top of page

Покана за обучение

ОПОЗНАВАНЕ НА БИЛКИТЕ С ВСИЧКИ СЕТИВА

Работилници за изработка на козметика за бита и производство на перилни и почистващи екологични препарати в домашни условия
Logo_curv_new.png

Дати на провеждане: 18 -20 юни 2021

Освен комплекс от лечебни свойства всяка билка носи характерна за нея същност. Легенди и митове от стари времена разказват за употребата на растенията като неизменна част от ежедневието на хората - билки оракули, билки против уроки или билки, които отварят сърцето за любовта.


Днес хиляди години по-късно отново откриваме това старо знание, идващо тъкмо навреме в един свят, в който отношението човек-природа достига заплашителни нива на дисбаланс. В прагматичната бързина, ежедневие пълно с капсули, дражета, хранителни добавки и стремежа за себеразвиване, ние губим поглед над малките, но много важни неща, които майката природа ни дава безплатно, достъпно и в точното време, когато имаме нужда от тях.


В тази работилничка, няколко дни преди магичния празник Еньовден, ви каним на сетивна разходка сред поляните на село Надарево, където ще помиришем, пипнем и почувстваме юнското изобилие от вълшебни билки. За да развенчаем нагласата, че природата е ресурс, а ние тези, които го експлоатират, ще потърсим един по-емоционален подход към обкръжаващия ни свят и в интерактивни игри ще се опитаме да се върнем в първоначалния ни „дом“. Непосредствено след разходката, ще преработим набраните растения в кремове, тинктури и други полезни за духа и тялото продукти. Ще обменяме знания, емоции, рецепти и ще се радваме да се запознаем с вас. Ще се научим как да си направим в домашни условия някои допълнителни продукти, като паста за зъби, домашен прах за пране и ще научим други рецепти за почистващи препарати, които щадят природата и нас като част от нея.


За обучителите :


  • Лора Николова е природен педагог, фитотерапевт и готвачка на сапуни. Тя сменя офиса с гората и поляните, където с различни групи от хора търси емоционалната стойност на обкръжаващия ни свят. Чрез природопедагогически семинари, тя си е поставила за цел да посредничи при изграждането на отношението човек-природа, в което уважението към всички живи същества е водещ елемент и основополагащо за изграждането на по-добри междучовешки отношения.


  • Христо Сакарски има бакалавърска степен по история и география и опит като мениджър във Франция. След атентата в Ница през юли 2016, решава да промени курса на живота си и да търси алтернативи, позволяващи на човека да намери себе си. Завършва курс по Софрология и по Пермакултура и прилага принципите в собствения си живот, вярвайки, че тези принципи трябва да бъдат споделени с хората, като се започне с най-малките. През март 2021 г. учредява Фондация „Училището на живота“. Христо заедно с екип от доброволци и съмишленици работи за подобряване на благосъстоянието на децата и хората в обществото чрез постигане на по-добър баланс между човека и природата. Той споделя опит и знания в онлайн събития или на живо с фондация „Училището на живота“.


Цени и записвания:


За да заявите участие в събитието, моля да пишете имейл на e.ilieva@botanicalife.org, като заявите имената на участниците, както и тяхната възраст, ако има деца. Ние ще се свържем с вас. Обявените цени са с включено ДДС, а плащането се извършва по банков път.


До 8 юни:

195 лв. за възрастен

97 лв. за дете от 4 до 15 г.


До 16 юни:

245 лв. за възрастен

122 лв за дете от 4 до 15 г.


Деца до 3 години и деца с увреждания са освободени от такса.


Таксата включва две нощувки със закуски и участие във всички занимания по време на събитието, суровини, нужни за изработката на козметиката и препаратите. Участниците да носят 5 добре измити малки стъклени бурканчета (втора употреба), едно стъклено шише и 2 чисти парчета памучен плат.


Таксата не включва изхранване, но базата ни разполага с кухня и по време на събитието ще бъде предлагана готвена вегетарианска храна, предимно с продукти от нашите градини. Участниците ще имат възможност да използват друга кухня за приготвяне на своя храна.


Минималният брой участници за провеждане на събитието е 5 възрастни или 4 възрастни и 2 деца над 3-годишна възраст. Максимален брой участници 15 души.


Мястото:


Къща за гости „Ботаника“ е открита през 2020 година и е с 3 звезди. Базата предлага комфортно настаняване със съвременно обзавеждане. Всяка стая разполага със собствен санитарен възел и тераса с гледка към градината. В базата няма ТV. Повече снимки и информация за условията и удобствата в Къща за гости „Ботаника“ може да видите тук.


Вашето участие в това приятно преживяване е реална подкрепа за обучителната дейност на Фондация Ботаника Лайф.


За въпроси и записвания:

e.ilieva@botanicalife.org

тел: 0893047801. 

Записвания се приемат до 16 юни.


Програма на събитието можете да видите тук.

Fruit Pie

Fruit Pie

Nature Photographer

Nature Photographer

Cherry Tomatoes

Cherry Tomatoes

Merry Christmas

Merry Christmas

Woman in Red

Woman in Red

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

image

image

image_edited.jpg
snimka.jpg
bottom of page