top of page

Новини

Ботаника Лайф получи първото си отличие

30.12.2016

В навечерието на новата 2017 г. Фондация „Ботаника Лайф“ получи първото си отличие. Признанието дойде от неправителствения сектор в Търговище. Младата организация получи висока оценка и приз за Най-успешен старт по време на традиционните награди на Клуба на НСО, които се състояха на 28 декември в хотел „Тера Европа“. Признанието получи лично председателят на УС на „Ботаника лайф” д-р Апостол Апостолов.

„Обещаваме да продължим да развиваме успешно проекта си в село Надарево и да създадем образователен център, който ще е образец. Той ще е първият по рода си в България, свързан с биологичното земеделие.“ – каза д-р Апостолов.

Много аплодисменти, вълнение, стил и блясък белязаха тазгодишната церемония по връчване на традиционните награди на Клуба на НСО. Церемонията събра над сто представители на неправителствения сектор и беше открита от изпълнителния директор на клуба Невена Маджарова. Тя подчерта, че годината беше трудна, но успешна за неправителствения сектор в Търговище и благодари на присъстващите, че и през 2016 г. бяха активна част от гражданското общество.

Освен Фондация „Ботаника лайф” призове взеха наши добри колеги и приятели. Ето кои са те:

В категорията Най-активна НПО отличена беше организация „Светлина и за нас”, която повече от 10 години работи в полза на хората със зрителни увреждания. В началото на тази година сдружението приключи успешно свой проект, подкрепящ хора със специални нужди при търсене на работа, а през есента вече стартира голям партньорски проект с Община Дулово по Оперативна програма „Наука и интелигентен растеж“.

Ефективната работа в гражданския сектор е неизменно свързана със сътрудничеството с местните институции и с други организации. Затова през тази година в категорията Партньорство с институция/организация бяха отличени три партньорства с: Народно читалище „Светлина- 1927 г.“- с. Давидово, Детска градина „Пчелица“, Многопрофилна болница за активно лечение- гр. Търговище.

В категорията Медиен партньор грамотата отиде при тази медия, която през 2016 година не само очакваше, но и търсеше и отразяваше дейностите на неправителствения сектор - вестник „Търговищки новини”.

Наградата Доброволец на годината беше присъдена на Санем Джелил.

Наградата в категорията Дарител на годината отиде при куриерска фирма „DHL”,  която сама потърси екипа на Клуба и предложи своята подкрепа. През годината куриерите доставиха 11 огромни кашона с бебешки памперси и  козметика, предназначении за семействата на новородени деца, с които Клубът работи по проект „Подкрепа за по-добро здраве и образование“.

В категорията Кауза на годината отличиха усилията, които положиха през годината и в Търговище да се прилагат възможностите, които Министерство на здравеопазването е разписало още през 2007 година в своята Наредба № 26. Тя дава възможност всяка бременна жена в България, която няма възможност да плати здравните си осигуровки, да получи 1 безплатен преглед от гинеколог плюс изследвания, и така да провери своето здравословно състояние и дали нейното бебе се развива нормално и здраво. Каузата подкрепиха и специалисти от местната Здравна каса, болницата, много лекари и акушери, много бъдещи  майки.

За Инициатива на годината наградата отиде при малчуганите от Помощно училище-интернат „Д-р Петър Берон” - Търговище и специалистите, които работиха заедно с тях по създаване на спектакъла „Грозното патенце”. Той беше представен през 2016 година на сцената на Кукления театър в Търговище.

bottom of page