top of page

Новини

Преобразяване

29.09.2022

Преобразяване

Старата плевня се превръща в нова работилница. С помощта на нашия приятел Питър Могенсен от Дания и група ентусиасти, привърженици на устойчивия начин на живот и в частност устойчивото строителство, се захванахме да реставрираме и преустроим старата плевня в базата на Фондация Ботаника Лайф.


Първо, трябваше да разчистим пространството около постройката и да смъкнем от нея всичко изгнило. Подменихме част от дървенията по покрива и третирахме дървото с ленен безир. Където беше необходимо, доизградихме стените с кирпич и камък и после измазахме навсякъде с глина и слама. Покрихме покрива наново, използвайки старите керемиди, но преди това, наредихме подпокривни дъски, за да е по-красиво и уютно отвътре. Затворихме с нова дървена врата и добавихме още прозорци. Остана да прекарахме кабели за електричество и тръби за вода, а подовата настилка ще направим от стари тухли втора употреба.


Имахме една седмица да се справим и работата се оказа доста, затова остават някои довършителни дейности, но основната работа е свършена и сме повече от доволни. Искрено благодарим на всички участници в работилницата за „Строителство и реставрация с естествени материали“ за невероятната работа, която свършиха и за ведрото настроение, което носиха със себе си. Някои от тях познаваме от предишни курсове и за пореден път се радвахме на компанията им. Надяваме се, че е било полезно и приятно за тях. Това са хора в силна връзка с природата, с визия за бъдещето си, а тя е в посока устойчивост.


Благодарим от сърце и на Борислав Банков и Джейхан Джемилов, които бяха дошли да ни помогнат с доброволен труд, и без които нямаше да можем да се справим.Благодарни сме на Фондация Америка за България, която подкрепя Ботаника Лайф и нашите усилия да развиваме селски туризъм в с. Надарево и региона. Също сме благодарни и на Фондации Велукс, които подкрепят нашите образователни дейности.

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page