top of page

Новини

Открито за сугестопедията

12.03.2018

На 10 Март във Фермерски Пазар Варна, се проведе представяне на тема „Открито за сугестопедията“. Водещи на събитието бяха Соня Минева и Павлина Николова, които използват метода в езиковото обучение.

С огромно удоволствие и интерес посетихме събитието и се потопихме в приятната атмосфера. Лекторите разказаха не само за това, какви са основните елементи и похвати в метода, но и дадоха редица примери от практиката си.

Сугестопедията е педагогически метод, създаден от проф. Лозанов и разработен от него съвместно с проф. Евелина Гатева през 60-те години на миналия век. Резултатът от сугестопедичното обучение е запаметяването в дългосрочен план на голям обем материал за кратко време без умора, досадни повторения, без напрежение, без страх. 

Павлина Николова и Соня Минева

През 1978 година е признат от ЮНЕСКО като най-добър метод за обучение на групи ученици по различни предмети.

Методът е широко използван в редица страни по света, даже и по–интензивно отколкото в страната, в която е създаден. В последно време обаче, се завръща с все по–голяма скорост в България. Използва се най–често в езиковото обучение, но се прилага и в други сфери, както и в училища и детски градини.

  

След вълнуващата презентация, разговаряхме със Соня и Поли за нашата работа във Фодацията, и обменихме много интересни идеи. Вярваме, че ще можем да използваме тези идеи в обученията на Ботаника Лайф в сферата на устойчивото земеделие и да се научим как да учим като на игра.

bottom of page