top of page

Покана за обучение

Устойчиво земеделие - основни принципи и методи за отглеждане на екологично-чиста храна I

(въвеждащ курс – Етап I)
Logo_curv_new.png

Дати на провеждане: 11.06.2018 - 15.06.2018

Фондация Ботаника Лайф, в партньорство с фондации Велукс, организира едноседмично практическо обучение по устойчиво еко земеделие. Курсът има за цел да въведе участниците в основните понятия в сферата на устойчивото земеделие и да ги запознае с практически методи и похвати за отглеждане на плодове и зеленчуци по екологичен начин в семейната градина или малко стопанство.


По време на курса, участниците ще се запознаят с методите на отглеждане на екологична продукция в демонстрационното поле на фондацията в село Надарево. Ще участват в практически задачи за обработка и съхраняване на почвата, използване на билкови настойки, мулчиране, използване на водните ресурси и съчетаване на растителни видове с цел растителна защита и подпомагане растежа на културите.


След обучението, участниците ще могат:


  • Да правят разлика между конвенциално и устойчиво земеделие;

  • Да боравят с основна терминология на устойчивото земеделие;

  • Да разпознават основни растителни видове използвани за храна и/или като полезни растения за устойчивото земеделие;

  • Да прилагат на практика основни похвати за обработка на почвата и отглеждане на основни култури в семейната градина или малко стопанство;

  • Да приготвят някои основни билкови настойки за екологично торене и растителна защита;

  • Да изработват за собствени нужди зеленчукови лехи и компостерни съоръжения;

  • Да мулчират с растителна био-маса.


За кого е предназначено обучението:


За всеки, който се интересува от отглеждане на екологично-чиста храна в домашни условия или в малко стопанство, с цел лично ползване или бизнес реализация. Обучението е въвеждащо и НЕ е необходимо участниците да имат предварителна подготовка. Обучението е подходящо и за ученици от професионални гимназии по селско стопанство, както и студенти от агро-специалности, които се интересуват от био земеделие.


Дати и място на провеждане: 11-15 юни 2018, с. Надарево, община Търговище.


Записване


Моля, изпратете и-мейл на info@botanicalife.org. В имейла, посочете трите имена на желаещите да бъдат записани за участие и мобилен номер за контакт. След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас! Записвания се приемат до изчерпване на местата. Участие в курса не е гарантирано преди да бъде потвърдено от нас. За информация: тел. 0893387047.


Краен срок за записване: 9 юни 2018 (петък).


Такса за участие


300 лв (с включено ДДС) на участник за целия курс на обучение. Плащането се извършва по банков път, по сметка на Фондация Ботаника Лайф.


Отстъпки:


  • При записване на двама участници едновременно, се прилага 50 % намаление от таксата на всеки участник (2 за 1).

За да се ползва отстъпката, в основанието за плащане по банков път тряба да бъдат посочени име и фамилия на двамата участници, които се записват заедно.

  • За студенти – 150 лв (с включено ДДС) на участник за целия курс на обучение. За тази такса, не може да бъде ползвано намаление 2 за 1.

  • За ученици, неучащи или безработни младежи до 29 години – Фондацията осигурява външно спонсорство за покриване таксите за обучение. Моля, обадете се на тел. 0893387047 за повече информация.

Всички плащания следва да бъдат направени по банков път, по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще бъде предоставена на одобрените участници.


Какво е включено в таксата:


Участие в курса, обучителни материали, минерална вода и лек обяд.


Обучител:


Галина Пенчева – лектор по устойчиво и екологично земеделие към Фондация Ботаника Лайф. Освен че се грижи за голяма част от опитното поле на фондацията, Галя има и своя малка био градинка в с. Царевци, която поддържа по методите на пермакултурата – разбира се, с много любов.

Провеждането на обучението съвпада с първия етап от реализиране на Проект „Био Езеро“ в градините на Ботаника Лайф, под ръководството на г-н Фриц Васман от Швейцария. Г-н Васман е международен консултант-експерт по дизайн на езера и градини, озеленяване на сгради и изграждане на покривни градини. Изнася презентации по теми, като: “Устойчиво развитие и качество на живота в градската среда – кое наистина има значение?“; “Климатични промени и други предизвикателства на околната среда – какво можем да направим за градското планиране?“; “Енергийно-ефективни сгради и градове.“; “Градове-градини и градове в преход“; “Повече и по-добра зелена инфраструктура в градовете.“; “Използване на покриви и фасади за енергийни източници и градини.“


Участниците в курса ще имат възможност да се включат в Проект „Био Езеро“  и да разговарят с Г-н Васман по темите на обучението и по други теми, свързани с устойчивото развитие.


Програма на обучението


Предварителната програма за обучението, може да намерите тук.

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page