top of page

Новини

Жътва на захарна метла в село Надарево

02.11.2022

Жътва на захарна метла в село Надарево

Вече няколко години Фондация Ботаника Лайф полага системни усилия да запази захарното сорго (захарна метла) – растение, което не се отглежда комерсиално в България и е застрашено да изчезнe от градините на хората. Ние също полагаме системни усилия да съхраним традицията за правене на маджун (петмез) от захарна метла. Маджунът е сладък сироп с консистенцията на течен мед, който се приготвя чрез изваряване и сгъстяване на сока на метлата. Той е здравословен и вкусен, изключително сладък, продукт, без добавена захар, който се използва за подслаждане и овкусяване на напитки и коктейли, мазане върху палачинки, правене на сладкиши и други. Традицията за правене на маджун от захарна метла също е застрашена от изчезване, защото процесът на обработката на метлата и производството на маджуна е изключително труден и включва почти изцяло ръчен труд. Много производители въобще не се захващат с това производство, защото смятат, че инвестицията им няма да им донесе финансова печалба, а дори може да нямат и възвръщаемост на вложените средства и усилия. Можете да прочетете повече за захарната метла и маджуна тук.


Тази година превърнахме ритуала на жънене на соргото и правенето на маджун в работилница за всички, които искаха да се включат в това празнично събитие. Екип и участници учихме и споделяхме опит за захарното сорго – как се отглежда, какви са ботаническите му характеристики, какви са приложенията му в градината, в стопанството и в кулинарията. Повече от 20 участници от различни краища на България се потопиха в това приключение, което се случи в периода 21-24 октомври 2022.


Работилницата за правене на маджун е израз на нашата решимост да продължаваме да организираме празници и фестивали в градините на Фондация Ботаника Лайф. По този начин, повече хора ще се докоснат до идеята за чисто производство на градинска продукция и консумация на вкусна и здравословна домашна храна. Нашите дейности включват както образователни събития, като обучения и курсове, така и преживявания като семейни посещения („мама, татко и аз в градината“, „да си наберем заедно зеленчуци“) и кулинарни работилници („готвим заедно“ и др.).


Ако се интересувате от участие в подобни събития при нас, или бихте искали да организираме заедно такива, пишете ни на info@botanicalife.org.


Маджун от захарна метла можете да опитате при посещението си в Къща за гости „Ботаника“.


Бихме искали да благодарим на Фондация Америка за България, с чиято подкрепа организирахме това събитие за широката общественост и на Фондации Велукс, с чиято подкрепа включихме в събитието ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“.

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page