top of page

Ориз с лапад, джоджен, зелен чесън и заливка с яйце и мляко

Green Goodness

Рецептите, публикувани в тази секция на сайта, са сезонни и са част от нашето меню. Ястията могат да бъдат опитани в къща за гости „Ботаника“ в село Надарево. Но също така искаме да споделим рецептите с вас, за да можете да ги приготвите вкъщи и да им се насладите.

Ориз с лапад, джоджен, зелен чесън и заливка с яйце и мляко

Както вероятно сте се убедили, лападът е едно от най-леснодостъпните, полезни и вкусни растения. Известно и широкоизползвано растение е още от древни времена. Той вирее свободно сред природата, може да бъде открит до водни източници, но не само. Също така може да бъде отглеждан и в домашните ни градини. Лападът е многогодишно растение и веднъж посаден в градината не изисква допълнителни грижи. Освен на пролет, той може отново да пусне листа на есен и така можем да му се насладим в прясно състояние и през двата сезона. За зимата спокойно можем да си замразим от вкусните му листа. Макар че рецепти с лапад има много, нашето предложение е за лапад с ориз и заливка на фурна.

Начин на приготвяне

Изчистваме и накисваме ориза за поне 8 часа.


Нарязваме на ситно зеления чесън, а лапада на по-едро. В дълбок тиган задушаваме чесъна и мазнината за 1-2 минути, добавяме и лапада и оставяме на огъня за същото време. След това добавяме отцедения ориз и разбъркваме добре. Добавяме подправките и солта.


Прехвърляме всичко в тава за печене и добавяме вода в съотношение 1:4 на количеството ориз, което сме сложили. Печем на предварително загрята на 200 градуса фурна, докато водата се изпари в голямата си част, а оризът се сгъсти. Тогава слагаме заливката, която сме приготвили по следния начин:


Разбиваме яйцата и към тях добавяме, млякото и брашното. Може да добавим щипка сол.

Печем, докато заливката придобие златист загар. После сервираме, като режем ястието на парчета.

Green Goodness

Продукти:

За 4-5 порции


1 ½ чаена чаша ориз

една голяма връзка лапад

2-3 стръка зелен чесън

2-3 с. л. растителна мазнина

3 яйца

1 ½ чаена чаша кисело мляко

1-2 с. л. брашно

½ връзка джоджен

сол

черен пипер

bottom of page