top of page

Статии

За сапунените ядки и как се учим взаимно

28.02.2022

image 0.jpg

„Разкажи ми и ще забравя,

покажи ми и няма да запомня,

накарай ме да участвам и ще разбера“


Някой изследователи определят тази поговорка като индианска, други оспорват датировката и я определят като китайска, но това няма никакво значение, защото мъдростта и посланието на думите са се запазили през вековете.


Мнозина от вас, които следят дейностите на Фондация Ботаника Лайф са запознати с онлайн и присъствените курсовете които провеждаме. Целта на тези курсове е именно да дадем възможност на повече хора да участват, да споделят опит и така да придобият нови практически умения. Започнахме с вярата, че чрез нашите гост лектори ще успеем да предадем познанието за екологично устойчиво земеделие и приложение на основните видове билки. От друга страна, стремежът ни да завещаем един по-добър свят на децата си се превърна в наш основен мотив. Истината обаче е, че Вие, нашите участници, се оказахте най-големите ни учители.


Изказваме огромна благодарност към всеки един от вас, затова че избрахте да вървим рамо до рамо по този наистина предизвикателен път. 


Искаме специално да благодарим на Лия Данова, нашият най-млад, но изключително активен участник и в двата онлайн семинара. Тя ни разказа за сапунените ядки и как те могат да бъдат използвани като естествен заместител на конвенционалните прахове за пране и шампоани. Представяме ви нейната статия, където след кратък увод, ще се запознаем с личния ѝ опит от приложението на този натурален перилен препарат и шампоан.


Петър Петров,

Ръководител „Образователни дейности и събития“

ФОНДАЦИЯ БОТАНИКА ЛАЙФСапунените ядки са плодовете на дървета от рода Sapindus (буквално преведено "индийски сапун"), които са от семейството Sapindaceae (от същото семейство са например конският кестен и личите). Съществуват над 10 вида, някои от които се намират в района на Индия, Китай и Непал, други растат в райони на Америка с тропически климат. Sapindus Mukorossi е един от видовете сапунено дърво, които се използват в домакинството. Дървото достига до над 20 м височина при подходящи условия, живее 70-100 години, започва да ражда след около 10-тата, като може да роди 30-35 кг плод за една година. Обича топъл влажен климат и много слънчева светлина. След като плодовете изсъхнат и се съберат, семката се отделя от външната обвивка. Семката може да се използва като естествена боя за текстил например, а обвивката, с високото си съдържание на сапонини, служи за измиване на косата, тялото, дрехите, съдовете. Плодовете имат инсектицидни, антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства.


Сапунените ядки са чудесна алтернатива за тези, които имат желание да изключат използването на химически препарати и пластмасови опаковки в козметиката и домакинството. Хората с алергии и чувствителна кожа могат да успокоят симптомите си, благодарение на хипоалергенния им характер. Приготвянето на течен препарат за пране или шампоан от сапунени ядки не е по-трудно от приготвянето на чай. По-изгодни са в сравнение с масово разпространените продукти в търговската мрежа – могат да се използват повече от веднъж и дори да се компостират. Ако човек желае максимално да редуцира отпадъците си и да води устойчив начин на живот, може да се сдобие с тях и от Zero waste магазини, където се продават в хартиена опаковка или насипно.


Слабо замърсени и ежедневни дрехи се изпират чудесно, а петна и по-упорити замърсявания е добре да се обработят предварително. Има два начина за пране – поставяне на малка торбичка от плат с 5-6 ядки директно в барабана на пералнята или приготвяне на течен препарат. Особеното е, че сапонините се разтварят в топла вода (30-40 градуса и повече). При пране със студена вода е по-подходящо използването на течен препарат, защото сапонините са предварително извлечени чрез варене на ядките. Има много статии с рецепти за приготвяне в интернет. Добре е човек сам да пробва и да променя съотношението на сапунени ядки към вода, спрямо личните предпочитания и нужди (например повече ядки към по-малко вода за по-силен измиващ ефект на шампоана).


Ето една примерна рецепта за препарат за пране:


  • 6-7 сапунени ядки

  • 4 чаши вода

  • 5-10 капки етерични масла (по желание)


Слагам сапунените ядки с 3 чаши вода в тенджера и изчаквам да заври. Намалявам на слаб огън и оставям да къкри 20 минути. Добавям още една чаша вода, усилвам огъня и оставям за още 5 минути. Когато сместа изстине, прецеждам и добавям етерични масла (за коса препоръчвам розмарин и лавандула). Съхранява се в хладилник до 3-4 седмици. При пране слагам 6 супени лъжици в отделението за препарат на пералнята.


Когато се направи голямо количество течност, тя може да бъде замразена във формичка за лед, за да се запази за по-дълго. Използваните сапунени ядки могат да се изсушат и да се използват отново или да се сложат в компост, когато действието им отслабне. Ако човек избере да пере с цели сапунени ядки в торбичка в барабана на пералнята, може да ги използва отново до 5-6 пъти и след това да ги компостира.


Шампоанът може да се приготви по-силен, например 10 ядки на 3 чаши вода, чрез метода с варене. Той се втрива добре и се оставя за няколко минути преди изплакване, като е препоръчително да се измие косата два пъти за оптимален ефект. Използва се количество, което е подходящо за дължината на косата. Не образува пяна, както продуктите от магазина, но действа. Има още една опция за измиване на косата, която предпочитам – смесване на 2-3 супени лъжици прах от сапунени ядки (смилат се в кафемелачка или се купува готов прах) с малко топла вода до получаване на каша. Може да се добавят и по 1-2 лъжици прахове от амла, шикикай, нийм и др. Престоява 10 минути, втрива се добре в мокра коса, изчаква се няколко минути и се изплаква добре. Желателно е да се избягва контакт с очите.


За мен е впечатляващо как това растение може да посрещне нуждите ни в домакинството по толкова щадящ природата и здравето ни начин.


Лия Данова,

Участник в курсовете на Фондация Лайф по

„Устойчиво земеделие“ с лектор Галя Пенчева и

„За билките, помощници и защитници“, с лектор Лора Николова.


Използвани източници:


https://www.youtube.com/watch?v=IITOW0qKGvY

Soap Nuts Harvesting Process

ползван на 20.02.2022


https://www.farmersalmanac.com/what-the-heck-are-soap-nuts-24308

What The Heck Are Soap Nuts?

A reusable, sustainable nut that cleans your clothes and more? That's nuts! Or is it? Find out!

ползван на 20.02.2022


https://www.britannica.com/plant/Sapindales/Economic-and-ecological-importance#ref595691

Economic and ecological importance

Sapindaceae

ползван на 20.02.2022


https://bg.wiki-plant.net/11044579-soap-tree-sapindus-mukorossi

Сапунено дърво - Sapindus Mukorossi

ползван на 19.02.2022


https://bilki.bg/sapuneni-yadki-estestven-osapunitel.html

САПУНЕНИ ЯДКИ , Sapindus saponaria , ЕСТЕСТВЕН ОСАПУНИТЕЛ

ползван на 19.02.2022


https://tierraverde.bg/sapuneniorehcheta.html

ЕКО Сапунени орехчета I Био сертифицирани - 500гр - 92 пранета I 6057

ползван на 19.02.2022

bottom of page