top of page

Новини

Младежи от регион Перник, на обучение в Надарево

20.10.2020

Младежи от регион Перник, на обучение в Надарево

На 13 октомври в село Надарево посрещнахме младежи от град Брезник и околията му. Заедно с тях в рамките на 3 дни проведохме втора част от обучение в сферата на устойчивото земеделие. Събитието, в партньорство с Център за развитие на устойчиви общности (ЦРУО), беше с практическа насоченост. След кратка теоретична сесия, младежите имаха възможност да посетят градините на Фондация „Ботаника Лайф“ и да добият цялостен образ за концепцията на чистото земеделие, която прилагаме.


Основната практическа дейност се състоеше в събиране и почистване на захарното сорго, от което ние вече трета година приготвяме маджун (още известен като петмез). Младежите придобиха знания и умения за качествата и приложението на захарното сорго, както и проследиха технологията по производството на традиционното сладко. Разбира се, дегустацията на маджуна и оценката на вкусовите му качества беше ключова част от събитието.


Друга част от програмата на обучението беше среща с производител на каменно брашно, което все повече се употребява за подсилване и обогатяване на почвата.


На 15 октомври младежите отпътуваха за Брезник с обогатени знания и впечатления от живота на село и от възможностите, които разкрива отглеждането на екологично чиста градина.

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page