top of page

Грис халва

Green Goodness

Рецептите, публикувани в тази секция на сайта, са сезонни и са част от нашето меню. Ястията могат да бъдат опитани в къща за гости „Ботаника“ в село Надарево. Но също така искаме да споделим рецептите с вас, за да можете да ги приготвите вкъщи и да им се насладите.

Грис халва

Грис халвата е десерт, характерен за Изтока, но също толкова популярен и приготвян у нас. Е, поне в близкото минало. Днес някои домакинства са запазили традицията да го приготвят и не са го изключили от менюто си. При други нишката се е прекъснала дали от недолюбване на десерта или просто от навлизането на други модерни десерти. Затова сега ви предлагаме нашия вариант на рецептата, с която бързо можете да разнообразите списъка с домашните десерти.

Начин на приготвяне

В тава постиламе кухненска хартия и добавяме според вкуса стафиди, орехи и канела. Може да се импровизира и да се добавят и други сушени плодове и ядки.


1/3 от захарта се карамелизира, след това към нея добавяме останалото количество захар и веднага изсипваме водата. По желание може да се сложат една-две ванилии. Захарният сироп трябва да заври.


В това време запържваме гриса в нагорещено масло до достигане на желан цвят и вкус. Изсипваме врелия сироп към гриса, бъркаме, докато сместта се хомогенизира. После, докато е още топла, я разстиламе в тавата с ядките и сушените плодове. Добре е да се използва шпатула или друг прибор, за да се заглади.


След като се охлади, грис халвата се обръща, така че долната част, в която са ядките и плодовете да стане горна. Режем на парчета и сервираме.


Наслаждаваме се на плода от нашия труд и подслаждаме деня си.


*На снимките количеството на продуктите е за двойна доза.

Green Goodness

Продукти:

  • 1 ч. ч. пшеничен грис

  • 1 ч. ч. захар (може и с 2/3 ч.ч. захар)

  • 2 ч. ч. вода

  • 100 г краве масло (за веган вариант можете да го замените с олио или кокосово масло)

bottom of page