top of page

Новини

Билково приключение

15.06.2022

Билково приключение

На 14 юни приключи поредния практически семинар за билките. И отново Лора Николова ни изненада с уникална програма. Дори обикновените познания за билките - техните характеристики и влиянието им върху човешкото здраве, бяха споделени по докосващ душата начин. Пред нас се откри цяла нова вселена. Чрез различни изострящи сетивата и въображението игри се потопихме в приказната страна на растенията като деца. Не липсваха и предизвикателни моменти. Времето беше дъждовно, но все пак осъществихме заплануваните разходки – вечерната разходка в гората, тази до градината на фондация Ботаника Лайф, където брахме аспержи. От поляните в околността на село Надарево събирахме коприва и листа от черен оман, извадихме корени от репей и приготвихме вкусни ястия! В първия слънчев ден също не мина без приключения, имахме сериозни препятствия по пътя за гората – участъци с лепкава глинеста кал, широки вади, които трябваше да пресечем, но нищо не попречи на доброто настроение, напротив – постоянно усещахме добронамереността на отсрещния и взаимната подкрепа.


В последния ден се насладихме на водните лилии в езерото, изградено по проект на приятел от Швейцария – Фриц Васман. Апостол ни разказа историята на езерото и нещата, които предстоят да бъдат направени тепърва, за да могат повече хора да се докоснат до неговата магия и да осъзнаят ролята на тези хабитати за опазване на биоразнообразието в района. Подобни природни кътчета, естествени хабитати за местната фауна и флора, често биват унищожавани от конвенционалното земеделие.


Участниците отнесоха със себе си скъпоценни шишенца с направени от тях билкови мехлеми и настойки, билкова сол, паста за зъби, дезодорант, торбички с ароматни билки, както и много усмихнати снимки и прекрасни спомени!

www.A4B.png
www.GreenUp.png
snimka.jpg
поканаS.png
bottom of page