Публикации

Забавни семейни игри или как да отгледаме храната си?

29.04.2020

Светът се променя и удобството да имаш лесен достъп до качествена храна става все по-очевидно. Повече и повече хора се замислят за варианта да отглеждат собствената си храна, а някои вече го правят. Всеки който има градина, може да отдели място в нея за любимите си зеленчуци. Тези, които нямат такава, може да използват пространството на балкона си или дори да сложат няколко саксии и съндъчета на подходящо място в къщи. През последните няколко години все повече хора, живеещи в големите градове, се ориентират към „градско“ земеделие - използване на междублоковото пространство и преобразуването на покривите на кооперациите в градини. Всичко е въпрос на желание и организация. Ако сте от хората, които желаят да допринесат за положителните промени в околната среда, искате да въвлечете децата си в полезна, приятна и конструктивна дейност, искате да се погрижите за здравето на семейството си, то тогава – отглеждайте храна. И не забравяйте, ако искате да имате истински чисти и здравословни зеленчуци, вслушвайте се в природата. Не се опитвайте да я надхитрите, не се опитвайте да се преборите с нея – работете с нея като екип. 

Природата е най-добрият учител – може да я имитираме. В гората природата рядко оставя почвата гола. Падналите листа образуват влажна покривка и щом изгният се образува плодородна тъмна почва, пълна с полезни микроорганизми. Този покривен слой, също така, предотвратява изпаряването на водата и изхвърлянето на полезни хранителни вещества от почвата. В градината може да направим същото. Наричаме го мулчиране. Може да използваме дървесен чипс, слама, листна маса от околните растения, може да покрием дори с картон. Целта е да предпазим почвата и да създадем богати хумусни лехи пълни с червеи, които да я направят плодородна. Полезно – мулчирането също така потиска растежа на плевелите.


Щом веднъж сте оформили градината си, щом сте определили мястото на лехите и сте се отървали от плевелите, не „обръщайте“ земята – не прекопавайте обилно. Хем ще си спестите тежкия труд и времето, хем за почвата ще е по-добре. Дълбоката оран уврежда живия микрокосмос на почвата и разрушава структурата ѝ. Много по-добре е да оставите „оранта“ на червеите, които обръщат почвата и я проветряват. Уверете се, че вашите лехи са достатъчно широки, но не прекалено, така че да не се налага да стъпвате в тях, за да работите. Ако стъпвате в тях, почвата ще се сбие и ще попречите на правилното напояване. Може да очертаете лехите си с дъски, така ще е ясно за децата и за някои „разсеяни“ посетители, къде може да се стъпва и къде не. Също така, дъските ще ви дадат възможност да натрупвате органична материя (мулч, компост), тя да се задържа там, сляга се постепенно и храни малките ви помощници - червеите. 


Да компостираме. Нека по още един начин свържем живота на семейството с този на градината. Можем да превърнем отпадъците си в полезни ресурси и да създадем самоподдържаща се циклична система. Добавянето на компост създава здрава почва и също така, е важен начин за намаляване на битовите отпадъци.


След като сме определили мястото на зеленчуковата си градинка – тоест: намерили сме място с достатъчно слънчево греене през деня, но не прекалено, за да не изгорят растенията; помислили сме как да предпазим мястото от домашните любимци или просто сме разчистили единственото местенце в двора, което е подходящо за целта – е време да помислим за компостера. Ако имате възможност, може сами да направите компостерите си от рециклирани палети, но може и да си ги закупите. Напълнете със смес от кухненски отпадъци (сурови), окосена трева, листа, слама и дори надробена хартия, за да получите подходящата смес от азот и въглерод.


Как още да се погрижим за почвата? Ако почвата ви не е много богата, може да наторите с рестителни торове. Пролетта е момента, в който може да направите билкова настойка от коприва. Настойката се приготвя лесно - събирате коприва, заливате с вода и оставяте да ферментира. Преди употреба се разрежда с вода. За мястото където ще съхранявате контейнера с копривата, трябва да предвидите достатъчно отстояние от места, където се събират или преминават хора, тъй като по време на ферментацията се отделя силна миризма.

До тук вече имаме добра подготовка, но трябва и да решим какво искаме да отглеждаме. Това може да е много забавно, така че не забравяйте да включите цялото семейство и да изберете зеленчуци, които всички ядат. Няма смисъл да отглеждате храна, която не им харесва! Следва да си набавите семена и разсад.


Популярни сред повечето хора са доматите. Има толкова разновидности, че ще е невъзможно да ги споменем всичките. Отгледайте си някой по-едър сорт червен или розов домат, но не забравяйте и за чери доматките – децата обожават да си ги берат и похапват направо от храста. Краставици, салатки, моркови, сладка царевица, бял или зелен боб, тиквички – списъкът може да е безкраен, зависи какво ви харесва и колко място имате. Много е лесно да си отгледате зелен лук. Може да си сложите няколко покълнали лукчета в саксийка на прозореца и да имате нещо свежо под ръка, дори и да нямате градина. Ако имате открит балкон и малко вътрешно пространство бихте могли да си посеете едногодишни цветя като петунии, калдаръмчета или… няколко корена домати - лятно време балконът ви зеленее, а през зимата нямате грижа къде да ги съхранявате. Съвет от нас - сложете различни сортове чери - жълто, оранжево и червено, ще постигнете цветен и вкусен ефект.


Разбира се, да не забравяме подправките. Отделете място в градината или пригответе сандъче за любимите си аромати. Малко босилек, целина или розмарин на една ръка разстояние в кухнята, звучи прекрасно – нали? Можете да си направите кът с билки и подправки, които да съчетават полезното с приятното. Сандъчета с магданоз, джоджен и лавандула, комбинирани с различни пролетни цветя - теменужки, минзухари и зюмбюли създават топло усещене и цветна ароматерапия. 


Важно е да знаете, че когато слагате в саксия градински растения, трябва да са поне няколко броя, за да могат да се опрашват и трябва насекомите да имат достъп до тях. Добре е да са на открит балкон или в близост до отворен прозорец.

В градините на Фондация Ботаника Лайф посяхме подправки като магданоз и копър заедно с цветята - невен, турта (тагетис), богородички и други. Препоръчваме ви да смесите насажденията - не делете цветята от зеленчуците. Невенът и туртата, например, помагат в борбата с много от вредните насекоми, те имат алелопатичен ефект за много растения. Посяхме моркови, манголд и пащърнак. Всяко нещо си има своите особености - колкото по-дребни са семенцата, толкова повече внимание трябва да се обърне, да не се скупчват на едно място. Ако ги посеете твърде на гъсто, рискувате да се задушат и да не успеят да се развият. За целта можете да използвате пясък. Смесете добре влажния пясък със семената и получената смес разпръснете.


Семената. На пазара има голямо разнообразие от семена. Може да си купите органични или да предпочетете по-бюджетен вариант. Ще се сблъскате и с термина F1 хибридни семена. Зеленчуците на опаковките с F1 семена изглеждат много апетитно и най-вероятно ще ви дадат добра раколта. Проблема е, че ако искате да си събирате семена за следващата година, няма да може да отгледате зеленчуци със същите характеристики и качество, тъй като те не се запазват в потомството на растението. При семената от „старите сортове“ може да разчитате на качеството, с което сте свикнали и през следващите години. Те не са толкова популярни в супермаркета, тъй като им липсва еднородност по размер, форма или цвят, но обикновено са с прекрасни вкусови качества. Те могат да бъдат по-устойчиви срещу вредители и болести. Отглеждайки ги подкрепяте биоразнообразието не само в собствената си градина, но и опазването и съхранението на класическите сортове. 
 

Едно от най-забавните пролетни занимания е правенето на разсад. Децата обичат да сипват пръст в кофичките, да разглеждат семенцата и да наблюдават, как покълват, порастват и се развиват растенията. Това е истински урок по биология. Опитните градинари правят разсада още през зимата, за да може на пролет да пикират младите растения в по-големи кофички или направо в лехите за пикиране. Ако сте изпуснали момента да си направите разсад, но имате желание да отгледате зеленчуци още тази година, може да си го купите. А може да имате познати, които са направили повече и ще се радват да ви услужат. За следващата година, ще знаете да се подготвите от рано и тогава вие може да зарадвате приятелите си с неочакван подарък. 

Грижата за семейната градинка е прекрасен начин да прекараме времето си заедно, да играем, да учим и да общуваме с природата. Децата обичат да помагат с прибирането на реколтата, а и няма нищо толкова вкусно, колкото прясно набраните зеленчуци. Успех! 

© 2017 Botanica Life Foundation

е: info@botanicalife.org

т: +359 894 412 349

  • Facebook - White Circle