top of page

Новини

Фондация Ботаника Лайф осъществи обмен на добри земеделски практики

18.11.2016

Приятен и много ползотворен уикенд  за Фондация Ботаника Лайф. През почивните 12 и 13 ноември председателят на УС д-р Апостол Апостолов посети две ферми за устойчиво земеделие, където се запозна с добри земеделски практики.

Д-р Апостолов гостува във фермата на Пол и Софи - Balkan Ecology Project в град Шипка. Посещението бе в деня на отворените врати на организацията. От инициативата се възползваха и посетители от Великобритания, Япония, Израел и др.

Двамата англичани идват в България през 2005г. и създават пермакултурна градина.  В началото трансформират двора на къщата, в която живеят, а впоследствие оформят допълнителен парцел за отглеждане на плодове и зеленчуци с търговска цел. Наричат го „market garden”. След 9 години упорита работа Пол и Софи имат постоянни клиенти, които купуват произведената от тях продукция. Казват, че интересът е голям и са убедени, че при засилен маркетинг ще могат да разширят дейността си.

По време на посещението си, д-р Апостолов  запозна домакините с дейността на Ботаника Лайф и изяви желание двете организации да задълбочат сътрудничеството си. Пол и Софи бяха впечатлени от идеята да се обучават млади хора от цяла България на устойчиво земеделие и обещаха да дойдат на гости в базата в село Надарево.

Шипка-5
Шипка-1
Шипка-3
Шипка-4
Шипка-2
Шипка-6

На следващия ден, председателят посети фермата на агронома Веселин Орешков в Троян. Срещата се състоя в градината, където той и дъщеря му – Яна Стоева подготвяха разсад за планински лимон. В разговор с тях, д-р Апостолов  обсъди идеята за създаване на извънкласно училище сред природата и получи много полезни съвети и идеи.

Фондация Ботаника Лайф благодари на стопаните на двете ферми за топлото гостоприемство!

bottom of page