top of page

Новини

Магия от Природата

28.02.2022

Магия от Природата

През месец февруари е студено, а в градините е кално и невъзможно да се работи с ученици и курсисти. Но когато учениците не могат да дойдат при нас, ние отиваме при тях. Щастливи сме, че за пореден път бяхме от помощ на учениците от Професионална Гимназия по Селско Стопанство „Никола Пушкаров“, гр. Попово. Гимназията ни помоли да поработим с техните ученици за създаването на учебно-трeнировъчна фирма „Магия от Природата“, а ние с радост се отзовахме.


Д-р Апостол Апостолов посети училището и се срещна с ученици от 11 клас и учители от професия „Организатор на туристическа агентска дейност“, специалност „Селски туризъм“, професионално направление „Пътувания, туризъм и свободно време“ и от професия „Готвач“, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“, професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“. Всички заедно работихме по няколко теми, по които опитът на Фондация Ботаника Лайф, може да бъде полезен за придобиване на практически умения на учениците и подготовката им за бъдещата им професионална реализация.


Разказахме им за социалното предприятие, демонстрационните градини, обучителния център и къща за гости „БОТАНИКА“, които заедно формират дейноста на Фондация Ботаника Лайф. Работихме интерактивно, а учениците и преподавателите проявяваха жив интерес към обсъжданите теми.


В рамките на това практическо обучение, засегнахме някои много важни теми, тясно свързани с изучаваните специалности от учениците:


  • Създаване и управление на социално предприятие/социален бизнес;

  • Производство на екологична продукция във ферма за устойчиво земеделие;

  • Управление на туристически обект „къща за гости“ в контекста на развитие на селски туризъм;

  • „От градината до трапезата“ – идеята за „късия“ път на храната и движението „slow food”.


На „гости“ ни беше, макар и задочно през ефира на БНР, проф. Мохамад Юнус, банкер и икономист, пионер на микрокредитирането, носител на Нобелова награда за мир. Той говори за социалното предприемачество, предизвикателствата на глобалното затопляне и неравномерното разпределение на капитал по света.

Интервюто с проф. Юнус можете да чуете тук.


Споделяхме опит, дебатирахме, планирахме заедно едно по-добро бъдеще за хората, региона и България въобще. Очакваме с нетърпение следващите ни срещи с ученици и други представители на училището!

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page