top of page

Статии

От градината до трапезата – нашият начин

15.07.2021

image 0.jpg

Пътят на храната


Движение, мисия, кауза, форма на устойчив бизнес и съществуване. С всички тези категории можем да свържем практиката, наречена „от градината до трапезата“. Сама по себе си тя далеч не е ново явление, а възниква още през миналия век в САЩ. В опозиция на ресторантите с фюжън кухня, в която се предлагат рецепти и продукти от цял свят, социалното движение „от градината до трапезата“ насърчава предлагането на храна в заведения и училищни столове от местни производители. Снабдяването с продукти би могло да става директно от производителите, посредством фермерски пазари, чрез отглеждане на градина за самото заведение и други.


Тази кауза засяга и допринася за разрешаването на редица социо-екологично-икономични въпроси. Осигурява препитание и работни места на местно ниво, съдейства за локалните бизнес партньорства, оказва влияние върху отношението към качеството на храната и здравословното хранене. Освен това,промотира и предполага прилагане на екологично чисти методи за отглеждането на растенията и по този начин,макар и на местно ниво,изключва употребата на пестициди и други химични препарати за торене на растенията и борба с вредителите. Може още дълго да се говори за глобалността на това движение, засягащо местните производители, бизнеси и будни граждани, но ние ще представим варианта на течението „от градината до трапезата“ през нашата практика.


Фондация Ботаника Лайф основахме през 2015 година, а от 2016 година стартирахме собственото ни стопанство в с. Надарево с идеята не само да демонстрираме как се отглеждат зеленчуци, плодове и билки по устойчив начин, но и да прилагаме концепцията “от градината до трапезата”. Защото вярваме в силата на местната чиста храна и знаем, че нейният вкус и качество са незаменими дори за най-големите гастрономически ястия. За нас, това послание се предава и би отекнало най-силно и ефективно в съзнанията на младите поколения. Децата и младежите с тяхната чувствителност към природата и заобикалящата ги среда, при подходящ подход, разбират много добре значението на устойчивото и природосъобразно съществуване. Именно те биха приели и продължили каузата за чиста земя, чиста храна, а от там и за чист начин на живот.


Една от посоките, която следваме по линията „от градианта до трапезата“ е, че предлагаме за директна продажба част от нашите свежи зеленчуци и подправки. По този начин всеки дошъл на място или заявил доставка получава прясно откъснато растение, което веднага може да употреби и да си осигури ценни хранителни вещества.


Друга част от продукцията преработваме в различни форми и рецепти. За зимата сушим зеленчуци и ги смесваме в чудесен микс, който придава аромат и вкус на почти всяка гозба. Правим различни туршии – от един вид зеленчук или в комбинация – като използваме саламура или най-често по метода на дивото и млечно-кисело ферментиране. Чрез ферментиране приготвяме и прекрасната жива напитка цвеклонада, която се превърна в голям хит през изминалата година.


Сладката, сиропите и замразените плодве са едни от любимите ни продукти. А производството на маджун/петмез от захарна метла е една от дейностите, с която най-много се гордеем.


Тази наша продукция може да бъде закупена от нашите посетители и винаги предизвиква голям интерес, а вкусът ѝ голямо доволство. Освен това,в къща за гости „Ботаника“ сервираме ястия, които включват част от продукцията, като палачинките и лимонадата с маджун или палачинките със сладко от зелени смокини. В кухнята готвим и ястия със сезонните зеленчуци, с които разполагаме, и се стараем да съчетаваме традиционния вкус с някои малки необичайни добавки като постните сърми в листа от кейл, зелената баница с листа от репички или таратора с домашно кисело мляко и тученица.


Разбира се, не всички, продукти, които използваме в кухнята, успяваме да произведем, но и в тези случаи се стараем да използваме услугите на местните производители. Така например се снабдяваме с мляко и млечни продукти за нашата кухня от малки производители от региона.


Тази наша дейност, “от градината до трапезата”, освен мисия, удоволствие и сладък труд,е и начин да осъществяваме стопанска дейност. А тя носи средства, чрез които Фондация Ботаника Лайф продължава своите начинания.


Вярваме в автентичния вкус, в силата на земята, в преживяването да вкусиш прясно набрана чиста храна и се надяваме, че всеки ден допринасяме, макар и малко, за съществуването на всяко едно от тях.


Автор: Емилия ИлиеваРЕЦЕПТИ


bottom of page