top of page

Статии

Кейлът - зеленчук, лекарство или детайл от изящен букет

21.12.2021

image 0.jpg

И този месец ще ви запознаем с още едно безценно растение, което отглеждаме в нашите градини - кейл. Той е високо ценен от кулинарите, привържениците на здравословното хранене, както и цветарите, които използват различни видове цветен кейл като допълващ елемент за направата на букети от цветя.


Макар и отдавна познат по света, в България кейлът се появява след освобождението, когато български градинари започват да работят в Западна Европа и способстват за привнасянето на този зеленчук в нашата страна.


Наричан още листно или къдраво зеле (Kale, Curly kale, Brassica oleracea Acephala Group), представлява култивиран вид зеле, образуващо листна маса, но без да прави глави. В зависимост от сорта цветовете на листата варират от всички нюанси на зеленото до кафяво и виолетово. Някои видове достигат до 2 метра височина. Цъфти в началото на лятото, а размножаването става посредством семена.


Защо Кейлът е толкова полезен?

Тъй като не замръзва през зимата, той е на голяма почит в северните географски ширини, защото съдържа много полезни елементи, които укрепват здравето и дават издръжливост на организма. Високото съдържание сулфорафан го прави едно от най-мощните противоракови оръжия. Богат е на магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. Съдържанието на фитохимикалите лутеин и зеаксантин действат като превенция за различни очните проблеми като катаракта и дегенерация на макулата.


Отглеждане у дома

Кейлът се размножава чрез семена, като от тях се прави пролетен разсад. Когато стръковете на разсада порасната около 15 см се разсаждат на около 30 см. Не боледува, но привлича бялата зелева пеперуда, като един от биологичните методи за борба с нея е пръскане с разредена настойка от коприва или поръсване на листата с дървесна пепел.


Начин на консумация и приложения в кулинарията

Разбира се, кейлът е най-полезен когато се консумира в сурово състояние. Най-вкусни са младите и крехки листа, а при консумация на по-едрите е нужно да се отстрани централната жила. От друга страна е отлична добавка както към салати, така и като гарнитура за различни видове месни и вегетариански печива. Подходящ е за направата на смути, да се задуши или изпече на чипс.


Заповядайте в къща за гости „БОТАНИКА“, за да опитате някои от нашите ястия, приготвени с кейл.Използвани източници:

5 Рецепти с кейл (личен блог на Екатерина Мирчева),

https://mycandykitchen.blogspot.com/2019/03/5-5-kale-recipes.html, ползван на 15.12.2021

Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана,

https://www.hera.bg/s.php?n=3876, ползван на 13.11.2021.

Осем неща, които не знаете за кейл,

https://bit.ly/farmhopping-blog-8kale, ползван на 13.12.2021

Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле,

https://bit.ly/medpedia-framar-kale, ползван на 13.12.2021

Кейл - супехраната за студените месеци,

https://bit.ly/spisanie8-kale, ползван на 12.12.2021

bottom of page