top of page

Статии

Как да си отгледаме разсад у дома

03.02.2021

image 0.jpg

След зимните месеци всички чакаме с нетърпение пролетта и началото на градинарския сезон, за да заровим ръце в пръстта, да се окаляме, да усетим земята и да се обновим заедно с нея. Този сезон може да започне по-рано и да ни даде възможност за ранни занимания, ако пожелаем сами да произведем разсада си.


В тази статия ще споделим някои насоки, мнения, срокове и препоръки за подготовката на разсадите. Разбира се, подходящото време за приготвяне на разсад, зависи и от условията на региона, в който се намирате, а те са различни за равнинните, планинските местности, за северната и южната част на страната.


Семена


Вие решавате какви семена да използвате и откъде да си ги снабдите. Ако вече имате събрани семена от традиционни сортове, значи имате и известен опит в отглеждането на зеленчуци и разсад. Но ако тепърва започвате ето и нашите насоки.


Ако купувате семена от производители или търговци на семена, означението F1 се използва за хибридните сортове. Tова означава, че дори да отгледате плодове от тях и да съберете семена за разсад, догодина зеленчуците, които ще се родят няма да бъдат същите. Сортът ще се е променил.


Ако решите да търсите семена от стари сортове, имайте предвид региона, от който ги вземате и особеностите на вашия регион. Това, че един сорт се развива добре на едно място, не гарантира успеха му на друго, в което условията се различават. Тук идва и предимството на местните стари сортове – те са приспособени към средата и имат изграден известен имунитет, а отглеждането и особеностите им са вече известни.


Растенията, за които най-често се прави разсад, са домати, пипер, чушки и патладжан (сем. Картофови) и е добре да познаваме техните нужди. Има няколко начина да се направи разсад и накратко ще ги опишем долу.


Можем да разделим тези начини според това дали ще отгледаме разсада вкъщи или навън – директно в градината.


Отглеждане на разсад вкъщи


Съдовете


Можем да използваме големи саксии, в които да подредим 2-3 редици със семенца на разстояние 2-3 см едно от друго, които след време ще пикираме. А може и директно в малки кофички, съдове за разсад да посеем по 2-3 семенца.

Съвет: Пиперът не харесва пикирането.


Почвата


Добре е почвата, в която ще посеем семенцата да съдържа от външната почва, в която после растенията ще бъдат засадени. Към нея може да се добави компост, пясък и др. според нуждите. Хубаво е да подготвим съдовете и почвата, като ги вкараме вкъщи на топло няколко дни преди посяването.


Посяваме семенцата на около сантиметър дълбочина и поливаме (първоначално е много удобно да поливаме с пулверизатор). Можем да опаковаме саксиите с кухненско фолио до появата на първите листенца. Дотогава съдовете трябва да бъдат на топло (25-27 градуса) и светло място. След като се появят първите листенца (котиледони), махаме фолиото и преместваме разсада на по-хладно (17-19 градуса), поне за седмица. След това, отново връщаме на стайна температура и на добре осветено място.


Когато разсадите развият по един чифт листа и започнат да формират втори, е време за пикиране – преместване в отделни саксии на две стръкчета от едно растение. Докато дойде време за засаждане светлината е съществен фактор за растенията.


Поливането на разсадите не трябва да е прекалено, като горната част на почвата трябва да е суха.


Разсадът се готов за засаждане след около два месеца след посяването на семенцата. Ето защо ако имате оранжерия, в която да садите, подготовката на разсада започва през началото на февруари. Ако пък ще садите директно в градината – разсадът се прави в края на февруари или началото на март.


Отглеждане на разсад в градината


Прави се в края на март в топъл и слънчев ден. В една добре подготвена леха – с копмост и разрохкана почва – директно се слагат семенцата, като може да се раздели на части за различните растения, поливат се с лейка. После се прави малка парникова конструкция и се покрива с найлон. При по-студено време нощем може да се покрива с черга, в топли и слънчеви дни найлонът се отмята, за да дишат растенията. Не се налага пикиране. Растенията се засаждат след 10 май.


Това накратко са различните варианти за приготвяне на разсад у дома. С добра подготовка, желание и грижа се постигат чудесни растения.


Подготвила: Емилия Илиева

Информация: Галина Пенчева, Емилия Илиева

bottom of page