top of page

Новини

На гости на Професионалната гимназия по селско стопанство “Никола Пушкаров“ гр. Попово

12.12.2017

В навечерието на деня на доброволеца, предсатавители на Фондация Ботаника Лайф посетиха Гимназията по Селско Стопанство „Никола Пушкаров“ гр. Попово. Бяхме поканени от екипа на гимназията, за да разкажем за това какво ни е мотивирало да създадем фондацията, да започнем изграждането на обучителен център за устойчиво земеделие за деца и млади хора в с. Надарево, какви са ни плановете за социално предприятие, и защо сме избрали да инвестираме в българското село, когато всички други са го изоставили.

Срещата с възпитаниците на гимназията, работещи по програма „Научи се да даряваш“, беше много вълнуваща. Учениците ни разказаха за техните посещения в една био ферма в Италия, а ние им разказахме за опитното поле и биоградината, които изграждаме в Надарево. Показахме им снимки от работния процес на полето, разхазахме им как правим всичко с много любов, вълнение и как с всеки изминат ден сбъдваме една голяма мечта – да помогнем на много млади хора да се запалят по устойчивото земеделие, по живота на село и да повярват, че имат бъдеще в нашата красива страна – България.

Апостол Апостолов и Петър Петров на среща с ученици от гимназията.

От страна на Ботаника Лайф на срещата присъстваха д-р Апостол Апостолов, председател на УС и г-н Петър Петров, агроном и управител на градините на фондацията. Д-р Апостолов разказа за хората, които са го мотивирали и вдъхновили – неговото семейство и по-специално неговият прадядо – Кръстьо Кръстев, който в началото на 20 е век е заминал за Унгария, за да учи унгарския народ на градинарство и зеленчукопроизводство, заедно с група Българи. В знак на признателност на унгарския народ към тези Българи, днес в столицата на Унгария, Будапеща е издигнат паметник в тяхна чест. Д-р Апостолов разказа и за своя дядо Ангел Касабов, живял  в село Светлен, на 5 километра от Попово, който със своята работа на учител и ръководител на състав за беломорски песни и танци е спечелил голямо признание не само на Светленци, но и на много последователи от цяла България, които и до ден днешен искат да се докоснат до неговите ръкописи на автентичен беломорски фолклор.

Участниците в срещата чуха и историята на г-н Петров, който разказа за нелекия, но изключително удовлетворяващ път на агронома – как когато обичаш земята и природата и когато уважаваш хората, с които работиш, няма невъзможни неща в селското стопанство. Г-н Петров се присъедини към екипа на фондацията през лятото на 2017 г, като за целта се пресели от град Сливен в с. Надарево – „преселение“, което говори за неговата отдаденост и ангажираност към каузата на Ботаника Лайф.

Имахме и ползотворни разговори с ръководството и част от преподавателския екип на гимназията, които ни разказаха за живота на училището и многото постижения, които имат в образованието и реализирането на проекти. Стиснахме си ръцете за довиждане, като си пожелахме в най-скоро време да имаме възможност за парньорство и сътрудничество. Поканихме учениците и екипа на училището на гости в базата на Ботаника Лайф в с. Надарево.

Очакваме с нетърпение новата ни среща!      

Апостол Апостолов и Петър Петров разговарят с ръководството на ПГСС „Никола Пушкаров“ гр. Попово.

Продължава подготовката на приемната при опитното поле на Ботаника Лайф, както и обработката на земите.

bottom of page