top of page

Новини

Доброволци на Ботаника Лайф се завърнаха от три седмично обучение в Дания.

30.10.2018

FHS Brenderup.jpg

В периода 23.09 - 13.10.2018 г. в Брендеруп, Дания се проведе поредната среща по програма на Еразмус+. Тя беше под формата на обучение на тема „Устойчиво развитие“, в която взеха участие две момичета, представители на Фондация Ботаника Лайф. Това бяха Донка Апостолова – доброволец към фондацията и Теодора Тодорова – добловолец и ученик в 12ти клас на ПГСС „Н.Пушкаров”, гр. Попово. 


Курсът беше разделен на три модула: теория и практика с глина, работа с дърво, и запознаване и възможности за живеене в енергийно независимо жилище.


През първия модул, българските участници, съвместно с участниците от Полша, успяха да построят работеща пещ  от глина. През втория построиха подвижен дом за пернати обитатели, изграден съгласно всички европейски изисквания за отглеждане на еко кокошки. Третият модул представляваше запознаване и довършителни работи по енергийно независима  къща от затворен тип. Запознаха се с устройството и начина на действие на соларните колектори, системата за събиране и пречистване на дъждовна вода и взеха участие в сглобяването на топлопреобразувателните панели, затварящи цикъла на генериране на електроенергия  за нуждите на едно домакинство както и разпределението на топлина и топла вода в жилището. 

пещ.jpg
Дони и Тео.jpg

При престоя си в Дания, участниците имаха възможността да посетят две малки ферми на г-н Бьорн  Ликстрьом  и на Питър Могенсен, които са пример  за устойчиво развиващи се ферми, използващи максимално пълноценно благата на природата - слънчева светлина и топлина, вятър, дъжд, естествените дадености на съответната земя, както и рециклиране и/или пречистване на всички „отпадъци“. Посетиха, също така и еко селище „Свободна земя (Friland)”, където всички жилища са построени от рециклирани парцали, вестници или органични материали - мидени черупки, слама, глина и дърво. Основна идея на този тип селище е необвързаността на жителите с банковите институции, както и здравословния  и демократичен начин на живот в селището. В проект е изграждането на голяма фабрика, която да осигурява финансовата стабилност на селището и да развива различни дейности за популяризирането и прилагането на практика на устойчиви екологични модели за бизнес и търговия.


Българското посещение в Дания откри нови хоризонти пред участниците и им даде увереност че стъпка по стъпка  приобщавайки повече хора към благородна идея, тя може да стане реалност. 


Повече детайли може да научите от една от участничките – Донка Апостолова, която описа впечатленията си от преживяното. Написаното от нея е поместено на сайта ни в раздел публикации.

EU flag-Erasmus+_vect_POS.jpg
bottom of page