top of page

Публикации

Биодинамично земеделие и градинарство

20.3.2018

Ние в Ботаника Лайф живо се интересуваме от различните форми на съвременно земеделие и непрекъснато сме в търсене на нова информация. Тук решихме да споделим част от тази информация, като ви представим в кратка форма биодинамичната идея.

Какво е биодинамично градинарство?

Думата „биодинамичен“, идва от гръцки: биос – (живот) и динамис – (сила), буквално преведено „жизнена сила“. Това е природосъобразен метод на земеделие и градинарство, в полза на качеството на храната ни, на земята и обграждащите ни екосистеми. Биодинамичното градинарство е градинарство без използване на торове, хербициди и пестициди, то е хармонизирането на земя, животни и хора, точно както природата е отредила.

В основата на биодинамичното земеделие лежи идеята, че всяка ферма или градина са „живи организми“, които могат да се уповават на жизнения цикъл вътре в себе си. Те са една самостоятелна индивидуалност. Приоритет на земеделеца е грижата за почвата и нейното подпомагане, като се цели тя да бъде съхранена и за идните поколения.

За обогатяването и грижата за почвата се прилагат редица техники, като: обработване на почвата чрез подходящо редуване на културите, добавяне на достатъчно органична тор и компост във възможно най-доброто състояние на ферментация, предпазни мерки за защита срещу вятър, покриване на културите, зелено торене и използването на разнообразни култури вместо монокултури, за да могат растенията взаимно да си помагат и да се подкрепят.

Биодинамичните практики са холистичен, екологичен и етичен подход към фермерството, градинарството и храната, практикувани от почти век в множество краища на земята.

 

Генезис.

Биодинамичния подход е основан от австрийският учен и философ Рудолф Щайнер, през 1924 г. в отговор на разрастващата се индустрия за синтетични торове и пестициди, и все по–механизирания подход към земеделието. Неговата теория учи, че с правилната подготовка на земята и дейности съобразени с цикличността на природата, можем да подпомогнем хармонизирането на фермата или градината си. В резултат, храната ще е по–вкусна и по–пълноценна, растенията ще се развиват по–добре и животните ще са по–здрави.

Този начин на работа в градината, означава да обогатяваме земята, чрез свързване с природата и екосистемите около нас – без външна намеса. В замяна, получаваме по–добро разбиране за природните процеси.

Днес Биодинамичното движение, обхваща хиляди градини и ферми по света, в най–разнообразни: климат, екологичен контекст и икономическа обстановка.

По какво се различава от органичното земеделие и градинарство?

Биодинамичното градинарство предлага едно допълнително измерение към една вече органична основа на стопанисване. Двете практики са много подобни: Основното в органичното стопанство е отглежданего на храна без изкуствени торове и химикали, и свободното движение на животни нетретирани с антибиотици и хормони.

Биодинамичните практики са всичко това и повече. Това е един малко по–холистичен метод, в който фермата или градината съществуват като единица, структурирана около циклите на природата. Всичко се случва на едно място и всички живи организми са интегрирани в процеса на обогатяване на земята във всичките ѝ жизнени аспекти. Биодинамичните фермери се стремят да създадат разнообразна, балансирана екосистема, която генерира здраве и плодородие от и във самата ферма. Смесите от ферментирали торове, минерали и билки се използват за възстановяване и хармонизиране на жизнените сили на земята, което води до подобрявне на хранителните качества и автентичния аромат на отглежданата храната.

Повечето биодинамични инициативи се стремят да обхванат трите основни компонента: екологична, социална и икономическа устойчивост, вдъхновени от прозренията на Щайнер за социалния и икономическия живот, както и за селското стопанство.

Много биодинамични фермери по света днес, работят в творчески партньорства с други ферми и училища, медицински и оздравителни центрове, ресторанти, хотели, домове за социална терапия и други организации. По този начин биодинамиката не е просто холистична селскостопанска система, а също и мощно движение за нови мисли и практики във всички аспекти на живота, свързани с храните и земеделието.

Може ли да имаме биодинамична градинка в собствения си двор?

Биодинамичното градинарство може да изглежда като трудна задача за някои, но следвайки следните опорни точки, няма причина да не го практикувате в градината си. Подгответе почвата си. Биодинамичният компост е направен от шест основни билки: равнец, лайка, коприва, дъбова кора, глухарче и валериан. Решете какво ще сеете. От лесни за отглеждане билки – до сезонни зеленчуци, има множество прекрасни неща, които могат да растат в новия ви биодинамичен двор. Първо направете проучването си, за да разберете какво може да отглеждате сезонно и кои сортове ще процъфтяват най-добре в съответните климатични условия. Бъдете търпеливи. Природата следва своите правила и трябва да ѝ се доверим. В зависимост от това как е била използвана почвата до момента може да има преходен период на по-ниски добиви. Щом почвата се обогати с органични вещества, ще има по-добри и качествени резултати отколкото при конвенционалното земеделие. 

 

Пожелаваме ви дълга и здравословна връзка с вашата градина.

 

Ние се стремим да прилагаме тези принципи в полетата на Ботаника Лайф и сме на разположение, в случай че желаете да се свържете с нас за повече информация. Можете да ни намерите в базата ни в с. Надарево, на email: info@botanicalife.org или във Facebook: https://www.facebook.com/BotanicaLife/.  

Използвани източници:

The Secrets of Biodynamic Gardening https://www.hoselink.com.au/blog/the-secrets-of-biodynamic-gardening

What Is Biodynamics? https://www.biodynamics.com/what-is-biodynamics

bottom of page