top of page

Карамелизиран ябълков сладкиш

Green Goodness

Започваме нашата рубрика със сезонни рецепти, които са част от нашето меню и ястията могат да бъдат опитани в къща за гости „Ботаника“ в село Надарево. Но също така искаме да споделим рецептите с вас, за да можете да ги приготвите вкъщи и да им се насладите.


Ние готвим със зеленчуци, плодове, продукти и подправки, отгледани от нас или от местни хора, преминали обучение по природно земеделие във фондацията. Горещо препоръчваме употребата на местни и отгледани от малки производители продукти, за да бъде качеството на храната истинско и менюто ни питателно. Сезонната храна съдържа най-много елементи, нужни на организма през определения период, освен това продуктите са свежи и вкусовите им качества са неподправени.

Карамелизиран ябълков сладкиш

За мнозина сладкишите са неустоима част от делничното меню, за други, те означават някакъв повод и изключителнст. За трети десертите са отдавна изключени от менюто.


Домашният сладкиш обаче си има отделно място в сърцето на всеки и често ароматът и вкусът му предизвикват носталгия по детството, по отминалите дни и вкусове, които днес трудно се постигат. Трудно, но не и невъзможно. Когато избираме продуктите с внимание и загриженост, когато готвим с любов и отношение, храната се насища с благодат. И колкото повече от съставките ѝ са домашни, толкова по-добре.


Като първо наше предложение ви споделяме рецепта за карамелизиран ябълков сладкиш, който е ефектен, пухкав и много вкусен, особено когато ябълките са домашни.

Начин на приготвяне

В тавичката, в която ще правим сладкиша, карамелизираме захарта. Оставяме за няколко минути да изстине и след това рендосваме нетвърдото масло. Изчистваме и обелваме ябълките и ги режем на тънки полумесеци. Нареждаме ги върху карамела и маслото и след това ги поръсваме с канела и орехи.


Разбиваме яйцата* заедно със захарта, след което добавяме останалите съставки (брашно, олио, бакплувер) и разбиваме до получаването на гъста гладка каша. Половината от тестото изсипваме върху ябълките, отново редим ред ябълки, поръсваме с канела и орехи и след това изсипваме останалото тесто.


Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След като извадим сладкиша, докато е още топъл, го обръщаме в поднос.


Хапваме с апетит и удоволствие!


Очакваме снимки и впечатления от всички ентусиасти, които решат да правят сладкиша. С радост ще ги споделим с нашата аудитория. А който желае, да дойде да го опита при нас в къща за гости „Ботаника“, е добре дошъл с предварителна уговорка.


* изваждаме яйцата от хладилника поне час по-рано, за да са на стайна температура.

Green Goodness

Продукти:

За тестото:

  • 5 яйца

  • 150 мл олио

  • 330 г брашно

  • 300 г захар

  • 1 пакетче бакплувер

За карамела:

  • 100 г захар

  • 40 г масло

  • За плънката:

  • 5 бр. ябълки

  • начукани орехи на вкус

  • канела на вкус

bottom of page