top of page

Статии

Цветове от природата

29.03.2022

image 0.jpg

Както в много други сфери на живота, така и в празничните приготовления, ние се стремим да спазваме принципите на устойчивост. Затова, когато започне боядисването на великденските яйца, естествено поглеждаме към цветовете които природата може да ни предостави. Това начинание е забавно и вълнуващо, а също така е и предизвикателство. При нас обикновено има много изненади и неочаквани резултати, защото всяка година, освен изпробваните багрила, се впускаме и в нови експерименти. С досегашния си опит сме установили два цвята, които винаги се получават перфектно – червеното и жълтото. С другите, успехът варира през годините, но това само ни насърчава да експериментираме отново. По традиция, в четвъртък или събота преди Великден, кухнята се превръща в лаборатория на алхимици и изследователи, търсещи цветовете на природата.


Тук ще ви представим резултатите от досегашните си опити. Изпробвали сме различни техники. Един вариант е яйцата да се сварят направо в съдовете с билки и подправки. Ако цветът все още не е достатъчно наситен, може да останат и да престоят в съдовете докато отварата изстине. Може и да направим отварите самостоятелно и после да пуснем вътре предварително сварените яйца. Относно наситеността на цвета - и при двата метода сме получавали много силни и наситени цветове, както и по-бледи. По скоро зависи от концентрацията на „оцветител“ в отварата и от това дали билката (ако е суха) е от последната година или по-стара.


Червено: Червеното е цвета, с който започваме ритуала и е изпълнено с най-много символика. За постигане на червения цвят сме правили доста опити. Ползвали сме и червено цвекло и люспи от червен лук. В тях яйцата трабва да престоят повече време и резултатът би бил задоволителен за любителите на по-бледите цветове. Най-наситеното червено получихме с билката брош.


Жълто: Жълтото е един от най-лесно постижимите цветове. Там няма големи изненади, защото куркумата е силно природно багрило и винаги дава отлични резултати.


Синьо: За синьо може да ползвате черни боровинки. Резултатът е наистина впечатляващ. Сваряват се около 20 грама сушени боровинки за 1 литър вода и се оставят яйцата да киснат в отварата до получаване на желания нюанс.


По-светло синьо може да се получи с каркаде или червено (лилаво) зеле.


Много интересно синьо, или по-скоро лилаво, се получава при варене на яйцата в червено вино. По повърхността на яйцето се образуват фини кристалчета, което дава и текстура, освен цвят, като допълнителен ефект.


Зелено: За да получим зелено, сме сварили доста „треви“ през годините. Пробвахме с коприва, спанак, магданоз и какви ли не питомни и диви зеленинки. Оказва се, че тук трябва да мислим като художници и да си припомним основните правила на цветознанието. От кои цветове получаваме зелено? От синьо и жълто, разбира се. Сложете повече яйца в синята боя и след това, част от тях потопете в куркумата. Воала! Зелено!


По метода на зеленото може да си направите и лилаво от синьо и червено, както и оранжево от червено и жълто. Ние обикновено се придържаме към първите четири цвята, които и без това стават доста различни като нюанси и така яйцата са достатъчно шарени.


Препоръчително е да използвате яйца с бели черупки, но всички знаем, че понякога е трудно да намерим такива и то точно преди Великден. Особено ако не ги купувате от магазина, където се предлагат „яйца за боядисване“ само с бели черупки. Ако предпочитате да ги купите от някой на село, за когото знаете как си отглежда кокошките, може да направите предварителен подбор – кои яйца в кои бои ще отидат. Най-светлите заделете за жълтото. То е по-светъл цвят и ако основата е тъмна, ще стане по-скоро оранжево или кафяво. Най-тъмните ползвайте за червени, защото брошът е много силна билка, а червеното е ярък цвят и ще се получи и върху тъмните яйца.


Ритуалът с шарените яйца се прави за здраве, затова нека оцветим яйцата с естествени бои. Приятно шарене на яйцата и Весели Празници!

bottom of page