top of page

Покана за обучение

Устойчиво земеделие – Алелопатия и растителна защита

Присъствен курс
Logo_curv_new.png

Дати: 14 - 18 юни 2023

Място на провеждане: Базата на Фондация Ботаника Лайф, с. Надарево, община ТърговищеФондация Ботаника Лайф организира петдневно практическо обучение по устойчиво земеделие, с фокус върху алелопатията и растителната защита. Курсът ще въведе участниците в идеята за устойчивото земеделие и ще ги запознае с водещите световни концепции и движения, от които може да се извлече практически опит за подготовка и грижа за собствена градина – природно земеделие, пермакултура, био земеделие, биодинамично земеделие, регенеративно земеделие, земеделие без оран и без копан и др. Основната тема, която ще засегне курсът е алелопатията – науката, която разглежда взаимоотношенията и взаимовръзките между растенията в природата и градината.


В резултат на науката алелопатия, градинарите имат привилегията да използват най-различни природни препарати за растителна защита. Алелопатията действа посредством биологично активни вещества, които растенията съдържат или продуцират при определени условия – така наречените алелохимикали (нямат нищо общо с продуктите на химическата индустрия). Тези свойства на растенията са дали възможност на хората да изучат влиянието на растенията върху други растения и върху другите живи организми в природата и градината. В резултат на това знание, могат да се приготвят и различни препарати, извлеци и настойки от растенията, които да помагат за превенцията и лечението на някои болести по растенията, както и за противодействието на някои насекоми.


Основната цел на на курса е да включи участниците в приготвянето на такива алелопатични настойки, извлеци, отвари, компостни чайове и други натурални препарати за растителна защита, превенция на болестите и естествено подхранване на растенията. Ще бъдат предложени и приложени някои рецепти за противодействие на мани, сиво и черно гниене, акари, листни въшки, колорадски бръмбар, листогризещи гъсеници и други „неприятели“ по растенията. В рамките на курса, препаратите ще бъдат тествани в градините на Фондация Ботаника Лайф, а участниците ще могат да вземат някои от приготвените на място препарати за вкъщи.


Другата цел на курса е да предостави възможност на участниците да се включат в различни сезонни мероприятия в градините на фондация Ботаника Лайф, като по този начин усвоят или затвърдят някои от важните градинарски активности, типични за месец юни, например - култучене, мулчиране, листно торене, окопаване, поливане и всичко друго, което обичайно се извършва през този сезон.


По време на обучението участниците ще придобият следните знания и умения:

 • Ще могат да се ориентират в различните видове устойчиво земеделие и ще могат да правят своите избори кои от тях да прилагат в своите градини.

 • Ще разберат принципите на действие на алелопатията в природата и градината.

 • Ще се научат да приготвят естествени препарати за растителна защита – настойки, извлеци, отвари и други субстанции за превенция и лечение на болести по растенията и за справяне с някои нежелани насекоми.

 • Ще се научат на практически умения в градината, типични за месец юни и лятото, като култучене, мулчиране, плевене, окопаване, листно подхранване на растенията и др.


За кого е предназначено обучението:

За всеки, който се интересува от отглеждане на екологично чиста храна в домашни условия или в малко стопанство, с цел лично ползване. НЕ е необходимо участниците да имат предварителна подготовка за курса, защото нивото ще бъде достъпно за хора с различно ниво на познание и опит.


Но ако желаете да се чувствате по-подготвени и уверени преди да се включите, препоръчваме ви да се запишете и на нашия видео курс „Алелопатия и съвместни насаждения“, който ще ви запознае с принципите на действие на алелопатията и начина на влияние на различните биологично активни вещества – фитонциди, фитоалексини, токсини и алелохимикалите като цяло. Видео курсът ще ви запознае и с различните възможности за използването на алелопатията за съвместяване на зеленчукови и дървесни видове. Ще научите и за уроците, които можем да извлечем от горите и горските растителни съобщества. Ще получите и много повече рецепти за растителна защита, отколкото ще имаме възможност да изготвим на място в Надарево.


Присъственият курс е удачно да се съчетае и с видео курсът „Устойчиво земеделие“, който предоставя обширни и задълбочени знания за различни градинарски практики и техники за чисто отглеждане на храна в домашни условия.


Обръщаме внимание, че нито присъствения курс, нито видео курсът са предназначени за хора, които възнамеряват да използват химически препарати в градините си! В тях няма да откриете съвети за използване на изкуствени торове и препарати за растителна защита!


Записване

За записване, моля, изпратете имейл на info@botanicalife.org.

В имейла посочете:

 • трите имена на желаещите да бъдат записани за участие

 • мобилен номер за контакт.


След получаването на Вашата заявка, ние ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим банкови детайли и информация.

За информация тел. 0894412349.


Такса и краен срок за записване:

 • ранно записване и плащане до 29.05.2023 - 375 лева

- За изкаралите някой от нашите онлайн или видео курсове - 305 лева

- Такса пакет за видео курс "Устойчиво земеделие" + практически курс "Градината през пролетта" - 520 лева


 • краен срок за записване и плащане до 09.06.2023 - 405 лева

- За изкаралите някой от нашите онлайн или видео курсове - 355 лева

- Такса пакет за видео курс "Устойчиво земеделие" + практически курс "Градината през пролетта" - 570 лева


Подходящо е да се комбинира и с курс "Алелопатия и съвместни насаждения". Свържете се с нас за пакетна цена.


Плащането се извършва по банков път по сметка на Фондация Ботаника Лайф, която ще Ви бъде предоставена след заявка за записване.


Какво включва таксата за участие:

 • участие в курса

 • настаняване и закуска в хотелската част на базата на Фондация Ботаника Лайф за периода на провеждане на курса (четири нощувки)

 • достъп до градините и ресурсите на фондацията


Таксата не включва изхранване, но базата ни разполага с кухня и по време на обучението ще бъде предлагана готвена вегетарианска храна, предимно с продукти от нашите градини. Участниците ще имат и възможност да използват друга кухня за приготвяне на своя храна.

Базата е новопостроена, с три звезди, всяка стая има собствен санитарен възел. Според броя на участниците, настаняването е в стаи по двама, трима или четирима.


Отстъпки:

Mладежи от 18 до 29 години, които са неучащи и безработни, са освободени от такса, тя се поема от външен спонсор (местата са ограничени). За удостоверение, че кандидатът отговаря на условията са необходими: служебна бележка и/или декларация и данни от лична карта. Моля, свържете се с нас, ако смятате, че отговаряте на условията за участие без такса.


Водещ на курса: д-р Апостол Апостолов

Апостол е доктор на науките на Бирмингамския университет, Великобритания. Макар че неговата мисия в живота е да бъде учител, от дълги години негови учители в живота са растенията и градината. Наследствен градинар и градинар по сърце, той създава Фондация Ботаника Лайф и обучителен център за устойчиво земеделие в базата на фондацията в село Надарево. Черпи вдъхновение от Природата, а опит от природосъобразните форми на земеделие като пермакултура и биодинамика. Не прилага сляпо никоя от тези форми и вярва, че всеки трябва да намери „своя начин“ в „своята градина“.

Fruit Pie

Fruit Pie

Nature Photographer

Nature Photographer

Cherry Tomatoes

Cherry Tomatoes

Merry Christmas

Merry Christmas

Woman in Red

Woman in Red

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

image

image

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page