top of page

Новини

Завърши изработването на архитектурния дизайн на  нашия нов обучителен център

14.03.2017

Щастливи сме да съобщим, че нашият проект, подкрепен от Фондации Велукс, Дания, премина в следващия етап от своето развитие. Завърши архитектурното планиране на сградите на нашия нов обучителен център за младежко участие и устойчиво земеделие в с.Надарево, България. Центърът ще предложи на младежи от социално уязвими групи практическо обучение в екологични методи за култивиране на земята и производство на органична храна. Центърът ще функционира като Зелено училище и Зелена академия за различни групи от деца и младежи, които че участват в производството на органични плодове и зеленчуци.

Обучителен център Ботаника с. Надарево

Центърът ще е първият по рода си в България и ще служи като модел за въвличане на младите хора в устойчивите земеделски практики. Устойчивото земеделие е нова област за България и съдържа огромен потенциал за производство на екологична храна, икономическо развитие и генериране на приходи за селските общности. Основната целева група на проекта ще бъдат младежи, които нито учат, нито работят, нито участват в някаква форма на обучение/NEET/, на които ще помагаме да излязат от социалната изолация и да продължат своето образование, да започнат работа или собствен бизнес.

Комплексът ще се състои от реновирана стара сграда и нова сграда. В реновираната сграда ще се помещава административната част на комплекса. Освен това в нея предвиждаме изграждането на зала за обучения и семинари, както и кухненски кът за демонстрации и дегустации.

Новата сграда ще представлява място за настаняване, където участниците в обучителните програми ще имат възможност да отседнат. В допълнение към това, в сградата ще се помещават и семинарна зала и места за хранене и отдих.

В дворната част на комплекса ще бъдe разположенa градина, проектирана според принципите на пермакултурата, както и места за почивка.

Очакваме скоро да получим разрешение за строеж на обучителния център и да започнем строителните работи през пролетта на 2017 г., които ще приключат до края на годината.

В същото време напредваме в дизайна на опитното ни поле, където обучаващите се ще помагат в отглеждането на много видове плодове и зеленчуци.Опитното поле е с площ приблизително 30 000 м2 земеделска земя в землището на с.Надарево. Дизайнът на полето е според принципите на пермакултурата.

С напредването на проекта , в скоро време ще се радваме да посрещнем доброволци от цял свят. Ако желаете да станете част от проекта и да участвате в създаването на уникално по рода си място, където младежите ще учат , работят и ще се забавляват, пишете ни на info@botanicalife.org.

bottom of page