top of page

Новини

Устойчиво земеделие за устойчиво бъдеще

31.05.2022

Устойчиво земеделие за устойчиво бъдеще

Фондация Ботаника Лайф осъществи поредния присъствен семинар по устойчиво земеделие, воден от нашата талантлива лекторка и практик – Галина Пенчева. Базата ни в село Надарево приюти 13 прекрасни хора с широк мироглед и желание да направят нещо полезно за семействата си и обществото. Повечето от тях бяха преминали он-лайн обучението, което проведохме през зимните месеци, и пристигнаха тук с кошница въпроси, след като вече се бяха сблъскали с работата в своите малки стопанства. Това направи обучението още по-ценно защото наред с общата теория Галя, изхождайки от собствения дългогодишен опит, им даде конкретни напътствия. Курсистите имаха възможност да изпробват на живо повечето от дейностите, свързани с устойчивото земеделие – мулчиране, правене на билков разтвор (от черен оман, коприва, бял равнец и др.) за подхранване на растенията и превенция срещу болести и вредители, колтучене и засаждане на домати така, че да се подпомогне максимално кореновата система и развитието на растенията, и др.


Лекциите на Галя обхванаха различните алтернативи на конвенционалното земеделие, които се практикуват по света - стари земеделски устойчиви практики,биологично земеделие, пермакултура, биодинамично земеделие и др.


Радваме се, че базата и градините ни стават притегателен център за уникални личности, хора с големи сърца, готови да съдействат за постигане целите и осъществяване мисията на Ботаника Лайф. Семейството ни се разраства! Изключително сме благодарни на всички за труда, който положиха в свободното си време, за да помогнат със засаждането на пипера и доматите в градината и в облагородяване на градинката пред обучителния център.


Ние от своя страна разказахме на гостите си за това, как стигнахме дотук и какви са мечтите ни. Разходихме се и до езерото, което е част от общата концепция на мястото ни, а то ни зарадва с цъфналите си водни лилии.


Очакваме с нетърпение следващите ни срещи с групата и новите участници в следващото издание на курса, който започва само след броени дни (17-21 юни).

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page