top of page

Новини

Езеро ще помогне на учениците в опознаване на природата и биоразнообразието.

12.04.2018

Наред с изграждането на опитното ни поле, започваме и създаването на малко езеро в синхрон с принципите за организация на еко градината.

В началото на април се срещнахме в с. Надарево с г-н Фриц Васман от Швейцария, който е специалист в сферите: ботаника, дизайн на градини, изграждане на езера, геология, екология и възобновяеми енергийни източници. Дълги години е водил курсове и разработвал учебни програми по изброените теми. Експерт – консултант в озеленяването на сгради в градовете и урбанизираните райони. Специализира в планирането и реализирането на проекти за покривни градини в комбинация със соларни-фотоволтаични панели за максимална енергийна ефективност.

Бяхме силно впечатлени от широкия обем на познания и интереси на нашия гост и се чувстваме привилегировани от това, че човек с подобна експертиза, се заема с планирането на езерото което ще се намира в пределите на опитното поле на фондация Ботаника Лайф.

В горещия пролетен ден обходихме полетата на фондацията заедно с нашия гост и с д-р Ивелина Радилова - ландшафтен архитект, която проектира останалата част от градините и опитното поле на Ботаника Лайф. Заедно обсъдихме както подготовката за изграждането на езерото, така и организацията и засаждането на самото опитно поле, където вече има над 300 плодни и други дръвчета, а в оранжерията се подготвя разсад за останалите култури, които предстои да бъдат засадени.

Езерото несъмнено ще бъде красиво място за отдих, но и ще действа като резервно водохранилище към поливната система на опитното поле. Не само това, то ще бъде планирано и изградено така, че да се превърне в биотоп и естествен хабитат за местни растителни и животински видове. Не на последно място, езерото ще предостави възможност на нашите ученици да наблюдават дивия живот и да изучават неговото значение за био градините.

Очакваме с нетърпение следващото посещение на г-н Фриц Васман, този път заедно със съпругата му г-жа Каори Васман-Такигава, която е еколог и експерт в сферата на възобновяемата енергия. Идването им е планирано за началото на месец май, когато ще започне изграждането на езерото.

Използваме случая, да отправим покана към желаещите да се включат като доброволци за изграждане на езерото и за засаждане на растителните видове във водата и по брега. Ако искате да научите как се прави градинско езеро и сте любопитни, как се засаждат водни растения, запишете се като доброволец и почерпете от богатия опит на г-н Васман. Следете ни във Facebook за повече информация и точните дати на събитието.

Бихме искали да благодарим на Барбара и Курт Геринг от Швейцария, които направиха посещението на г-н Васман в Надарево възможно.

email: info@botanicalife.org

Facebook: https://www.facebook.com/BotanicaLife/

д-р Ивелина Радилова, д-р Апостол Апостолов и г-н Фриц Васман до един от сондажите за вода  в опитното поле на Ботаника Лайф.

bottom of page