top of page

Новини

Практически семинар за изграждане на пещ с естествени материали

21.10.2021

Практически семинар за изграждане на пещ с естествени материали

От 13 до 17 октомври 2021 в базата на Фондация Ботаника Лайф се проведе практически семинар за изграждане на пещ с естествени материали. Наш гост лектор беше Питър Могенсен, преподавател в народното училище в Брендеруп, Дания. 


Участниците пристигнаха в ранния следобед, а след кратък обяд Питър представи дейността на училището, в което преподава. В семинарната зала обсъдихме процеса на строителството на пещта, а участниците разказаха по няколко думи за себе си. Направихме работен план и се заловихме за работа. До края на деня изградихме дървената конструкция, която щеше да ни послужи за основа, а през следващите няколко дни пещта израстваше пред очите ни слой след слой. Въпреки дъждовното и студено време, желанието ни да усвоим нови знания и да се учим един от друг надделя. Също така осъзнахме колко търпение е нужно, когато се работи с естествени материали като глина, каменно брашно и слама, за да се избегне напукването по време на съхнене.


В последния ден, пещта беше готова и дойде време да я изпробваме. Прясно изпечения хляб с квас, замесен от един от нашите участници, добави финалния щрих на вечерята, приготвена изцяло с продукти от градините на Ботаника.

Ето така се случи: видео


Пожелаваме на Питър и всички наши участници успех и до нови срещи.

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page