top of page

Статии

Доброволчеството - получаваме повече отколкото даваме

25.05.2022

image 0.jpg

Доброволчеството е възможност човек да научи нещо ново или да усъвършенства уменията си, да помогне за кауза, да стане съпричастен с живота на други, да даде нещо от себе си и да допринесе за по-добрър свят, който да споделяме. То е алтруистична дейност, която не носи финансови облаги, а изпълва сърцето и душата с удовлетвореност. Удовлетвореност, че си бил активен и полезен и твоят труд е значел много за някого.


При нас във Фондация Ботаника Лайф, често разчитаме на доброволци и те много са ни помагали. Когато дойде време да си тръгват, винаги оставаме с това топло, щастливо чувство - да си видял хора, довчера непознати, да се трудят с отдаденост за каузата, в която вярваш.


Споделяме с вас разказа на една от нашите доброволки, Диана Димитрова, която впечатли всички с всеотдайността си. Благодарим на нея и на всички останали, които ни направиха част от живота си!


***


„Когато доброволстваме, често получаваме повече отколкото даваме. В това се убедих за пореден път и през последните 10 дни, в които доброволствах в китното Търговищко село Надарево.


През годините много пъти съм доброволствала или съм  координирала доброволци за различни инициативи, най-често за по-чиста и по-зелена градска среда. Тази пролет обаче реших, че искам да направя нещо по-различно - да доброволствам на село като помогна на някое стопанство за органично земеделие. Освен, че вярвам в огромните ползи от природосъобразното отглеждане на храната, имах нужда и да се откъсна от шума и забързаното ежедневие на града и да бъда по-близо до земята и до себе си. Споделих идеята с няколко приятели. Интересно беше, че двама независимо един от друг ми изпратиха името на Фондация Ботаника Лайф. Заинтригувах се и реших да науча повече.


Разгледах сайта на фондацията и останах силно впечатлена от холистичния подход и целенасочеността, с която Апостол постепенно превръща в реалност мечтата си за отглеждане на чиста храна, възраждане на родното си село и обучаване и вдъхновяване на младежи и възрастни за органично земеделие и по-устойчив живот. След две седмици вече си бях уредила отпуска, бях организирала различни лични дела и пътувах към Надарево, изпълнена с усещането, че ми предстои нещо хубаво и различно.


Зеленина, хубава природа, чист въздух и добри хора. Това ме посрещна в Надарево. Настаних се в чистата и уютна база на фондацията и още същата вечер имах възможност да поработя малко в хубавата пермакултурна градинка пред сградата.


Дните в стопанството започваха в 8:00 ч. с чаша ароматен билков чай, нещо леко за закуска и планиране с колегите на задачите за деня. Необходимост от помощ има и в базата и в градинката около нея, но през дните на моя престой основно работихме в демонстрационното поле и оранжерията на фондацията, които се намират на около километър от базата.


Летата в детството ми прекарвах на село, помагайки в отглеждането на голяма зеленчукова градина. Беше чудесно, че имах възможност да си припомня позабравени земеделски  умения, но и да обогатя знанията си. Сяхме сорго, бамя, боб, дини, пъпеши и тикви, разсаждахме домати, краставички, манголд и червено цвекло, поливахме, плевихме, окопавахме... Много земеделски тънкости научих от Апостол, Кирил и Исмаил, които са постоянни членове на екипа на Botanica Life. Тяхната добронамереност и отзивчивост ме накараха да се почувствам част от екипа още от първия ден и да усвоя интересни нови умения. Научих се да правя прави вади за домати, да приготвям песто от див чесън и дори да кося трева с малък трактор :)


За мен беше удоволствие да работя сутрин на полето - сред утринната хлад,  сред зеленина и под съпровода на птичите песни. Работата на полето обаче невинаги е лека. Доста се изморявах в дните, в които слънцето напичаше по-силно. Но с подходяща шапка, с редовни почивки и малко шегички с колегите работата спори и в края на деня усещах удовлетворение, когато оглеждах дружно свършената работа и си правихме салатка от чистите зеленчуци, за чието отглеждане и аз бях допринесла.


Земеделската работа определено ми подейства заземяващо и изпълващо с хубава енергия. А по-бавния живот на село и близкия досег със светогледа на хора, които живеят близо до земята и в хармония с природните цикли ми даде ценна житейска преспектива.


Тръгнах си от Надарево с усещането, че срещу труда и времето ми съм получила наистина много - живях по-близо до природата, изпитвах удовлетворение, че съм допринесла за смислена кауза, запознах се с прекрасни хора и научих нови неща за отглеждането и приготвянето на чиста и вкусна храна. С радост бих прекарала и друга отпуска по този начин.“



Станете доброволци

bottom of page