top of page

Статии

Зеленчукова градина в училище

29.09.2021

image 0.jpg

Всеки би могъл да даде отговор на въпроса: „Защо децата ни ходят на училище?“. За да придобият и развият социални умения, да се научат да четат и пишат, да се научат да смятат, да творят, да усвоят знания по всички учебни предмети, които са заложени в учебната програма, да се научат да учат. Също така знаем, че човек се учи най-добре от практиката. Никой не очаква децата да се научат да пишат, само като гледат как учителя изписва буквите на дъската пред тях. За съжаление, не малко от знанията предоставяни в училище, са предимно теоретични. Разбира се, много трудно е всеки урок да бъде директно свързан с практиката, но в някои случаи това не е чак толкова непосилно.


В много страни създаването и поддържането на зеленчукова градина в училище се е превърнало в обичайна образователна практика. В някои страни тази идея дори е заложена в учебния план на училищата. В България също вече има училища, които проявяват инициатива за създаване на училищна градина и би било добре те да стават все повече и повече. Зеленчуковите градинки в училище могат да съчетават зеленчуци, подправки, билки, цветя, дори и някои видове плодове.


Какви са ползите от една зеленчукова градина в училищния двор? Краткия отговор е: Безбройни! Нека да помислим за някои от тях.


Училищният двор може да се превърне в продължение на класната стая. Съвсем естествено е, практическите занимания в училищната градина да се свържат с часовете, в които се изучава природата. Там децата ще се запознаят с разнообразието на растенията, с тяхното устройство и нужди, както и с насекомите, обитаващи този вълшебен свят на красиви и вкусни зеленчуци, билки и цветя.


Това може да бъде идеалното място за занимания и дискусии свързани с темите за опазване на околната среда. Това е мястото да им покажем как да отглеждат вкусна храна, без изполването на химикали, да научат похватите на чистото земеделие, да създадат компостери и да се научат как да подхранват земята по естествен начин, как да мулчират, за да я предпазят. В една екологично чиста градина може да научим децата на това, какво е устойчивост.


Градината е и чудесно масто за социализация, където децата ще се научат на работа в екип, на грижа и отговорност.


Естествено, не трябва да забравяме и уникалната възможност за ползотворна физическа активност. Във времена в които децата прекарват значителна част от времето си пред екраните, работата на открито дава така необходимата почивка на очите и разведряване на ума, а продукцията от тази градина, е сама по себе си най-добрия урок по здравословно хранене.


Една добре поддържана градина, красиво оформена с комбинация от зеленчуци, цветя и билки, възпитава и усета за естетика у децата.


Добре е да се вземе предварително решение, за това как ще се ползва продукцията от училищната градина. Ще се използва ли произведената храна в самото училище – консумирана от учениците? Ще бъде ли дарена? Ще бъде ли продадена за набиране на средства за училището? И ето още един урок – по планиране и бизнес инициатива!


Сезонността е важен момент при планирането на градината. Знаем, че обикновено активния сезон в градините е лятото, а учебната година продължава от есента до пролетта, затова е важно да предвидим някои неща. Засаждането и грижата за училищната градина трябва да се съобрази с възможността за ангажиране на учениците в работния процес.


Има много зеленчуци, цветя и билки, които е подходящо да се засеят през есента. Характерната влажност на този сезон е благоприятна за младите насаждения.


Още през септември могат да бъдат засяти семенца на копър, магданоз, целина, както и градински чай и рукола. Руколата ще направи хубави листа още през есента, а другите подправки ще поникнат на пролет. Лука и чесъна също са подходящи за засаждане през есента.


Друго много полезно, а и красиво растение, което може се засее в този сезон, е гулията (земна ябълка). Със своите „слънчеви“ цветове, тя е едно прекрасно допълнение към всяка градина. Засаждането на гулията се прави преди зимата, 2-3 седмици преди началото на продължителните студове или през пролетта, когато земята се затопли достатъчно. През есента грудките се засаждат цели, а през пролетта те могат да бъдат разделени преди поставянето им в земята. Плодът зрее от август до септември, така че изваждането му от земята също съвпада с началото на учебната година.


През месец октомври и до края на ноември могат да се засеят, спанак и различни видове салати.


Есента е най-подходящия сезон за засаждане на дървета и храсти, както и многогодишни култури. Овошките и храстите засадени през този сезон ще имат достатъчно влага, необходима за доброто вкореняване и стабилизиране на растението.


Добро допълнение към цветната градина ще бъдат засятите през есента лавандула, карамфил, иглика, кандилка, делфиниум, луковици на лалета. Невенът също е много полезно за зеленчуковата градина цвете, тъй като предпазва от някои вредители и привлича опрашващи насекоми. Есента е подходящо време за засаждане на ягодовия разсад, а както знаем ягодите са любим плод на всички деца.


През зимата учениците може да приготвят в класната стая разсад за пролетните насаждения. А когато времето вън е по-меко, е добре да се започне с подготовката на градината за активния пролетен сезон, в който разсада трябва да се прехвърли в градината и да се засеят семената на пролетно-летните култури.


Лятната ваканция е време за игри и работа предимно на открито. Ученици и доброволци, може да поемат грижите за градината през най-активния и разнообразен сезон. За ентусиазираните млади градинари, които са полагали грижи за градината през цялата учебна година, ще е истинска награда да се радват на плодовете от задружния си труд.


Оказва се, че грижи за градината има през цялата година и това е един добър урок за това, че в работата трябва да има последователност, отговорност и постоянство. Иначе казано – устойчивост!


Пожелаваме успех на всички училища, които инициират създаването на зеленчукови градинки! Ако тази статия ви е вдъхновила да направите и вие такава градинка, ще се радваме да научим за инициативата и да видим снимки или видео на резултата!

bottom of page