top of page

Публикации

Забавни семейни игри или как да отгледаме храната си?

29.04.2020
20180730_130307.jpg

Светът се променя и удобството да имаш лесен достъп до качествена храна става все по-очевидно. Повече и повече хора се замислят за варианта да отглеждат собствената си храна, а някои вече го правят. Всеки който има градина, може да отдели място в нея за любимите си зеленчуци. Тези, които нямат такава, може да използват пространството на балкона си или дори да сложат няколко саксии и сандъчета на подходящо място вкъщи. През последните няколко години все повече хора, живеещи в големите градове, се ориентират към „градско“ земеделие - използване на междублоковото пространство и преобразуването на покривите на кооперациите в градини. Всичко е въпрос на желание и организация. Ако сте от хората, които желаят да допринесат за положителните промени в околната среда, искате да въвлечете децата си в полезна, приятна и конструктивна дейност, искате да се погрижите за здравето на семейството си, то тогава – отглеждайте храна. И не забравяйте, ако искате да имате истински чисти и здравословни зеленчуци, вслушвайте се в природата. Не се опитвайте да я надхитрите, не се опитвайте да се преборите с нея – работете с нея като екип. 

Природата е най-добрият учител – може да я имитираме. В гората природата рядко оставя почвата гола. Падналите листа образуват влажна покривка и щом изгният се образува плодородна тъмна почва, пълна с полезни микроорганизми. Този покривен слой, също така, предотвратява изпаряването на водата и изхвърлянето на полезни хранителни вещества от почвата. В градината може да направим същото. Наричаме го мулчиране. Може да използваме дървесен чипс, слама, листна маса от околните растения, може да покрием дори с картон. Целта е да предпазим почвата и да създадем богати хумусни лехи пълни с червеи, които да я направят плодородна. Полезно – мулчирането също така потиска растежа на плевелите.


Щом веднъж сте оформили градината си, щом сте определили мястото на лехите и сте се отървали (механично) от плевелите, не „обръщайте“ земята – не прекопавайте обилно. Хем ще си спестите тежкия труд и времето, хем за почвата ще е по-добре. Дълбоката оран уврежда живия микрокосмос на почвата и разрушава структурата ѝ. Много по-добре е да оставите „оранта“ на червеите, които обръщат почвата и я проветряват. Уверете се, че вашите лехи са достатъчно широки, но не прекалено, така че да не се налага да стъпвате в тях, за да работите. Ако стъпвате в тях, почвата ще се сбие и ще попречите на правилното напояване. Може да очертаете лехите си с дъски, така ще е ясно за децата и за някои „разсеяни“ посетители, къде може да се стъпва и къде не. Също така, дъските ще ви дадат възможност да натрупвате органична материя (мулч, компост), тя се задържа там, сляга се постепенно и храни малките ви помощници - червеите. 


Да компостираме. Нека по още един начин свържем живота на семейството с този на градината. Можем да превърнем отпадъците си в полезни ресурси и да създадем самоподдържаща се циклична система. Добавянето на компост създава здрава почва и също така, е важен начин за намаляване на битовите отпадъци.


След като сме определили мястото на зеленчуковата си градинка – тоест: намерили сме място с достатъчно слънчево греене през деня, но не прекалено, за да не изгорят растенията; помислили сме как да предпазим мястото от домашните любимци или просто сме разчистили единственото местенце в двора, което е подходящо за целта – е време да помислим за компостера. Ако имате възможност, може сами да направите компостерите си от рециклирани палети, но може и да си ги закупите. Напълнете със смес от кухненски отпадъци (сурови), окосена трева, листа, слама и дори надробена хартия, за да получите подходящата смес от азот и въглерод.


Как още да се погрижим за почвата? Ако почвата ви не е много богата, може да наторите с растителни торове. Пролетта е момента, в който може да направите билкова настойка от коприва. Настойката се приготвя лесно - събирате коприва, заливате с вода и оставяте да ферментира. Преди употреба се разрежда с вода. Съхранявайте контейнера с копривата на достатъчно разстояние от места, където се събират или преминават хора, тъй като по време на ферментацията се отделя силна миризма.

40330278_325314968207367_663873124148497
20190808_094107.jpg
20190321_172559.jpg
41435225_285263442079920_641232651583225

До тук вече имаме добра подготовка, но трябва и да решим какво искаме да отглеждаме. Това може да е много забавно, така че не забравяйте да включите цялото семейство и да изберете зеленчуци, които всички ядат. Няма смисъл да отглеждате храна, която не им харесва! Следва да си набавите семена и разсад.


Популярни сред повечето хора са доматите. Има толкова разновидности, че ще е невъзможно да ги споменем всичките. Отгледайте си някой по-едър сорт червен или розов домат, но не забравяйте и за чери доматките – децата обожават да си ги берат и похапват направо от храста. Краставици, салатки, моркови, сладка царевица, бял или зелен боб, тиквички – списъкът може да е безкраен, зависи какво ви харесва и колко място имате. Много е лесно да си отгледате зелен лук. Може да си сложите няколко покълнали лукчета в саксийка на прозореца и да имате нещо свежо под ръка, дори и да нямате градина. Ако имате открит балкон и малко вътрешно пространство бихте могли да си посеете едногодишни цветя като петунии, калдаръмчета или… няколко корена домати - лятно време балконът ви зеленее, а през зимата нямате грижа къде да ги съхранявате. Съвет от нас - сложете различни сортове чери - жълто, оранжево и червено, ще постигнете цветен и вкусен ефект.


Разбира се, да не забравяме подправките. Отделете място в градината или пригответе сандъче за любимите си аромати. Малко босилек, целина или розмарин на една ръка разстояние в кухнята, звучи прекрасно – нали? Можете да си направите кът с билки и подправки, които да съчетават полезното с приятното. Сандъчета с магданоз, джоджен и лавандула, комбинирани с различни пролетни цветя - теменужки, минзухари и зюмбюли създават топло усещане и цветна ароматерапия. 


Важно е да знаете, че когато слагате в саксия градински растения, трябва да са поне няколко броя, за да могат да се опрашват и трябва насекомите да имат достъп до тях. Добре е да са на открит балкон или в близост до отворен прозорец.

В градините на Фондация Ботаника Лайф посяхме подправки като магданоз и копър заедно с цветята - невен, турта (тагетис), богородички и други. Препоръчваме ви да смесите насажденията - не делете цветята от зеленчуците. Невенът и туртата, например, помагат в борбата с много от вредните насекоми, те имат алелопатичен ефект за много растения. Посяхме моркови, манголд и пащърнак. Всяко нещо си има своите особености - колкото по-дребни са семенцата, толкова повече внимание трябва да се обърне, да не се скупчват на едно място. Ако ги посеете твърде на гъсто, рискувате да се задушат и да не успеят да се развият. За целта можете да използвате пясък. Смесете добре влажния пясък със семената и получената смес разпръснете.


Семената. На пазара има голямо разнообразие от семена. Може да си купите органични или да предпочетете по-бюджетен вариант. Ще се сблъскате и с термина F1 хибридни семена. Зеленчуците на опаковките с F1 семена изглеждат много апетитно и най-вероятно ще ви дадат добра реколта. Проблема е, че ако искате да си събирате семена за следващата година, няма да може да отгледате зеленчуци със същите характеристики и качество, тъй като те не се запазват в потомството на растението. При семената от „старите сортове“ може да разчитате на качеството, с което сте свикнали и през следващите години. Те не са толкова популярни в супермаркета, тъй като им липсва еднородност по размер, форма или цвят, но обикновено са с прекрасни вкусови качества. Те могат да бъдат по-устойчиви срещу вредители и болести. Отглеждайки ги подкрепяте биоразнообразието не само в собствената си градина, но и опазването и съхранението на класическите сортове. 
 

Едно от най-забавните пролетни занимания е правенето на разсад. Децата обичат да сипват пръст в кофичките, да разглеждат семенцата и да наблюдават, как покълват, порастват и се развиват растенията. Това е истински урок по биология. Опитните градинари правят разсада още през зимата, за да може на пролет да пикират младите растения в по-големи кофички или направо в лехите за пикиране. Ако сте изпуснали момента да си направите разсад, но имате желание да отгледате зеленчуци още тази година, може да си го купите. А може да имате познати, които са направили повече и ще се радват да ви услужат. За следващата година, ще знаете да се подготвите от рано и тогава вие може да зарадвате приятелите си с неочакван подарък. 

20190215_142835.jpg

Грижата за семейната градинка е прекрасен начин да прекараме времето си заедно, да играем, да учим и да общуваме с природата. Децата обичат да помагат с прибирането на реколтата, а и няма нищо толкова вкусно, колкото прясно набраните зеленчуци. Успех! 

Автор: Симона Дянкова

20180811_154031c.jpg
bottom of page