top of page

Статии

Полезните насекоми

27.05.2021

image 0.jpg

Всички знаем, че здравето на любимата ни градина зависи от много неща и се стараем да ѝ помогнем с каквото можем. Стараейки се да сме максимално полезни, понякога се намесваме твърде много и дори може да навредим. Виждаме, че буболечки са налазили растенията ни и бързаме да ги отстраним. Важно е да знаем обаче, кои насекоми са вредители и кои са полезни. А най-добре е да работим в унисон с природата и да оставим буболечките да се разберат сами.


Да, градините ни са пълни с живот и е добре да се запознаем по-отблизо с него. Така ще може, само с лека намеса, да подредим градината си в полза на нашите верни помощници – полезните насекоми. Чрез засаждането на повече ароматни билки, подправки и декоративни цветя, а дори и с оставянето на някои цъфтящи плевели, можем да привлечем някои полезни насекоми. Насекомите, които се хранят с вредителите по растенията, са привлечени, не толкова от самите вредители, колкото от цветовете, защото повечето от тях, допълват диетата си с цветен нектар. Друга полезна идея е определянето на места за постоянни лехи и пътеките до тях. Ако покриете пътеките с дървени стърготини, много от полезните насекоми ще намерят там убежище. Мулчът в лехите също е добро укритие за редица буболечета. Ако приложите тези малки хитрости ще имате ароматна, бръмчаща и жужаща градина, която освен да ви радва с красивите си цветя и полезни плодове и зеленчуци, ще се превърне и в чудно поле за малки изследователи – деца с лупи в ръце.


Разбира се, важно е да държим градината си чиста от всякакви химически препарати, за да може тя наистина да е жива.


Ето и някои от най-популярните и важни обитатели на градината.


Калинки

Най-популярни от всички полезни буболечета в градината и много обичани от децата, са калинките. Причината те да са полезни е, че ядат доста от лошите буболечки. Всяка калинка може да изяде от петдесет до шейсет листни въшки на ден и над пет хиляди през живота си. Те обичат да се хранят с листни въшки, щитоносни и лъжещитоносни въшки, белокрилки, акари и други.

За да ги привлечете е добре да имате невен, здравец, бял равнец, магданоз, копър и кориандър в градината си. Не е нужно да се притеснявате, че ще бъдат изядени от хищници, защото те отделят миризма, която повечето други буболечки не харесват.


Златоочици

Възрастните екземпляри на това изящно насекомо се хранят предимно с цветен прашец, нектар и мана (отделяна от листните въшки), но много от тях допълват диетата си и с други дребни насекоми. Ларвите им обаче са хищни и се хранят с всякакви дребни насекоми като листни въшки, гъсеници, ларви и яйца на други насекоми. Златоочиците обикновено снасят яйцата си на места, където има плячка за ларвите – например върху нападнато от листни въшки растение.


Земни бръмбари бегачи

Бръмбарите бегачи са активни хищници. Хранят се най-вече с разнообразие от дребни насекоми, но се справят и с гъсениците, и дори с голите охлюви. За да ги привлечете в градината си, е добре да мулчирате, за да има къде да се крият.


Богомолки

Друго много любопитно насекомо е богомолката. Та е отявлен хищник и може да ви отърве от доста наприятели в градината. Менюто ѝ включва мухи, комари, оси, пеперуди, бръмбари, а понякога напада и твари с по-големи размери от нейните. За съжаление, не подбира много храната си и в челюстите ѝ може да попаднат и някои полезни буболечета.


Светулки

Приказните светулки са освен безкрайно очарователни и много полезни. Те унищожават множество вредители. Най-хищни са ларвите им, които нападат дори охлюви, гъсеници и червеи.

Как да им подсигурим примамливо местообитание?

Ларвите предпочитат необезпокоявана почва, така че ще харесат многогодишни насаждения, както и пермакултурни градини където земята не се „обръща“ (прекопава). Добра идея са постоянните лехи с постоянни пътеки. Пътеките, независимо дали са мулчирани с дървесен чипс или засяти с детелина, ще осигурят необходимото местообитание за много полезни насекоми.


Пчели

Пчелите са безспорен фаворит за всяка градина. Всички знаем за тяхната значимост, когато става дума за опрашването на растенията. Наблегнете на местните растения - те са в пъти по-привлекателни за пчелите от екзотичните цветя. Добре е да имате цъфтящи видове от ранна пролет до късна есен, ако искате постоянно присъствие на пчели в градината си.


Водни кончета

Водните кончета се борят за първото място с калинките, когато става въпрос за обожавани от децата насекоми. В допълнение към естетическата си красота, тези малки „въртолетчета“ служат добре на вашата градина като унищожители на листни въшки, мухи, комари и дори ще ви помогнат да управлявате популацията от оси, ако излезе извън контрол.


Браконидни оси

Браконидните оси се справят изключително успешно с вредителите по растенията, което автоматично ги причислава съм списъка на полезните насекоми. Атакуваното насекомо се явява храна за ларвите на браконидните оси, които биват вкарани  в тялото на вредителя. Ларвите се излюпвaт в тялото на вредителя и се хранят, а той умира. В допълнение, възрастните ядат листни въшки, молци, гъсеници, бръмбари и мухи.

Привлечени са от копър, магдоноз и див морков.


Тахинидни мухи

По подобен начин действат и тахинидните мухи. Тези малки мушички, вкарват яйцата си в гостоприемника, а понякога яйцата биват изядени от него и излюпените ларви се хранят с жертвата. В много държави тези насекоми се използват широко за био защита. Те се справят с вредители като колорадски бръмбар, гъботворка, японски бръмбар, гъсениците на нощенките, ябълков плодов червей, и редица други. Тахинидните мухи също помагат и за опрашването на градините.

Търсят растения като копър, мента, градински чай, мащерка, лавандула.


Сирфидни мухи (Цветарки)

Често бъркани с пчели или оси заради окраската си, тези мушички са полезни помощници в градините. Възрастните се хранят главно с нектар и цветен прашец, при което се грижат и за опрашването на растенията. Ларвите са насекомоядни и ловят листни въшки, щитоносни въшки, трипси, гъсеници и други.

Те са по-капризни в избора си на „любими цветя“ и са привлечени от някои по-конкретни растения. Ако имате бял равнец и копър, ще може да привлечете този вид мухи в градина си.


Брашни калинки (Cryptolaemus montrouzieri)

Те имат типичната форма на калинка, но са малки, предимно тъмнокафяви и нямат точки. Възрастните и ларвите на тези насекоми се хранят с различни вредители, предимно бели листни въшки.

Ако засеете копър, резене, слънчоглед или златна пръчица, ще привлечете калинките и бихте могли да изгоните бялата напаст от градината си.


Паяци

Паяците, макар и често да стряскат децата, също са много полезни в градината. Те улавят в мрежите си листни въшки, гъсеници, молци, мухи, комари и кърлежи, включително ларвите им. Затова, не бързайте да премахнете мрежите, които са опънали сред растенията. Може даже да поканите децата си да се запознаят с тези красиви творци на дантели и заедно да се насладите на капчиците роса, които се задържат по фините нишки.


Земни червеи

Не на последно място, разбира се, идват земните червеи, като незаменими помощници за отглеждането на богата и плодородна почва. Те се хранят с биологичните отпадъци гниещи в земята, като така, едновременно я прочистват и обогатяват. Движенията на земните червеи издигат хранителните вещества от дълбоките слоеве на почвата до повърхността, а с прокопаването на тунелите си я аерират. Те осигуряват най-фината обработка на почвата, която не може да бъде заменена с никакви други методи.


С това, разбира се, полезните насекоми не се изчерпват. Те са наистина много и това е един прекрасен факт, защото работа в градината има в изобилие и помощта е винаги добре дошла. Дори и да не сте сред най-големите любители на буболечките, помирете се с тях и им дайте полагащото им се място в градината.

bottom of page