top of page

Новини

Ботаническа експедиция из степите на Дунавска равнина

10.05.2023

Ботаническа експедиция из степите на Дунавска равнина

Водени от интереса си към диворастящите растения, екипът ни участва в ботаническа експедиция из степите на среднодунавска равнина. Посетихме местностите Черната Могила, Божурлука, Дели Хасан, Белите Баири и остров Вардим на река Дунав.


Степната растителност е древна и разнообразна като растителни видове. Някои видове датират от повече от 10 мил. години. Много от тях са видове, застрашени от изчезване и поместени в червената книга на България.


Срещнахме уникални растения, които бяха не само впечатляващи, но и разкриващи много тайни за степите и тяхната древна растителност. Разбира се, срещнахме не само растения, характерни за степите, но и много други, които допринасят за богатството на Българската флора. Някои от видовите, които открихме бяха теснолист божур, блатно кокиче, виолетов лопен, наведен конски босилек, бял росен, коило, тъжно вечерниче, летен горицвет, винка, клематис интегрифолия, папаронка (червена) и много други.


Благодарим на водачите и експертите на ботаническата експедиция - Росен Василев, доц. д-р Антоанета Петрова и Снежанка Коцева.


Експедицията се оказа и орнитоложка, защото докато търсехме растенията, намерихме и над шейсет вида птици (някой от тях редки) и беше привилегия да ги срещнем – черен щъркел, бял щъркел, блестящ ибис, късопръст ястреб, рибарки, чапли, калугерица, бял и червен ангъч, лебеди, голям гмурец, керкенез, блатар и други. За орнитоложката част на експедицията, благодарим на Любомир Профиров.


Сега ни предстои най-интересното – да интегрираме натрупаните опит и знание в предстоящите ни дейности, като курсове, обучения и детски лагери, които организираме за всички вас. Очаквайте!

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page