top of page

Покана за обучение

Устойчиво земеделие - градината през пролетта

Практически курс
за настоящи и бъдещи градинари
Logo_curv_new.png


Дати на провеждане: 24 - 28 май 2023 г.

Място на провеждане: Базата на Фондация Ботаника Лайф, с. Надарево, община Търговище



Фондация Ботаника Лайф организира петдневно практическо обучение по устойчиво земеделие, с фокус градинарската работа през пролетния сезон. Курсът ще въведе участниците в идеята за устойчивото земеделие и ще ги запознае с водещите световни концепции и движения, от които може да се извлече практически опит за подготовка и грижа за собствена градина – природно земеделие, пермакултура, био земеделие, биодинамично земеделие, регенеративно земеделие, земеделие без оран и без копан и др.


Основната цел на курса е да предостави възможност на участниците да натрупат практически опит в градината през пролетния сезон, когато дейностите за подготовка са ключови за успеха на предстоящия производствен сезон през лятото. Дали ще ни се получи градинката през лятото и дали ще се радваме на добра реколта, зависи изключително много от това как ще подготвим градината и засадим и засеем съответните зеленчуци през пролетта. Затова в пролетното издание на курса ще прекараме доста време в градината на Фондация Ботаника Лайф и участниците ще имат възможност да участват в най-важните градинарски дейности, които обуславят бъдещия успех на една градина. Курсът се провежда през месец май, за да могат участниците да приложат съответните пролетни дейности и в своите градини веднага след приключването на курса.


За времетраенето на курса, курсистите ще се грижат за градината, заедно с екипа на фондацията и ще бъдат неразделна част от сезонните дейности в градината, в това число полагане на разсад в градината, засяване на семена, правене на лехи, окопаване, плевене, мулчиране, грижа за градинските и оранжерийни растения, поливане и всичко друго, което обичайно се извършва през този сезон.


Тъй като в градините на Фондация Ботаника Лайф, за подхранване и превенция на заболявания по растенията се използват предимно извлеци и ферментирали билкови препарати, участниците ще се научат да приготвят основният билков препарат, който се ползва целогодишно – включващ основни съставки коприва, черен оман, бял равнец и глухарче.


Друго умение, което участниците ще усвоят е приготвянето на разтвор от хума и глина за подхранване, превенция и лечение на болести по растенията. Минералният разтвор от хума и глина е вторият най-важен разтвор, използван в градините на Фондация Ботаника Лайф, който допълва основният билков препарат.


И нещо важно! Сигурно сте чули, че на нашите курсове предлагаме домашно приготвена храна, която задължително включва продукти от градината. И на този курс ще го направим, така че можете да се доверите на кулинарните умения на шеф-готвач Кирил Георгиев, който лично отглежда и много от зеленчуците за своята кухня.


По време на обучението участниците ще придобият следните знания и умения:

  • Ще могат да се ориентират в различните видове устойчиво земеделие и ще могат да правят своите избори, кои от тях да прилагат в своите градини.

  • Ще се научат на практически умения в градината през пролетта и през другите сезони, в това число, полагане на разсад в градината, засяване на семена, поливане, плевене, окопаване, правене на лехи и др.

  • Ще се научат да правят някои ключови растителни и минерални препарати за екологично торене, превенция и лечение на болестите по растенията.

  • Ще се научат да мулчират с растителна био маса – един от най-важните елементи на устойчивото земеделие.


За кого е предназначено обучението:


За всеки, който се интересува от отглеждане на екологично чиста храна в домашни условия или в малко стопанство, с цел лично ползване. НЕ е необходимо участниците да имат предварителна подготовка за курса, защото нивото ще бъде достъпно за хора с различни опит на познание.


Ако желаете да се чувствате по-подготвени и уверени преди да се включите, препоръчваме ви да се запишете и на нашия видео курс „Устойчиво земеделие, който ще ви запознае с много техники и подходи на чисто отглеждане на храна, ще засегне теми като зелено торене, сидерати, видове лехи, компостиране, видове оранжерии и много други практични теми за градината и градинаря.


Обръщаме внимание, че нито присъствения курс, нито видео курса са предназначени за хора, които възнамеряват да използват химически препарати в градините си! В тях няма да откриете съвети за използване на изкуствени торове и препарати за растителна защита!


Записване


За записване, моля, изпратете имейл на info@botanicalife.org.

В имейла посочете:

  • трите имена на желаещите да бъдат записани за участие

  • мобилен номер за контакт.


След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим банкови детайли и информация.


За информация тел. 0894412349.


Такса и краен срок за записване:


  • ранно записване и плащане до 04.05.2023 - 375 лева

- За изкаралите някой от нашите онлайн или видео курсове - 305 лева

- Такса пакет за видео курс "Устойчиво земеделие" + практически курс "Градината през пролетта" - 520 лева


  • краен срок за записване и плащане до 16.05.2023 - 405 лева

- За изкаралите някой от нашите онлайн или видео курсове - 355 лева

- Такса пакет за видео курс "Устойчиво земеделие" + практически курс "Градината през пролетта" - 570 лева


Подходящо е да се комбинира и с курс "Алелопатия и съвместни насаждения". Свържете се с нас за пакетна цена.


Плащането се извършва по банков път по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще Ви бъде предоставена след заявка за записване.


Какво включва таксата за участие:

  • участие в курса

  • настаняване и закуска в хотелската част на базата на Фондация Ботаника Лайф за периода на провеждане на курса (четири нощувки)

  • достъп до градините и ресурсите на фондацията


Таксата не включва изхранване, но базата ни разполага с кухня и по време на обучението ще бъде предлагана готвена вегетарианска храна, предимно с продукти от нашите градини. Участниците ще имат и възможност да използват друга кухня за приготвяне на своя храна.

Базата е новопостроена, с три звезди, всяка стая има собствен санитарен възел. Според броя на участниците, настаняването е в стаи по двама, трима или четирима.


Отстъпки:


Mладежи от 18 до 29 години, които са неучащи и безработни, са освободени от такса, тя се поема от външен спонсор (местата са ограничени). За удостоверение, че кандидатът отговаря на условията са необходими: служебна бележка и/или декларация и данни от лична карта. Моля, свържете се с нас, ако смятате, че отговаряте на условията за участие без такса.


Водещ на курса: д-р Апостол Апостолов

Апостол е доктор на науките на Бирмингамския университет, Великобритания. Макар че неговата мисия в живота е да бъде учител, от дълги години негови учители в живота са растенията и градината. Наследствен градинар и градинар по сърце, той създава Фондация Ботаника Лайф и обучителен център за устойчиво земеделие в базата на фондацията в село Надарево. Черпи вдъхновение от Природата, а опит от природосъобразните форми на земеделие като пермакултура и биодинамика. Не прилага сляпо никоя от тези форми и вярва, че всеки трябва да намери „своя начин“ в „своята градина“.

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page