top of page

Новини

Да мислим глобално, да действаме локално

04.10.2017

Да мислим глобално, да действаме локално. Това беше темата на семинар, организиран от Фондация Ботаника Лайф, съвместно с Основно Училище „Паисий Хилендарски“, с. Надарево. На семинара, който се проведе на 27.09.2017, присъстваха жители на село Надарево, кмета на с. Надарево, педагогическия персонал на училището, представители на местното читалище и на Клуба на нестопанските организации от гр. Търговище.

Гост-лектор беше д-р Дейвид Тауъл от Centre for Inclusive Futures, Лондон. Той говори за значението на инициативата на Фондация Ботаника Лайф за изграждане на обучителен център за устойчиво земеделие и младежко участие в с. Надарево от гледна точка на световните тенденции за устойчиво развитие. Той представи целите за устойчиво развитие на ООН, разписани за изпълнение от всички държави членки, включително и България. Презентацията акцентира върху глобалните цели засягащи насърчаването на устойчивото земеделие, преодоляването на младежката безработица и необходимостта от условия за учене през целия живот.

Основно Училище „Паисий Хилендарски“, с. Надарево

Д-р Тауъл даде висока оценка на работата на Ботаника Лайф и усилията на фондацията за прилагането на глобалните цели за устойчиво развитие на местно ниво. Той изрази надежда, че инициативата на фондация Ботаника Лайф ще допринесе за развитието на селото като цяло, но и че селото ще помага на фондацията да реализира своите цели и дейности. Той пожела едно пълноценно партньорство.

Презентация направи и председателя на УС на Фондация Ботаника Лайф, д-р Апостол Апостолов. Той представи целите на фондацията относно работа в местната общност и напредъка по дейностите за изграждане на базата на обучителния център, и по-специално изграждането на опитно поле и база за настаняване на деца и младежи.

Участиците се изказаха много позитивно за инициативата и пожелаха успех на цялото начинание. Г-жа Златева, дългогодишен учител в местното училище, коментира: „...Изключитлно съм щастлива, че в Надарево се случва такава важна инициатива. Идеята за зелено училище и зелена академия е прекрасна. Децата и младежите ще могат на практика да се научат от къде идва храната и как се отглежда екологично чиста продукция. Преди години към училището в Надарево също имаше опитно поле, където с децата провеждахме открити уроци и резултатите бяха впечатляващи“. 

Екипът на Фондация Ботаника Лайф с радост организира тази среща, на която, оказа се, селото приветства своя първи международен лектор. Уверени сме, че това е само началото на един засилващ се интерес към живота в с. Надарево и глобалните въпроси, които вълнуват неговите жители.

bottom of page