво земеделие и навлизаме в дълбочина в темата за биодинамиката. В курса ще научите най-важните неща за биодинамичното земеделие, които ще ви позволят да взимате информирани решения за вашите градини или ферми.


Щастливи сме, че в този курс лектори са едни от водещите имена в биодинамиката – Мими Найденова от България и д-р Рето Инголд от Швейцария. С Рето Инголд се познаваме от много години, като през 2018-та година му гостувахме в Швейцария и имахме възможност да почерпим опит от дейността на много биодинамични ферми в страната, а през 2019-та година той посети градините на Фондация Ботаника Лайф в село Надарево. И двамата лектори са сертифицирани консултанти по биодинамично земеделие по системата Деметер.


Курсът „Биодинамично земеделие“ обхваща следните теми:


Ден 1 - 14 февруари (вторник)

18:30-20:30часа: Антропософски основи и главни принципи на биодинамичното земеделие. Лектор: Мими Найденова


Ден 2 - 15 февруари (сряда)

18:30-20:30 часа: Биодинамичните препарати - същност, приготвяне и прилагане. Лектор: Мими Найденова


Ден 3 - 17 февруари (петък)

18:30-20:30 часа: Лунният календар на Мария и Матиас Тун. История, принципи и как да го използваме на практика. Лектор: Мими Найденова


Ден 4 - 20 февруари (понеделник)

18:30 – 19:30 часа: Биодинамични ферми в България – примери и добри практики. Какво можем да научим от другите ако искаме да започнем наша биодинамична ферма или градина? Лектор: Мими Найденова


Ден 5 - 22 февруари (сряда)

18:30 – 20:30 часа: Живата почва-ключ към успешното биодинамично земеделие. Компостиране и наторяване с биодинамичен компост. Лектор: д-р Рето Инголд

20:30 – 21:30 часа: Биодинамични ферми в Швейцария – примери и добри практики. Какво можем да научим от другите ако искаме да започнем наша биодинамична ферма или градина? Лектор: д-р Рето Инголд


Лекциите на д-р Инголд ще бъдат на английски, като ще има превод в реално време от д-р Апостол Апостолов.


Дати и място на провеждане: 14 февруари – 22 февруари 2023 година.

Обучението ще се проведе в 5 онлайн срещи, като първите три (вторник, сряда и петък) са с продължение 2 астрономически часа (от 18:30 до 20:30 часа). Четвъртата (в понеделник) е с продължение един час (от 18:30 до 19:30 часа). Последната пета среща (в сряда) е с продължение 3 часа (от 18: 30 до 21:30 часа).


Курсът се провежда в платформата на Google meetизисква се активен Google акаунт.ТАКСА

  • ранно записване и плащане до 31 януари 2023 - 250 лева

  • краен срок за записване и плащане до 12 февруари 2023 - 285 лева

  • Такса пакет: онлайн курс "Биодинамично земеделие " + видео курс "Устойчиво земеделие" - 400 леваПлащането се извършва по банков път по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще Ви бъде предоставена след заявка за записване.


Отстъпки:

Mладежи от 18 до 29 години, които са неучащи и безработни, са освободени от такса за участие, която се поема от външен спонсор (5 места, до изчерпване на бройката по реда на записване). За удостоверение, че кандидатът отговаря на условията са необходими: служебна бележка и/или декларация и данни от лична карта. Моля, свържете се с нас, ако смятате, че отговаряте на условията за участие без такса.


Записване:

За записване, моля, изпратете имейл на info@botanicalife.org.


В имейла посочете:

  1. трите имена на желаещите да бъдат записани

  2. мобилен номер за контакт

  3. активен gmail (към който ще бъдат споделяни записите на срещите)


След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим банкови детайли и информация.

За информация телефон: 0894412349


Мими Веселинова Найденова е дипломиран агроном с дългогодишен стаж. От 2007 година се занимава с биологично и биодинамично земеделие. Собственик и управител на Биометоди-БГ ЕООД. Извършва консултантска дейност. Приготвя и предлага биодинамични препарати по методите на Рудолф Щайнер, и обучава тези, които желаят да си ги направят сами.

От 2019 година е съветник по биодинамично земеделие към BFDI -Biodynamic Federation Demeter International.


Д-р Рето Инголд е част от екипа на Швейцарския Институт за Биодинамично Земеделие (Verein für Biologisch-Dynamisch Landwirtschaft), който е основан през 1980 година от първите биодинамични фермери в страната. Днес институтът предлага четиригодишна обучителна програма по биодинамично земеделие. Рето Инголд има богат професионален опит в преподаването на биологично и биодинамично земеделие, разработването на обучителни програми и развитието на малки ферми и предприемачески земеделски бизнеси.

Fruit Pie

Fruit Pie

Nature Photographer

Nature Photographer

Cherry Tomatoes

Cherry Tomatoes

Merry Christmas

Merry Christmas

Woman in Red

Woman in Red

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

image

image

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page