top of page

Новини

Практически курс по устойчиво земеделие, юни 2022

24.06.2022

Практически курс по устойчиво земеделие, юни 2022

За пореден път от началото на пролетта къща за гости „Ботаника“ в село Надарево приюти група от любознателни и сърцати хора, дошли да участват в практически градинарски курс.


Още от самото начало участниците и членовете на екипа се почувствахме като едно голямо семейство. Всички се включваха във всичко. Шеф-готвач Кирил Георгиев се грижеше за това да сме добре и вкусно нахранени, но и гостите всеки ден приготвяха по нещо за почерпка.


Лекциите не бяха просто лекции, а интерактивни беседи, по време на които всеки можеше да зададе въпрос и да получи отговор за наболял проблем в неговото стопанство, да сподели своя собствен опит и знание по отделните теми (видове алтернативно на конвеционалното земеделие, компостиране, алелопатия, сеитбообращение, растителна защита с екологични средства, поддържане виталността и плодородието на почвата и др.). Посветихме известно време на „астрологията за растения“, иначе казано, дискутирахме как да ползваме лунния календар на Мария Тун. Това, което ни обединяваше беше философското ни разбиране за живота – любовта към растенията, животните и хората, към природата като цяло и майката Земя.


Сред практическите занятия на полето беше и подготовката на лехите и разсаждането на захарната метла, от която се прави вкусен маджун (петмез). Курсистите мулчираха доматите, погрижиха се за пипера и бостана, пръскаха с препаратите, които се научихме да приготвяме. Благодарни сме им и за помощта в градинката пред къщата за гости!


Участниците в курса се запознаха и с дейността на Фондация Ботаника Лайф. Апостол Апостолов разказа за историята на фондацията и за хората, благодарение на които са се случили нещата дотук.


Накрая всеки си тръгна, отнасяйки със себе си много знания, умения и топли чувства. Наистина беше едно незабравимо преживяване!


Следващото издание на курса ще бъде в периода 19-23 август 2022г. Можете да се запишете тук:

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page